Täljstensskogen

Beskrivning
Täljstensskogen ligger vid Tärendöälven, knappt en mil sydväst om Junosuando i Pajala kommun. Naturreservatet ligger på ömse sidor om älven och marken sluttar ofta brant ner mot vattnet. Täljstensskogen är en botaniskt väldigt intressant lokal och utgörs till största del av strandnära kalkbarrskog, vilket är en ovanlig skogstyp i länet. Området har en ovanlig geologi och just där reservatet ligger möts flera typer av basisk berggrund, som dolomit, gabbro, täljsten och glimmerskiffer. På flera ställen kommer kalkstenen fram i dagen, så även glimmerskiffer. Här finns också en täljstensklippa med inskriptioner, vissa mycket gamla. Täljstensklippan har provsprängts av geologer på 1960-talet vilket förstörde det mesta av de gamla inskriptionerna. Den speciella berggrunden har gett upphov till en ovanligt rik flora och vegetationen, i synnerhet på den östra sidan, är örtrik.

Östra delen av området domineras av granskog men det finns även mindre partier med torrare mark med tallskog och blandskog. På flera ställen skär mindre fuktdråg genom skogspartierna. Vattnet kommer från en myr som ligger parallellt med området och älven, just utanför reservatet. Området är ställvis väldigt lövrikt med asp, björk och sälg. Ner mot älven finns på flera ställen branta nipor med äldre naturskog.

Granskogen, som delvis kan klassas som gransumpskog, är produktiv och marken täcks av en frodig, örtrik undervegetation. Skogen är flerskiktad och olikåldrig men genomgående kraftigt påverkad av återkommande plockhuggningar, dock har området sannolikt aldrig kalavverkats. Trädåldern varierar generellt från 50 till 200 år, men många av granarna i fuktdrågen är 200-250 år. Mängden död ved är sparsam och består mestadels av yngre självgallrade träd samt enstaka rötbrutna granar.

I de flertalet fuktdråg som förekommer i granskogen finns en rik flora med många ovanliga växter, däribland ett rikt bestånd av skogsfru. Även fler orkidéer finns här; korallrot, grönkulla och knärot. Området hyser också stora bestånd av röd trolldruva samt en vit variant av trolldruva. Andra intressanta arter som påträffats är månlåsbräken och luddfingersvamp. Längs stränderna växer flera typiska fjällväxter. Arter knutna till en kontinuerlig förekomst av lågor som påträffats är lappticka, tajgaskinn, granticka och violmussling. På träden finns även spår efter tretåig hackspett.

I norra delen av reservatet, på östra sidan av älven, är den äldre barrblandskogen underröjd inför avverkningen som var planerad innan reservatsbildandet. Längst i norr finns resterna av en gammal tjärdal.

På västra sidan av älven ingår ett parti med genomhuggen, ca 100-150-årig tallskog på sandmark. Skogspartiet är främst tänkt att fungera som en skyddszon mot de annars väldigt hårt brukade intilliggande skogsskiftena, men i den branta nipan ner mot älven finns gott om relativt gamla tallar och äldre lövträd.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Norrbottens län
IUCN-kategorisering
IV, Habitat/Artskyddsområde (Habitat/Species Management Area)
Areal skog (ha)
13,37
Areal vatten (ha)
7,08
Areal land (ha)
15,11
Areal totalt (hektar)
22,19
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg