Härvelsbo

Beskrivning
En asprik barrnaturskog som består av värdekärna 11,9 ha, utvecklingsmark 2,6 ha och arronderingsmark 4,8 ha. I den östra-nordöstra långsträckta nyckelbiotopen (som löper från Gullringsvattnet mot sydost) påträffas signalarter som långfliksmossa, gammelgranslav (rikligt), vedtrappmossa, missne, grön sköldmossa, stubbspretmossa, skriftlav, hassel och lind. I den grova granskogen finns rikligt med död ved, även ca 30 år gamla mjuka lågor. Över hela ytan finns ett stort inslag av gammal, grov asp och även lite björk. Sedan tidigare är även kornknutmossa och stor revmossa noterade.

I utvecklingsmarken i söder-sydost står 35-40 årig skogskultur med gran och tall. Det finns dock ett gott lövinslag bl.a framröjda aspar och bitvis rikt med björk. Minst 20% björk. Lind förekommer i en brant och här växer fällmossa. Sammantaget en god utvecklingsmark som är viktig för att förstärka och bibehålla områdets lövträdsvärden på lång sikt.

Värdekärnan i södra-sydvästra delen utgörs av barrblandskog som bitvis är talldominerad men som bara till en mindre del utgörs av hällmarksskog. Det finns ett aspinslag på 5-10% och enstaka ekar. Granen föryngrar sig i lägre delar och sluter på sikt områdets skog om inga åtgärder görs. Särskilt den branta nordsluttningen är naturskogslik med bl.a vedticka och ullticka på granlågor. Mycket rikt med hänglavar.

Arronderingsmarken mot sjön Stora Gullringsvattnet utgörs i den södra delen av 30 årig skog med trädslagsfördelningen gran 6/10, tall 3/10 och resten löv. Lövträden finns främst i sjönära delar och består utöver björk även av asp, al och ek. De norra och östra delarna av skiftet är ca 25 år (G28) med 70% gran, 10% tall och 20% löv. Längs sjökanten finns även en bård av äldre träd (tall och löv) sparade.

I en mindre del i öster (ca 1,5 ha) på fastigheten Frankfurt växer ett grovt aspbestånd på blockig mark. Asp dominerar med ca 4/10 sedan finns ca 10% björk, 20% gran och 30% tall. Aspgelélav förekommer med många bålar och på flera träd. Den blockiga terrängen bidrar till en mycket speciell och ljus miljö som gynnar både aspförekomsten och lavfloran.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Östergötlands län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
18,45
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
19,77
Areal totalt (hektar)
19,81
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg