Lista senaste kommentarer från alla
Sida: Första Föreg. 1 2 3 4 5 6 7 8 Nästa Sista 
Artikel/Blogg:
Höstvandring runt Boarddemassivet (2)
2025-02-21 09:37 från Esko747 :
Fantastiska bilder som vanligt. Blir kul att följa fortsättningen!
Artikel/Blogg:
Höstvandring runt Boarddemassivet (2)
2025-02-20 19:27 från HasseQ :
La till några gamla bilder i separat inlägg
Artikel/Blogg:
Höstvandring runt Boarddemassivet (2)
2025-02-19 14:14 från HasseQ :
Jag campade i det området för längesen, 1996 har jag för mig. Högt upp längs Kåtokjokk, några km från Pårtejekna. Stannade i 3-4 dar där och gjorde småturer runt om. Inget dramatiskt alls, väldigt fint & lugnt & coolt ställe, hade tur med vädret, och renar på besök.
Artikel/Blogg:
Höstvandring runt Boarddemassivet (2)
2025-02-19 12:59 från fowwe :
Hans, detta är en alldeles enastående redogörelse för dina undersökningar, Hambergs instrument och - inte minst - den natur som finns i området. Platsen för mätningarna är ju en sannskyldig avkrok som väl ytterst få vandrare ser någon anledning att besöka. Inte heller jag har varit där, det har bara blivit något halvhjärtat försök. Jag fascineras av dina beskrivningar och dina foton över "marslandskapet". Fotona avbildar varje sten och varje skummande vattenfåra så exakt att jag tycker mig befinna mig på platsen. Till och med de omänskligt dystra moränhögarna lyckas du göra intressanta med all sin lömskhet. Och vad gäller skildringen av hur en glaciärfront beter sig och påverkar sin miljö så har jag nog aldrig läst en så insiktsfull skildring. Tack!
Artikel/Blogg:
Höstvandring runt Boarddemassivet (2)
2025-02-19 10:34 från smux :
Då stången på Hillebergs tält sitter i en egen kanal separat från tältduken är ju detta enligt Hilleberg en design som just skall motverka att ett stångbrott skadar tältväven. Ett annat tips är att byta ut markpinnarna vid stormlinorna till bågen till Y-pegs som ger ett betydligt bättre grepp i marken. På mitt Akto använder jag de medföljande V-pegs på alla positioner utom vid bågarna där jag använder Y-pegs. Jag noterar att Enan levereras med Y-peg UL vilka är mindre och 3cm kortare än de vanliga Y-peg.
Artikel/Blogg:
Höstvandring runt Boarddemassivet (2)
2025-02-18 21:15 från Bandersson :
Vilken triumf! För att citera Sofokles: ”En ledtråd kan leda oss långt, med bara en gnista av hopp som vägleder vårt sökande.” ”Den som söker ska finna.” Rimligtvis borde andra ha sett dessa rester som du nu hittade men utan att ha en aning om att det var här Hambergs nedersta nederbördsmätare låg. Den som går förbi där idag borde kunna ta del av din kunskap som ger mening åt det som annars skulle betraktas som ”skräp”. Nu finns ju din blogg att läsa men det här är information som borde finnas hos Laponiatjuottjudus och Laponias webbplats. Detsamma gäller för Hotell Säkokjokk, meteorografen på Säkhok och nederbördsmätarna på 1530 och 1050. Platserna skulle kunna märkas ut på någon form av informationstavla.
Artikel/Blogg:
Höstvandring runt Boarddemassivet (2)
2025-02-18 20:30 från HasseQ :
Såklart ska dom samiska namnen behållas, men skrivas och stavas på försvenskat vis så att alla kan förstå och använda dom. Det är ett elände med stavning på samiska språk, som 95% inte kan läsa, googla, skriva eller uttala korrekt. Därför ska man såklart använda namn som Pårte, Kåtokjokk och Lullihavagge. Rapadalen istället för Ráhpavuobme. Så jag använder detta om jag kan ! Sorry om det blev en distraktion från din utmärkta blogg ! Tack för bra inlägg.
Artikel/Blogg:
Höstvandring runt Boarddemassivet (2)
2025-02-18 18:29 från HasseQ :
Jag kollade på kartan från 1922. Poängen är väl mest att jag gillar att använda dom gamla "försvenskade" namnen om jag känner till dom, då jag inte läser eller skriver samiska. Och i några av Claes Grundsten´s & Tore Abrahamsson´s böcker. Alltid retar det nån. -:) Tack för bra inlägg !
Artikel/Blogg:
Höstvandring runt Boarddemassivet (2)
2025-02-18 17:38 från HasseQ :
Axel Hamberg skulle såklart ha skrivit Pårte, Kåtokjokk och Lullihavagge !
Artikel/Blogg:
Höstvandring runt Boarddemassivet (2)
2025-02-18 16:23 från smux :
Tack för en trevlig och fin berättelse, där man verkligen känner historiens vingslag samtidigt som man njuter av naturens scenarier. Du berättar hur du avsåg förstärka ditt Enan, och då jag själv har Akto var din tanke med dubbla staglinor vid bågen för att åstadkomma ett V en smart idé som inte adderar speciellt mycket vikt. Vad gäller dubbla stänger har jag även ett Nammatj 2GT, och alla tre tälten Enan, Nammatj 2 och Akto har samma stånglängd 293cm så i mitt fall använder jag ibland 10mm stången från Nammatj som ger en väsentlig förbättring då radien är avgörande för böjmotståndet. Tabell i inlägg #7 i denna tråd: https://www.utsidan.se/forum/threads/hilleberg-hjaelp-med-taeltstang.94360/#post-926659
Artikel/Blogg:
Höstvandring runt Boarddemassivet (2)
2025-02-18 11:49 från OBD :
Fantastiskt fin redogörelse! Och som vanligt med fina bilder. Även om det här just nu känns som höjdpunkten på din vandring, så ser jag fram mot att få läsa fortsättningen. Utsidan.se ger så otroligt mycket mer nu när du och andra duktiga skribenter åter fått fart på penna och kamera. TACK!
Artikel/Blogg:
Höstvandring runt Boarddemassivet (1)
2025-02-15 22:26 från fowwe :
Kul att ytterligare en berättare kvicknat till. ;) Följer din trivsamma vandring dessa första dagar av turen. Njuter av dina foton. Intressant med tältplatsen vid Stuor Dáhta. Just den visste jag inte fanns, jag har alltid använt den som ligger lite längre norrut när man går "runt hörnet" och hamnar vid en udde på norra stranden. Fjällkartans stigar i Sarek (och på andra ställen) är ibland väldigt oprecisa. Man kan undra om LM någonsin kommer uppdatera dem. Sannolikt inte, eftersom det krävs att någon skickas ut i terrängen med gps. Calazo har på eget initiativ förbättrat en del av dem på kartan. Väldigt roligt att du gav dig på att leta efter Hambergs instrumentplats. För somliga är sådana platser bara en hög med skräp, men jag tycker att det säger något viktigt om fjällets historia, precis som den samiska aktivitet som funnits.
Artikel/Blogg:
Höstvandring runt Boarddemassivet (1)
2025-02-15 16:15 från BrittMarie :
Fint att få läsa om din vandring och njuta av fina bilder! Jag gillar att ha ena ögat på kartan när jag läser såna här inlägg så extra plus för kartor med färdspår. Ser fram emot fortsättningen!
Artikel/Blogg:
Höstvandring runt Boarddemassivet (1)
2025-02-12 18:11 från Småtärna :
Gläds åt att återse ditt namn bland blogg-puffarna, Hans. Det finns hopp om Utsidan! Ser fram emot att läsa om din fortsatta tur i ett område som ännu är helt "ovandrat" för mig.
Artikel/Blogg:
Höstvandring runt Boarddemassivet (1)
2025-02-12 15:35 från OBD :
Tack för din berättelse. Mycket trevlig och intressant läsning. Och som vanligt illustrerad med fantastiskt fina bilder. Beror nog mer på dina händer och ögon än på 4kg fotoutrustning. Bra redskap är viktigt men det gäller att kunna använda dem. Jag viste inte att det eventuellt finns lämningar av Axel Hambergs verksamhet i det området. Hoppas du hittar något. Ser fram mot att läsa fortsättningen.
Artikel/Blogg:
Höstvandring runt Boarddemassivet (1)
2025-02-11 22:03 från Anders_sthlm :
Ja, verkligen kul att ta del av denna vandring och med fina bilder. Man får genast då man läser texten och hur du placerar fotografierna ett ’stort begär av verkligheten’. Man börjar längta! Din berättelse…oj ja! Jag hoppas det blir flera av dom, fyller verkligen ett stort tomrum här på ’Utsidan’. Hälsar Anders.
Artikel/Blogg:
Höstvandring runt Boarddemassivet (1)
2025-02-11 12:14 från Bandersson :
Äntligen bloggar du igen här på Utsidan! Dina foton är fantastiska. Du skriver att man kan förstora i Google Foto genom att klicka på förstoringsglaset men de tål ännu mer förstoring. På min dator håller jag ned Ctrl och snurrar på mushjulet. Testa exempelvis på det sista fotot och zooma in på den gula kåsan precis bakom tältet.
Artikel/Blogg:
Höstvandring runt Boarddemassivet (1)
2025-02-11 10:58 från niels63 :
Hej Hans, ser frem til fortsættelsen!
Artikel/Blogg:
Gjerdalen - Tjåhkkuljávrre.
2023-09-27 13:25 från Anders_sthlm :
Man kan bara lyfta på hatten och ge en stor eloge till detta berättande av högsta klass! Man kan ju inte heller direkt säga att det vimlar av fjällvandrare i dessa områden. Vad det dessutom inte heller vimlar av, är en person som kan sammanfatta och berätta om detta område på detta högkvalitativa sätt. Fullständigt njutbart och svårligen överträffat i svensk fjällskildring.
Artikel/Blogg:
Gjerdalen - Tjåhkkuljávrre.
2023-09-27 11:39 från rolfis :
Otroligt vackra bilder.
Artikel/Blogg:
Rago Nationalpark
2023-07-09 16:36 från tomi77 :
Has anyone been in Rago in the beginning of June? Can you even drive to parking place? Too much snow still etc.?
Artikel/Blogg:
Vandring runt Virihaure och Vastenjaure.
2022-12-31 14:03 från EirikSvare :
Takk for at du delte denne reisen😊 Jeg har gjenopplevd turen din nå i svartvinteren. Liker beskrivelsen og de vakre bildene og oversiktskart. Når jeg selv noen få ganger har kommet fra vest og inn til grensefjellene - i Sulitelma, Sørfold eller Rago, så har jeg alltid ønsket å gå litt videre. Alltid tenkt at man skulle hatt flere dager, og ikke bare helgetur. Veldig inspirerende å lese! Neste sommer tenker jeg😊
Artikel/Blogg:
En höstvandring
2022-04-28 11:13 från ÅkeJ :
Hej! Jag hamnade i din berättelse när jag läste en bok av Udtja Lasse och sökte efter ett namn. Det är många år sedan du gjorde den här intressanta vandringen. Märkligt med myggen tycker jag när det är september. Det är några år sedan min fru och jag gjorde en kort vandring vid Áhkká. Mycket fin naturberättelse med fina bilder! Tack för vandringen!
Artikel/Blogg:
Norra Padjelanta 2019
2020-11-30 12:27 från vobo :
Great to read (via Google Translator) about your trip - I remember talking to you about Sávtsásj when we met later last year - a pity you could not enjoy the view to the west. You were really early with your trip in this area, even though there was not much snow last year.
Artikel/Blogg:
Snøtoppen
2020-10-26 17:56 från EirikSvare :
Takk for veldig fin og detaljert turbeskrivelse😊 Fine bilder over et spennende område på begge sider av grensen. Fint å se Rago fra øst når jeg har vært der inne noen turer. Håper å få komme til området vest for Viri-/Vastenjaure en gang men det er jo en lang tur inn.
Artikel/Blogg:
Silbbatjåhkkå gruvområde
2020-09-22 23:26 från Stadan :
Tack för trevlig och intressant skildring!
Artikel/Blogg:
Silbbatjåhkkå gruvområde
2020-09-22 14:36 från Eric Bagger :
Tack för utfärden, Hans!
Artikel/Blogg:
Silbbatjåhkkå gruvområde
2020-09-21 22:17 från Bandersson :
Det är en artikel i tidskriften Polhem, Tidskrift för teknikhistoria, 1992 (10), s. 29-46. Den finns för nedladdning här - https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/61098. En trevlig och på sätt och vis märklig läsning som ansluter lite till det jag skrev om i min blogg. Björn
Artikel/Blogg:
Silbbatjåhkkå gruvområde
2020-09-21 18:50 från Bandersson :
Kenneth Awebro har skrivit "Upptäckten av Lapplands malmrikedom : gruvfältet på Junkatjåkkå". Ingår i Polhem. - Göteborg : Svenska nationalkommittén för teknikhistoria (SNT), 1983-. - ISSN 0281-2142. ; 1992 (10), s. 29-46
Artikel/Blogg:
Silbbatjåhkkå gruvområde
2020-09-21 13:13 från Bandersson :
Ett tillägg. Tore Abrahamsson skriver antagligen om denna fyndighet i ”Drömmar av silver” s 165: ”Nya fyndigheter rapporterades under 1670 …en annan någon mil norr om Kedkevare, förmodligen Junkatjåkkå. Lapparna berättade gärna om fyndigheterna, men inte exakt var. Flertalet av dem var osäkra och de undersöktes aldrig. Rädslan för ”allehanda arbete och träldom” var djupt rotad”.
Sida: Första Föreg. 1 2 3 4 5 6 7 8 Nästa Sista 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips