Bergans of Norway Helium 55lLättviktsryggsäck som väger1,1 kg. Finns i herr resp. dam. Tillverkad i lätt ripstop-nylon, har mesh-fickor på sidorna, är förberedd för dricksystem, har dragkedja utmed en långsida, kompressionsremmar. Rekommenderas av tillverkaren för vikt upp till 12 kg.


Tillverkare: Bergans of Norway
 
Betyg: 4.574.574.574.574.57
(betyg 4.57 baserat på 7 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 5 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Pris, Minimalistisk, bärsystem, snygg, komfortabel,

Minus:Gillar INTE dragkedjan. Hade mycket hellre tagit bort den längsgående dragkedjan permanent och haft en till liknande meshficka som på sidorna fast större där dragkedjan finns.

Kommentar: Köpte Helium 55 Charcoal. En riktigt prisvärd väska både för nybörjare och erfarna vandrare. Får med det mesta på och mat för ca 10 dagar. Bra bärsysftem och bra sidofickor.

Pris: 999

Plus: Lättpackad,rymlig,hållbar,behaglig att bära

Minus:Topplocket tar emot huvudet då säcken är för full. Tids nog blev ytterfickorna sladdriga,vågade inte ha viktiga grejer i dem längre. Fastnar barr i polstringen mot ryggen

Kommentar: Skrev recensin för 13 år sedan,i dagarna har jag sålt den vidare då jag länge suktat efter den nya modellen.
Den har trots sitt tunna tyg hållt för de påfrestningar jag utsatt den för,endast några få lösa stygn i infästningen mellan säck/avbärarbälte,samt att ytterfickorna blev sladdriga med tiden.

Plus: Mycket lätt ryggsäck, bra bärsystem som klarar åtminstone 15 kg, enkel att hantera trots sin avskalade modell (tack vare nätfickor, sidoblixtlås, hyfsat stor lockficka), nonsensbefriad känsla.

Minus:Borde vara smalare och högre för bärkomfortens skull, kräver därför även extra noggrann packning för att få bra tyngdpunktsplacering, kan bli varm mot ryggen, lockets utformning något tveksam.

Kommentar: Mina förutsättningar: Min vanliga ryggsäck är en Berghaus Aztec, dvs i samma serie och med samma bärsystem som Vulcan och Atlas (men den är på 60 liter, plus lösa sidofickor på 3-4 liter vardera). Jag har trivts mycket bra med den säcken, men Helium köpte jag för att kunna gå turer på 3-5 dagar med lätt och liten packning. Har man ett uppblåsbart liggunderlag ryms hela tältturspackningen inne i säcken. I och för sig brukar jag ha regnkläderna och ryggsäcksregnskyddet rullade och nedstoppade i nätfickorna på sidorna, där jag vill ha dem (lätt åtkomligt), liksom vattenflaskan.

Säcken påstås vara på 55 liter. Jag tycker det känns något optimistiskt jämfört med min andra säck, men jag har inte kontrollmätt. Säckens proportioner skulle jag vilja ha ändrade, så att den går några cm mindre ut från ryggen och i stället är 5-10 cm högre, för att få bättre tyngdpunktsplacering av packningen. Nu känns den onödigt låg. Ska man då hantera denna förutsättning krävs att man packar noggrannare än vanligt. Bärkomforten på en säck påverkas ju alltid av hur man fördelar tyngden, men den här är extra känslig eftersom det är så lite höjd att spela på. Men hur bra man än packar kommer man inte att få samma komfort som om säcken hade varit smalare och högre.

Tyget är mycket tunt och känns som tältduk. Jag utgår från att man får vara försiktigare i hanteringen av den här säcken, men det känns inte som något problem för mig och mina användningsområden (normala fjällvandringar). I början kändes tyget obehagligt tunt, men snabbt vänjer man sig: ska inte alla säckar se ut så här?

Säcken tillverkas även som dammodell, med lite annorlunda bärsystem (rygglängd 150-180 cm, annorlunda utformning av bälte och remmar för att passa kvinnlig anatomi) men med samma packvolym. Herrmodellen ska passa för 160-190 cm långa; jag är 183 och den passar bra på mig, även om toppstramarna (de små remmar som går från axelremmen upp till säcken; helst ska de gå snett upp) blir vågräta. Fast det känns inte som att det skapar något problem.

Topplocket är fast och medger alltså ingen reglering i höjdled. Blixtlåsöppningen till lockfacket känns något liten men det fungerar. Mer irriterande är att öppningen sitter så lågt att saker lätt ramlar ut (i vart fall när huvudsäcken är välfylld) om man inte lutar säcken framåt när man ska öppna facket. Facket lämpar sig alltså bättre för färre och större saker än för en massa småplock. Storleken är beroende av hur mycket som packats i huvudsäcken: är den full ryms bara 2-3 liter i locket. Nu är det inte så kinkigt med hur mycket som ryms i locket, eftersom en dragkedja löper längs hela ena sidan på säcken. Man kan därmed komma åt saker ganska bra, förutsatt att man tänkt på att packa relevanta saker på rätt sida. Det är en vanlig sorts dragkedja (ej vattentät) med skydd i form av en flik över den. De båda dragkedjorna känns knaggligare än på Berghaus. De löper inte lika mjukt, men om det påverkar hållbarheten vet jag inte. Intressant nog använde jag sällan dragkedjan på sidan, troligen för att säcken var så pass liten att jag kom åt det jag ville ha relativt enkelt ändå. Inne i lockfickan finns en liten karbinhake att fästa nyckelknippor i.

Inne i säcken finns mot ryggsidan en bred öppning (26 cm) till ett fack (40 cm djupt) där det tydligen är meningen att man kan ha en vattenpåse. Ett utgångshål för vattenslangen finns på säckens ena sida. Jag känner verkligen inget behov av detta, men använde istället fickan till annat, som biljetter och pengar som man inte behöver förrän vid hemresan (det finns nämligen inget fack på lockets undersida, som annars brukar vara bra för sådant) och ett par vegetationskartor som jag sällan behövde få fram. I fickan finns också den aluminiumskena som stagar upp säcken, och som man kan böja till om man känner för det. Gramjägare kanske klipper bort innerfickan.

Kompressionsremmarna är märkvärdigt långa. Man kan utan vidare spänna fast ett tält eller vanligt liggunderlag på sidorna. Själv funderar jag på att korta av remmarna.

Denna enkla, rena säck känns ganska nonsensbefriad. Hade man avstått från isyxfästena och vattenslangshålet skulle detta intryck förstås vara starkare, men redan nu är den alltså påfallande opretentiös, jämfört med en hel del av vad man ser i affärerna.

Jämfört med Berghaus (Cyclops II som bärsystem) är Helium varmare mot ryggen. Hela ryggsidan är jämn och ligger mot ryggen. Det nät som täcker baksidan gör det förmodligen bättre än det skulle ha varit annars. Nu var det i början av september jag gick och vädret var svalt, det blev inget problem då i alla fall. Min mindre säck, Marmot Eiger på 39 liter, har en bra utformning av ryggsidan som är sval, men den lösningen väger förmodligen också mer än på Bergans.

Och bärkomforten då? Bergans klassar den som en 12-kilossäck, men jag kan bara stämma in i vad andra påstått, att den klarar av mer. I mitt fall fungerade 15 kg bra, vilket var vad säcken vägde vid början av en 5-dagars tälttur.

Den förtjänar inte toppbetyg, men den får en klar fyra. Jag hoppas Bergans finslipar den med tiden: Att ändra ryggsidans utformning så att säcken blir svalare kanske är svårt utan att vikten ökas, men lockets utformning och säckens proportioner borde man kunna förbättra. Särskilt detta med proportionerna avhåller mig från att ge den högsta betyg, eftersom möjligheten att förlägga tyngdpunkten högt betyder så mycket för bärkomforten på en säck. Berghaus och Marmot har valt sådana proportioner på de nämnda säckarna med utmärkt resultat och jag hoppas att Bergans tar efter.

Köpplats:

Pris: 1795

Plus: Lätt, sitter bra

Minus:Dyr

Kommentar: Eftersom dom tre som har recenserat hittils har gett 5 stjärnor ger jag bara 4 för att dra ner snittet lite. Visst är den bra, men inte otroligt fantastisk.

Tycker att säcken sitter bra. Var lite orolig att säcken inte skulle sitta bra eftersom jag är 189cm och den påstås passa personer 160-190cm utan att ha justerbar rygglängd. Sånt brukar innebära att midjebältet hamnar för högt, men det funkade bra.
Har burit säcken med ca 12kg packning och det kändes fint.

Det ryms förvånansvärt mycket i säcken, men man måste planera packningen om man har mycket prylar.

Materialet känns lite tunnt, man kanske måste vara lite mer försiktig än med sin andra säck. Inget att anmärka på än i alla fall.

Jag saknar sidfickorna, är van att stanna och käka lunch utan att behöva öppna säcken, har allt i sidfickorna. Men för att kunna göra säcken så pass lätt måste man skippa något, så det är bara att vänja sig.

Pris: 1750

Plus: Lätt, användarvänlig, ren design

Minus:Lite dyr....

Kommentar: Väldigt tunn väv, rip-stop nylon. Förstärkt i botten. Är Inte reglerbar i rygglängd(men passar bra på mig som är 190cm)en ficka i topplocket som sitter fast. Vätskesystem finns inne i säcken. Två sidofickor i mesh, kompresionsremmarna är få, enkla, robusta och bra. Liksom övriga fästen för isyxa tex. Inget onödigt på den säcken! Känns mycket gedigen trots sin tunnhet.

Öppnas genom toppen och via en dragkedja som löper från toppen till botten på sidan. Smidigt åtkomst när säcken liggen i absiden. Midjebältet är bra vaderat, axelremmarna är inte de tjockaste men fyller väl sin funktion.

Har använde den under två vandringar, totalt 17dygn. Har burit som tyngs 13,5-14 kg i start vikt och det var Inga problem. Ryggan sitter väldigt stabil mot ryggen och är Inte svajjig! Likså stannar remarna kvar i spänt läge från morgon till kväll!

Man kan vid behov spänna fast två stora cellplast liggunderlag vid sidorna utan problem!

Finns även att köpa 4liters sidofickor som komplement från Bergans!

En mycket bra lätt ryggsäck (1168g)som jag rekomenderar.
.

Liknande produkter: Haglöf LIM 45, Osprey Tallon 44

Kundservice: Mycket bra...

Köpplats: Hägglunds

Pris: 1900

Plus: vikt,lättpackad,rymlig,stabilt bärsystem.tålig trots tunn väv

Minus:? inget än så länge.

Kommentar: Min modell lady 55.Passar 150-180cm,jag är 159cm med relativt lång rygg.
Fär lättare turer mycket bra att snabbt och lätt packa i.Sitter bra på ryggen.Stabil.Rymligt topplock,rymlig huvudsäck,gott om plats även i nätfickorna samt lätt att "säkra" dess innehåll med kompressionsremmarna.
Längsgående dragkedja gör det enkelt att ordna packningen inne i säcken samt packa den liggande.
Jag vill ha allt i säcken,men som i morse då det regnat under natten packade jag tältet utanpå stående i ena nätfickan,fortfarande stabil och bärvänlig.
Lätt lufta ryggen genom att släppa på axelremmarna en stund,säcken ligger an mot ryggen mestadels.
Enkelt att stuva in i säcken inne i tältet samt smidigt förvara säcken inne i tältet.
Mitt användningsområde:korta tältturer,(8-12kg packning)men den lär nog kunna funka lika bra på längre tur om jag packar smart och håller nere antalet prylar och äter torrfoder.Tål gott ytterligare några kilo och många fler liter än jag ännu nyttjat.Kan säkert åka skidor från stuga till stuga med den också.
Får återkomma med recensionstillägg när jag använt den på fjället.

Nu haft ryggan på en 3-dygns ensamvandring i Sarek.
Jättenöjd,lika bra som en "stor" säck.
ca12kg från början och allt rymdes lätt.
I nätfickorna låg sandalerna tryggt på tork mellan alla otaliga vad.
Gick många timmar dagligen utan att uppleva att säcken skulle bli obekväm på ryggen med stigande trötthet etc.
uppskattar verkligen att snabbt och lätt ta på och av den utan att bruka mycket kraft.
tålt de hemska videsnåren utan revor eller skador,så den tunna väven tål en del.
Komplettering efter sommaren-08:as veckotur mm.
Bär lätt 14kg utan problem.Rymlig för veckopackning för två personers mat + egen utrustning..
Väven tål en hel del slitage,skrapas mot klippkanter och vide.
Nu andra året jag använder den utan att det märks,ser ut som ny.

Köpplats: Hägglunds Luleå

Pris: 1900

Plus: elastiskt bröstspännband, dragkedja ut med långsidan, bekväm

Minus:snörlåsen i toppen löper trögt (i a f när säcken är ny)

Kommentar: Resultat från ett första packtest (inomhus):
(vikter inkl. ryggsäck á 1,1 kg)

12 kg Mycket bra, ryggsäcken känns knappt (rek. bärvikt).
15 kg Bra.
16 kg Bra, trycket på axlarna börjar kännas.
18 kg Okej, viktfördelning till höfterna nödvändigt.
>20 kg inga marginaler kvar för att justera viktfördelningen. Obekväm, obalanserad och baktung.

Bärremmar, tyg, sömmar mm känns rejäla och verkar kunna klara bärvikter upp till 18 kg utan problem.

Logga in

Tips!