Månhult

Beskrivning
Området är ett igenväxande odlingslandskap kring gården Månhult, som i dag innehåller gräsmarker i träda, buskmarker, lövskogar, granplanterade åkrar och granplanterade ekhagar. I höjdlägen och på magrare mark finns även barrskogsinslag. En bäck rinner i en djup liten kanjon bakom husen i områdets norra del. Området är mycket lövrikt med en hel del grova aspar, ett stort antal gamla ekar och med ett inslag av andra ädellövträd som lönn, ask, lind och alm. Några gamla lindar har hamlats och är i dag kandelaberformade. I buskskiktet är hasseln dominerande. Marken är övervägande näringsrik med en lundartad flora men i norra delen av området finns ett parti med tunna jordlager där det växer en krattek-liknande skog med senvuxna träd och en stor trädslagsvariation med många blommande och bärande träd. I kanter på bryn, i backar och på moränkullar finns fortfarande tillräckligt med ljus för en intressant lavflora på ek ska kunna växa. I buskmarken i närheten av gården finns värdefulla miljöer för ett rikt insektsliv, beroende av blommande örter och träd som producerar rikligt med nektar och pollen.

I området finns en värdefull lavflora som främst förekommer på ek och lönn men intressanta arter har även påträffats på ask. Den artrika lavfloran knuten till ek är i dag beroende av ett fåtal träd i området som uppfyller kraven på ljustillgång. Troligen kan även aspen och almen få en viktigare roll för lavfloran i framtiden. Bland vedsvamparna har arter knutna till aspved konstaterats.

För den värdefulla insektsfaunan i området med vildbin och en stor mängd dagfjärilar är rikt blommande kärlväxter en viktig nektar- och pollenresurs. Kärlväxter av särskilt betydelse för de rödlistade arterna gullvivefjäril och guldsandbi är vädd och gullviva, men även ärtväxter viktiga. Både guldsandbi och gullvivefjäril ingår i åtgärdsprogram för hotade arter.

De många lövträden, de blommande och bärande träden och buskarna i området ger god tillgång på bohål och tillsammans med insekter finns en god födoresurs för småfågel. Fågellivet är rikt med bland annat flera hackspettsarter och stenknäck.

Området är även intressant för friluftslivet genom att det är naturskönt, har intressant mytomspunnen kulturmiljö som kan locka besökare som vandrar på Östgötaleden som passerar genom området.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Östergötlands län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
62,65
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
66,86
Areal totalt (hektar)
66,91
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg