Norröna Synkron 80Ryggsäck för tur, 80 liter


Tillverkare: Norröna
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Bärkomforten

Minus:Alla remmar, vikten

Kommentar: Har nu haft min Synkron 80 i ett drygt halvår och gjort flera veckorturer med den. Vad gäller bärkomforten finns det inte mycket att klaga på, den är störtskön. Däremot är det alldeles för mycket remmar på säcken, både utanpå och invändigt vilket gör den svår att packa uppifrån samt att alla utvändiga remma kan fastna i diverse saker, främst vid transport av ryggsäcken. En bra grej är att det finns en stor frontöppning vilken underlättar betydligt vid packning av ryggsäcken.

Norröna Synkron är ingen lättviktssäck, väger runt 3,8 kg, men bärsystemet är såpass kanon att det inte gör nåt. Tungnt men bekvämt.

Plus: Bärsystemet

Minus:Säcken - alla remmar, blixtlåsöppningarna, vikten

Kommentar: Kan bara sägas att bärsystemet är ypperligt! Trots att jag inte ställt in axelremmarna var det aldrig några problem eftersom största delen (minst 60-70%) av vikten ändå bärs upp av midjebälten, då på höftbenskammarna under magen. Det gjorde det enkelt att bära vikten och tillsammans med det rörliga midjebältet kändes det ryggsäckens vikt alltid följde med bäckenet och benen när jag gick.
Var heller inga problem att minska på storleken heller, lätt att komprimera.


Negativt är själva säcken: Gillar enkla spartanska säckar vilken denna definitivt inte är. En hel massa remmar överallt. Bästa platsen för liggunderlaget täcker blixtlåsöppningen så det går inte att ta ut ngt där uttan ta bort liggunderlaget. Men min brorsa tycker säcken är toppen...så det beror väl på tycke och smak!
Dock hög vikt på säcken, 3,8 kg.

Så för mig är bärssystemet den stora behållningen, skulle inte köpa ryggsäcken utan försöka få tag i den äldre modellen som har en mycket enklare säck och väger ett kilo mindre. Men så gillar jag också spartanska säckar...

Plus: Otroligt bekväm, väl uttänkt produkt utan onödiga detaljer

Minus:Det enda negativa jag kan komma på är priset (3 300 SEK)

Kommentar: Har länge gått och lurat på att köpa mig en ny ryggsäck och med benägen hjälp från vänner i samband med min 30-års dag handlade jag mig en Norröna Synkron 80.

Det jag behöver ryggsäcken till är främst fjällturer på upp till en vecka under alla årstider. Kan jag även använda den till toppfågelsjakt på skidor är det ett plus. Det trixiga med detta är att få ryggsäckar erbjuder något vidare bra system att sätta fast bössan på.

Utvändigt är Synkron 80 ganska sparsmakad - inga fickor eller direkta detaljer, bortsett från ett tiotal remmar för att reglera storleken från full tursäck på 80 liter till en ganska slimmad varant som rymmer en fleece, thermos, bössa och eventuellt vilt.
Avsaknaden av fickor passar mig perfekt - jag vill ha gott om plats att spänna fast tält, liggunderlag och annat utanpå. Nederst på säcken, precis under brodyret "Synkron 80" finns en liten ficka; perfekt att stödja kolven på bössan nedåt när den är fastspänd utanpå.

Ett ordentligt och mycketbekvämt avbärarbälte kompletterar axelremmarna. Allt är mycket gediget, välgjort och framför allt mycket, mycklet bekvämt med nästan oändliga möjligheter att justera. Säcken går att reglera på ett mycket enkelt vis för olika längder, upp till ca 190 cm.

I locket återfinns ett antal fickor för mindre persedlar, regnskydd (som ingår) och annat. Undersidan på locket är sydd i en genomskinlig plast och fungerar som kartfodral, eller för mobil och annat som man inte vill skall bli blött. Lättåtkomligt och genialt!

Under locket på själva säcken finns ett spänne över säckens övre öppning som gör att en hårt packad säck inte "exploderar" när du släpper på spännena till locket. SMART!
Gräver man sig vidare ner i säcken hittar man en lätt löstagbar påse för vätskesystem; utföring över höger axel.
Vidare går säckens hela framsida (eller baksida; vilket det nu blir?) att öppna hela vägen ner till botten med två dragkjedjor som är dolda under spännena. På insidan detta lock finns tre ganska rymliga nätfickor för mindre prylar; mat eller vad man vill ha i dem.
Inne i säcken finns en triangel av spännremmar för att kunna dela av säcken i höjdled och längst ner i botten kan man sätta fast sovsäcken med tre listigt placerade spännen.
På var sida höfterna finns små fack för godis, GPS eller småsaker man vill kunna komma åt utan att ta av sig hela klabbet.

Lastad med dryga 20 kg har jag varit ute med säcken både till fots och på skidor och den är helt underbar att bära i. All vikta hamnar på höfterna, vilket inte alltid är fallet när man som jag, är 190 cm lång. Synkronbältet gör att man kan pendla överkroppen från sida till sida utan att bältet rör sig; hela säcken sitter som på ett gångjärn i korsryggen.

Jag har även vid flera tillfällen använt den för dagsturer med lättare packning på vinterjakt. Även till detta har den fungerat över förväntan! Det känns inte klumpigt och att man har en ganska stor säck med sig.

Som vanligt med Norrönas produkter gör de ett ganska stort hål i plånboken, men i användning överträffar de även mycket högt ställda förväntningar.
Inga onödiga detaljer på ryggsäcken för att den skall se tuff ut; däremot en hel del överraskande och mycket smarta lösningar som inte kan ha kommit till av någon skrivbords-designer utan av folk som vet vad man behöver och vad man inte behöver på en fjälltur.

 

Logga in