Flintbäcken

Beskrivning
Flintbäckens naturreservat ligger ca 8 km öster om Norsjö och höjden över havet stiger svagt från cirka 280 till 330 meter. Området ligger i en flack, östvänd sluttning, kring en sänka där Flintbäcken rinner. I naturreservatet dominerar flerskiktad naturskogsartad granskog som till stora delar är frisk eller sumpig. Huvudsakligen i anslutning till bäcken finns sumpskogar.Skogen är gammal och det är inte ovanligt med träd på 200 år eller mer. Tallöverståndare återfinns här och var i hela reservatet. Det är genomgående gott om hänglavar, framförallt garnlav. På lite torrare kullar samt på en ås i reservatets södra del är det äldre talldominerad skog med inslag av asp och björk. Döda träd finns i måttlig till riklig mängd, men med stor variation i området. Framför allt finns lågor av gran i olika nedbrytningsstadier.
Myrarna i reservatet är små och spridda i området, dels ett par mindre fastmattemyrar i den västra delen, dels nära den södra gränsen. Längst i nordost ligger ett mindre talldominerat kärr.
Själva Flintbäcken är hårt rensad och i sin nedre del delvis omgrävd och med stora jordmassor på ömse sidor bäckfåran. Längre upp ger den ett helt naturligt intryck, där den slingrar sig fram genom granskogen.
Naturreservatet Flintbäcken är ett trevligt och relativt lättillgängligt besöks-mål för egna strövtåg och naturstudier. Man kan nå reservatet söderifrån via skogsbilväg från Bjurselheden.
Reservatet saknar besöksanordningar. Naturreservatet kan besökas året runt för vandring, fågelskådning och svamp- och bärplockning. Delar av reserva-tet består av blöta sumpskogar som inhyser den skyddsvärda arten lapp-ranunkel.
Naturreservatet ligger inom Malå och Grans samebys förvinter- och vinterbetesland, som nyttjas från senhösten till våren. Malå sameby är en skogssameby och Gran sameby är en fjällsameby.

Flintbäckens naturskogskaraktär gör området gynnsamt för många växter och djur som är beroende av ostörda miljöer. Följande naturvårdsarter har påträffats (hotkategori enligt Artdatabankens Rödlista 2020 inom parentes där NT = nära hotad och VU = sårbar): ullticka (NT), blåticka, granticka (NT), rosenticka (NT), lappticka (VU), doftticka (VU), rynkskinn (VU), lunglav (NT), lappranunkel, torta, tjäder, järpe (NT) och tretåig hackspett (NT).
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Västerbottens län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
50,55
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
54,27
Areal totalt (hektar)
54,24
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg