Komossen

Beskrivning
Komossen utgör ett våtmarkskomplex som består av ett av Upplands större sammanhängande extremrikkärr (23 ha), ansenliga ytor sumpskog och buskkärr, äldre fastmarksskog, en mindre tallmosse samt en liten kalkfuktäng. Det öppna rikkärret, som till största delen är tuvigt, inkluderar några mindre tallbevuxna moränholmar. Dominerande arter i kärrets fältskikt är vass, pors, axag, snip, tråd-, hirs- och ängsstarr. I bottenskiktet dominerar mossor som guldspärrmossa, späd skorpionmossa, korvskorpionmossa och lockvitmossa med purpurvitmossa, rostvitmossa och gyllenmossa på tuvorna. Stora bestånd finns av orkidéer som brudsporre, sumpnycklar och kärrknipprot liksom gräsull, dvärglummer och ängsvädd. I övrigt finns ag, flugblomster, ängsnycklar, slåtterblomma och majviva.
I den västra delen finns ett mycket blött gungfly om knappt ett hektar, vilket är den del som har de högsta botaniska värdena. Blötheten och artsammansättningen indikerar påverkan av uppsvällande källor med kalkrikt vatten. Här växer bl.a. hundratals plantor av gulyxne vid sidan av näbbstarr, tagelsäv, kärrspira, kärrsilja, bläddror och storsileshår. Käppkrokmossa täcker över 50 m2 i syligaste delen men här finns också kärrmörkia, myruddmossa, kärrkammosa, piprensarmossa och nordlig krokmossa.
I söder övergår rikkärret successivt, via ett medelrikkärr, i en tallmosse. Övergångskärret innehåller bl.a. myggblomster, tuvsäv, skvattram och tuvull, med bl.a. röd glansvitmossa, krattvitmossa, sotvitmossa, praktvitmossa och tallvitmossa på tuvorna.
Sumpskog förekommer kring myren och i den nordöstra delen dominerar glasbjörk, ask och klibbal. Sumpskogarna har ofta överståndare av äldre tall, glasbjörk, klibbal och asp medan riklig underväxt av gran och ask troligen håller på att ta över successivt. Det finns gott om enar som vittnar om att skogen tidigare varit öppnare och kulturpåverkad. Fältskiktet i sumpskogarna är rikt med bl.a. många starrarter, olvon, skavfräken, kärrbräsma, dvärgigelknopp, skogsnycklar och tvåblad. Även guckusko, granbräken och kärrbräken är påträffade. Exempel på mer sällsynta kryptogamer är platt spretmossa, vedtrappmossa, grön sköldmossa, rörsvepemossa, terpentinmossa, lunglav, västlig njurlav och korallblylav. Även fågellivet är rikt med tjäder, järpe, trana, stjärtmes och större korsnäbb.

Kulturhistoriska värden
Spår av hävd: Enligt historiska kartor har stora arealer hävdats genom slåtter.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Uppsala län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
53,06
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
93,08
Areal totalt (hektar)
93,05
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg