Agön-Kråkön

Beskrivning
Gamla fiskelägen och fornlämningar
På Agön och Kråkön finns många gamla fiskelägen. Av en del återstår endast lämningar i form av bland annat husgrunder och rester efter båtplatser. Eftersom kusten är starkt påverkad av landhöjningen har hamnarna efter hand blivit för grunda och fiskelägena har då flyttats till bättre lägen. Vid St Olofs hamn på Drakön finns lämningar av en medeltida hamn. Även kapellen i Agö och Kråkö hamn, byggda 1660 respektive 1736, är värda ett besök. Agöns äldsta kända fiskeläge fanns på öns östsida, och övergavs redan under 1600-talet.

Vackra strandvallar och varierad skog
Både Agön och Kråkön är kraftigt kuperade, som mest når de 45 meter över havet. På många ställen är finns klapperstensfält, bitvis utformade som vackra strandvallar, eller som grus- och sandfält. I sänkor har små myrar eller tjärnar bildats. Båda öarna är täckta av barrblandskog.
Tallen dominerar de torra markerna medan granen trivs bäst i de fuktiga svackorna. Stora delar av skogen har brukats sedan länge, varför man vid besök får uppleva såväl medelålders plantskog som äldre brukad skog. Betydande områden av skogen närmast stränderna och på klapperstensfält och klippor är undantagna från skogsbruk.

Djur på Agön och Kråkön
Längs stränderna har man också goda möjligheter att se olika kustfåglar som svärta, ejder, småskrake, silvertärna, trut och havsörn. Öarna är också intressanta för sina fina kulturmiljöer. I reservatet ingår även några mindre öar, bland annat Drakön och Tihällan.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Gävleborgs län
IUCN-kategorisering
Ib, Vildmarksområde (Wilderness Area)
Areal skog (ha)
768,83
Areal vatten (ha)
3 327,63
Areal land (ha)
1 293,94
Areal totalt (hektar)
4 622,33
(Logga in för att skriva en kommentar)

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.