Bergans of Norway Alpinist IIBergans of Norway Alpinist II


Tillverkare: Bergans of Norway
 
Betyg: 4.54.54.54.54.5
(betyg 4.5 baserat på 4 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 0 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Bärsystemet, fickorna, alla små fästen, komforten

Minus:Vikten, blixtlåsen till sidofickorna, klumpigt höftbälte

Kommentar: Bärsystem:
QSS bärsystemet var den stora anledningen till varför jag valde denna säck. Bergans hade det bekvämaste bärsystemet då jag provade olika säckar i samma klass. Höftbältet är rejält och stagar liksom upp hela kroppen. Dock finns nackdelar med det då man ska packa ryggsäcken i en buss eller liknande. Ryggsäcken tar stor plats eftersom höftbältet inte går att vika in. Däremot agerar det som stödben då man ställer av sig ryggsäcken, den står av sig själv vilket är praktiskt. Man bör dock vara noga så att man köper en säck som passar ens kroppslängd eftersom höftbältet annars kan hamna långt ner och skava mot låren, detta blir jobbigt i längden då bältet är väldigt styvt.

Höftbälte och axelremmar är ordentligt vadderade, så även den lilla "kudden" som ligger an mot svanken. Jag har burit mellan 25 och 30 kg under flera dagar och aldrig fått ont i axlar eller rygg.

Det går lätt att skifta belastningen mellan höftbälte och axelremmar. Bärsystemet är fjädrat vilket gör att man får en väldigt mjuk gång med ryggsäcken. Rygglängden går att justera men bara till en viss gräns, därav två olika modeller på säcken Alpinist (lång) och Viking (kort). Bröstremmen är även justerbar i höjdled och gjord i någon sorts resår vilket gör att den inte stramar åt som stel rem.

Fickor:
En sak jag tittade på när jag valde ryggsäck var att fickorna skulle rymma ett Trangiakök och helst regnkläder/regnskydd vilket denna ryggsäck gör utan problem. Sidfickorna har ett blixtlås som gör att man kan expandera fickan. Därmed rymms ett Trangia utan problem på ena sidan och bränsleflaskor/vattenflaskor på den andra och då har jag ändå bra med plats över. Topplocket har två "innerfickor" samt en stor yttre ficka. Topplocket går att använda som tursäck samt kombinera med en eller två av sidfickorna, då får man ett litet höftbälte också. En sidficka går även att använda som midjeväska om man vill. Tyvärr har blixtlåsen som fäster sidfickorna lätt för att gå upp, någon form av "stopp" vore önskvärt.

Säcken har komprimeringsremmar och topplocket är löst dvs. det går att packa på höjden om man vill. Min säck är en 110L säck och går troligen att packa så att jag aldrig orkar bära den. Men känner man att man behöver enormt mycket packutrymme så kanske en 130L är lämpligast. Fronten av säcken går att öppna och packa "framifrån" och huvudfacket kan delas av med en mellanvägg. Materialet som säcken är gjord av verkar mycket tåligt, jag har haft med säcken på militära övningar, i fjällen, på flyget, på bussen... det finns inte en skråma eller trasig söm. Säcken tål duggregn, men måste kompletteras med regnskydd eller täta packpåsar. Att det är en rejäl säck märks dock på vikten, ca 4 kg.

Sammanfattningsvis tycker jag Bergans Alpinist är väl värda de 4100 som den kostade då jag köpte den. Det är en rejäl och funktionell säck. Varje gång jag använder den kommer jag att tänka på hur jäkla skön den är.

Mina plus och minus blir därav lite motsägelsefulla, jag tror det är svårt att få en rejäl 110 liters ryggsäck med låg vikt t.ex. Samma sak gäller höftbältet. Felen är så små att det trots dem blir en grym ryggsäck.

Plus: Komprimerbarheten, bärsystemet och priset.

Minus:Inga fickor man kommer åt lätt med säcken på ryggen.

Kommentar: Har nu haft min Alpinist II (3095) i några månader och har prövat den hårt! Jag har förutom en del andra turer gått en 10 dagars vintertur genom Sarek där jag började med över 30 kilo, det var tungt att bära men belastningen kände jag i benen och inte vid någon av belastningspunkterna från säcken.

Det jag är mest förnöjd med är hur lätt den är att komprimera, jag använder den på mina toppturer också och då sitter den väldigt bra på ryggen och är inte alls sladdrig även fast jag inte har mer än 40 liter i den. Det går även väldigt bra att fästa fast skidor på sidorna på säcken, men vilket är mer förvånande är att det går otroligt bra att fästa en snowboard på denna säck. Man använder bara de remmar som sitter mitt bak på säcken gjorda för att fästa liggunderlag i.

Plus: Volymen och tanken med de fiffiga lösningarna

Minus:Bärsystem, prototypkänsla

Kommentar: Köpte en i somras som jag tänkte använda till en fjälltur. Volymen, bärsystemet och de många smarta lösningarna tycktes övertygande trots att jag egentligen ville ha en säck med fast rygglängd. Tyvärr räckte dock inte den här säcken ända fram, i mitt tycke.

De kluriga lösningarna i all ära, men på bekostnad av slittåligheten känns det som även om ingenting hann gå sönder under min tur. Topplocksryggan/sidofickorna övertygade inte med kvalitetskänsla. Snarare lite prototypstuk! Bärsystemet är ju Bergans stora marknadsföringsgrej, idén är kanske bra men höftbältet är för vekt med för mjuk och sladdrig stoppning vilket leder till att "luftkanalsförstärkningen" i hårdplast runt bältet gav skavsår på höften. Hela bälteslösningen är också lite pysslig/"prototypig".

Eftersom Bergans var så kaxiga med sitt bärsystem slängde jag i en sjuhelsickes massa grejer i säcken på turen. Vid invägning vägde säcken närmare 30 kilo, inklusive vin och färskmat. Vandringen blev dock en riktig pina och direkt vid hemkomsten knallade jag iväg och bytte till en Arc'teryx Bora 95. Om den säcken har jag hittills bara gott att säga!
/Jonas

Plus: Extremt stor packvolym

Minus:Kanske för stor ibland...?

Kommentar: Bergans alpinist II
Inköpt 2000

Jag har testat min Alpinist II från Bergans i Norge, under såväl vinter som sommar.

Det jag gillar mest av allt är den stora volymen. Bara att slänga ned vadhelst man önskar ha med. Tält såväl som min stora Ajungilaksovsäck får plats i säcken.

En brist har jag hittat; det är fakiskt så att en rem som håller ihop "bottenfacket" har gått upp i en söm! Inte bra... Skall lämna in den och få det fixat till vinterns turer!

Vattentåligheten är hyffsad, men jag anväder ett överdrag som skydd både mot smuts och väta. På så sätt ämnar jag förlänga livslängden på säcken!

Positivt är också sidofickorna, som jag kan koppla ihop till en dagtursäck. De är så stora att mitt kök får plats (Trangia stor). Enligt min bror skall det också finnas möjlighet att bygga på säcken ytterligare på höjden, med en bättre utformad dagtursäck. Mer information om dett torde gå att finna på Bergans hemsida... http://www.bergans.no

Logga in

Aktuellt: Under Lagos yta