Mettjärn

Beskrivning
Mettjärn är ett naturskogsartat barrskogsområde med inslag av mindre myrar och ett par skogstjärnar. Områdets topografi utmärks av två berg, Mettjärnsberget och Fäbodhöjden. Skogarna här är delvis successionsskog i ett sent utvecklingsstadium efter brand. Naturvärdena är knutna till fågelfauna, kryptogamflora, insektsfauna, gamla träd, död ved, grova lövträd, lång skoglig kontinuitet och ett stabilt kallt och fuktigt lokalklimat. Hydrologin är intressant och bidrar till att upprätthålla en hög luftfuktighet.

Naturvärdena är ojämnt fördelade inom objektet och rena naturskogsbestånd omväxlar med bestånd påverkade av äldre tiders plockhuggning. Bidragande till att objektet har förblivit orört av modernt skogsbruk är säkerligen den starkt blockiga och kuperade terrängen.

Området är mycket variationsrikt genom sin småkuperade struktur, de stora blockansamlingarna och flyttblocken. Det finns rikligt med beskuggade blockytor och skrymslen lämpliga för specialiserade kryptogamer. Skogen utgörs i huvudsak av barrskog med inslag av löv, vanligen samlat i mindre och koncentrerade lövdominerade bestånd. Särskilt asp dominerar kring lokar och i branta och blockrika partier. Skogen är ställvis flerskiktad och luckig med överståndare och successionsluckor. I andra delar väl sluten med pågående självgallring.

Andelen död ved är god och här finns död ved i olika nedbrytnuingsstadier och dimensioner. Flera grova tallstubbar med brandljud finns, enstaka högstubbar av silverfuror. Virkesfångst i form av kolvedhuggning har skett i begränsad omfattning i lättillgängligare delar av området och ett par mindre bestånd är lätt gallrade i sen tid. Kryptogamfloran är rik. Lavar som lunglav (NT), norsk näverlav (VU), trädbasdynlav (NT) och blekspik (NT) är några exempel. En välutvecklad mossflora finns i nord- och nordöstlägen samt i de talrika blockansamlingarna och på lågor, bl.a. vedtrappmossa (NT). Knärot förekommer på flertalet fyndplatser. Tretåig hackspett (VU) häckade i området 2004 (ej undersökt senare). Tjäder är allmän i området. Insektsfaunan är ej inventerad, dock har Thomsons trägnagare Anobium thomsonii (S) konstaterats genom gnagspår i granved.

Kulturspår i området utgörs av enstaka kolbottnar spridda i hela området. Sjön Mettjärn nyttjas för sportfiske med en iordningsställd rastplats.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Örebro län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
220,78
Areal vatten (ha)
84,27
Areal land (ha)
262,79
Areal totalt (hektar)
347,17
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg