Fårberget

Beskrivning
Området är beläget på 290-430 meters höjd över havet i den bitvis branta ostsluttningen på Fårberget, cirka tio kilometer nordväst om Ånge.

Fårbergets berggrund utgörs i huvudsak av granodiorit med en del diabas. Moränen är här relativt tunn och osammanhängande utbredd över berggrunden. I delar är det inslag av block- och hällmarker.

De naturskogsartade skogarna på berget består huvudsakligen av brandpräglad barrblandskog på frisk mark av ristyp. Området karaktäriseras av en stor inblandning av lövträd, framförallt av asp och björk men även en hel del sälg. Bergets sydsluttning domineras av tall, med inslag av klent löv. Beståndsåldrarna ligger omkring 120 år, med förekomst av betydligt äldre granar och tallöverståndare.

Området har dimensionsavverkats, men tack vare det svårtillgängliga läget har den mänskliga påverkan varit måttlig. Berget bär, typiskt nog för den här delen av länet, mycket spår av äldre bränder. Många tallar, och i norr även ganska många granar, har brandljud.

Det är genomgående gott om död ved och knutet till denna finns många arter som signalerar höga naturvärden. Ett sådant exempel är fläckporing (VU*), en svamp som växer på gamla grova tallågor. På lövträden finns ofta rikligt med lunglav (NT*). På sälgarna har påträffats doftticka (VU*) och på asparna växer både aspgelé- (NT*) och stiftgelélav (NT*).

*) Kategorier enligt 2010 års rödlista: VU="sårbar", NT="nära hotad".
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Västernorrlands län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
108,65
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
109,47
Areal totalt (hektar)
109,37
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg