Tandövala

Beskrivning
Fjäll är kanske lite fel ord att använda när det gäller Tandövala. Mer riktigt vore det att omnämna det som en vard. En vard är ett högt berg i skogslandet som är delvis beskogade och delvis kala, beroende på klimat och skogsbränder.
Vegetationen präglas av magra och artfattiga växtsamhällen, men i bäckravinerna finns en artrik ängsgranskog. Höjderna har små områden med fjällvegetation. Där finns flera växter som här har sin sydligaste förekomster i landet, till exempel krypljung, ripbär och fjällven. Tack vare hög luftfuktighet i skogen finns här mossor och lavar och rikligt med olika skägg- och tagellavar. Ett rikt djurliv finns här, med bland annat mård, hermelin, björn, lo, varg och järv. I den äldre barrskogen trivs tjäder, orre, järpe och hackspettar, olika rovfåglar och ugglor.
Tandövala har genom tiderna påverkats av människan. Det finns i området gamla fäbodar som vittnar om fäboddriften. Spår efter äldre avverkningar finns, men även partier där avverkningsrester saknas. En annan faktor som påverkat skogstillståndet är elden. Rester efter gamla skogsbränder går att finna på flera ställen.
Forskning tyder på att trädgränsen håller på att flyttas längre upp. Så även här, vilket kan innebära att de sista öppna topparna på varden kanske inom några år är helt skogsklädda.
Vägbeskrivning
Gräsmarksleden (28km) går genom resarvatet från Västerdalsleden nedanför Heden. Resarvatet kan nås per bil via skogsväg, parkeringsmöjligheter före resarvatet.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Dalarnas län
IUCN-kategorisering
Ib, Vildmarksområde (Wilderness Area)
Areal skog (ha)
1 954,59
Areal vatten (ha)
30,44
Areal land (ha)
3 480,63
Areal totalt (hektar)
3 512,40
(Logga in för att skriva en kommentar)

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.