Lomtjärnen

Beskrivning
Områdesbeskrivning
Området utgörs av ett 292 hektar stort skogsområde med kuperad terräng och ett centralt höjdläge. I området finns tio olika tjärnar av varierande storlek och några är vackert inbäddade med en omgivning av äldre tall. Några av de äldre tallarna, förmodligen runt 300 år gamla har kvar gamla stämplingsbläckor. Av något skäl har skogen i vissa delar undgått avverkning. En del av den äldre tallen har spår efter bränder, minst två i serie. Närmast vägen i väster förekommer bergbunden terräng och block med äldre tall, minst 300 år gamla. Skogen i denna del är relativt gles med cirka 700-1000 tallstammar/ha. I närheten finns en mindre ravin. Längre österut kring Långtjärnen är tallskogen gles och den ger ett visuellt vackert intryck. Öster om denna tjärn går en ganska djup nedskuren ravin. Utmed denna ravin och resterande bestånd ända fram till Kronpluttarna består av gran.

På höjdläget går berg i dagen och på fastmarken dominerar kråkbär/ljungtypen. Här är skogen betydligt glesare än i övriga delar med uppskattningsvis 200-400 relativt lågväxta tallstammar/ha. Dock är förmodligen dessa tallar områdets äldsta. En av de äldre tallarna med en tredjedel av kärnan rötad åldersbestämdes med tillväxtborr och antalet årsringar kunde räknas till 250 st. Denna tall bör vara minst 320 år gammal. Dock är det ont om död ved i denna del förutom enstaka klena torrakor. Här finns också ett par mindre myrar omgärdade med äldre tall. Angränsande och utmed sluttningen finns ett relativt blockrikt granbestånd med låga strukturella värden. I denna sluttning finns även barrblandbestånd med tall och gran och riktigt fina små aspkörtlar, med både stående och liggande död ved av asp. På liggande asp förekommer de rödlistade arterna finporing, veckticka, koralltaggsvamp samt kandelabersvamp. I sluttningen finns även en del relativt gammal tall. Här och var finns spår av bränder i form av kolade stubbar och lågor.

Generellt är det sparsamt med torrträd och lågor förutom i vissa delar där förekomsten är högre. Relativt grova avverkningsstubbar förekommer här och var som spår efter tidigare dimensionsavverkning. Objektet har varit svåravgränsat då det förekommer en del triviala granbestånd. Det mesta av detta är idag borttaget och området domineras av tall.

Området är nu utpekat som reservatsförslag och ingår i det s.k. Sveaskogspaketet.

Skogshistorik
Skogen verkar inte ha dimensionsavverkats i någon större utsträckning men det förekommer stubbar som visar tydliga tecken på detta. Området har brunnit och minst två synliga brandljud förekommer på enstaka tall.

Rödlistade arter funna på tallågor är: gräddporing och fläckporing. Ingen systematisk artinventering är gjord i området.

Förvaltningsinriktning
Får området ett formellt skydd kommer det att ingå i Länsstyrelsen bank för framtida naturvårdsbränningar.

Länsstyrelsens bedömning
Skogen har genom sin flerskiktning, höga trädåldrar och brandskadade träd ett högt skyddsvärde. Området har dessutom genomgående mycket låg påverkansgrad och endast begränsad dimensionsavverkning och plockhuggning har förekommit. Vissa delar verkar vara helt opåverkade. Den brandpräglade tallskogen är en naturtyp som har hög prioritet för formellt skydd inom miljömålet ¿Levande skogar¿. Objektet har dessutom ett hyfsat lämpligt strategiskt läge för bränning och är ett av flera planerade områden som Länsstyrelsen avser naturvårdsbränna i framtiden. Länsstyrelsen bedömer det därför angeläget att området får ett formellt skydd.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Jämtlands län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
116,37
Areal vatten (ha)
21,16
Areal land (ha)
227,40
Areal totalt (hektar)
248,64
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg