Osprey Exos 58

Osprey Exos 58

Prisvinnande, superlätt ryggsäck för vandring.

Exos 46 har vunnit flera utmärkelser, bland annat Industry Award på ISPO 2008 och Outdoor Magazines Editor's Choich 2009.

Det är den ultimata ryggsäcken för helgvandringar, den är otroligt lätt, endast 1050 gram! Ryggsäcken har en aluminiumram med 3D Mesh bakpanel och sidoventilationer. Axelremmarna / midjebältet har bra stöd och ventilation vilket ger en grym passform och komfort.


Tillverkare: Osprey
Tillverkarens produktsida
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Lätt, komfortabel, smidiga funktioner (fickor/spännen/remmar/öglor)

Minus:Små höftbältesfickor (ej anpassat för telefon/liten kamera)

Kommentar: Har vandrat med den i två år på både kortare vinterturer och längre sommarturer. Den fungerar även som dagsryggsäck eftersom den är så lätt och går att komprimera.

Vid lätt packning, ~15 kg, sitter den riktigt bekvämt och är verkligen skön att promenera med. Bytte den mot en Kajka som också var förbannat skön, men en god del tyngre. I somras testade jag bära 23 kg. Då blev axelremmarna något överbelastade och förlorade sin dämpning. Det var inte skönt. Annars fungerade säcken bra vid den vikten.

Ryggsäcken har många fina funktioner för att fästa saker och ting utanpå så som tält, liggunderlag, vattenflaska och en framficka i luftande tyg för snabba ombyten och många andra fästpunker för egna hittepån.

Det enda negativa är att midjebältesfickorna inte rymmer någon telefon eller kompaktkamera. Telefonen får "plats" om man låter den sticka ut lite och inte stänga igen dragkedjan helt. Den har aldrig åkt ut under vandring men det känns inte helt tryggt. En stor miss enligt mig. I kallare väder där jag har jacka får istället prylarna ligga i bröstfickan.

Överlag mycket nöjd med ryggsäcken.

Liknande produkter: Exped Lightning

Plus: Lätt och bekväm

Minus:-

Kommentar: Brukar min för dagsturer mest samt hembärning av förnödenheter. Maxlasten hitintills var på 22 kg. Säcken höll och kändes stabil.
Vid laster under 12 kg märker jag den inte. Fiffiga kompresionsremmar, kloka matrialval för att min L väger under 1200g. Packar i plastsäck så innehållet håller sig torrt. Funderar på sidoficka för paraplyet.

Rekommenderas

Liknande produkter: Finns flera

Kundservice: inte behövt

Köpplats: Privat

Plus: Lätt, Stabil (Aluram), Packmöjligheter, Ryggventilation.

Minus:Ömtålig väv, inget regnskydd (finns att köpa separat).

Kommentar: Kanon ryggsäck. Köpte den innan en 4-5 dagara löptur i fjällen. Startade med 12kg packning. Trodde inte det var sannt; kändes knappt att man hade något på ryggen. Fick aldrig ont i axlar eller någon annanstans. Den har riktigt bra inställningsmöjligheter, allt sitter stabilt på ryggen trots lite hårdare löptempo.
Ryggventilationen är suverän och alu-ramen gör verkligen sitt för stabiliteten.

Det enda dåliga jag upplevt med säcken är att innerfacket mot ryggen (för vätskepåsen) i ryggsäcken fick ett litet förslitningshål då något legat och skavt där när jag sprang. Så packa inte ner något med vassa kanter så det ligger mot väven om ni tänkt springa längre turer med säcken. Vid promenad är det nog ingen fara. Jag upplever iaf ryggsäcken som mer slit-tålig än den verkade vid första intrycket.

Regnskydd saknas, Jag har köpt till ett osprey regnskydd strl: M (Vikt: 120g).

Köpplats:

Kommentar: Det mesta är sagt i tidigare recensioner. Min säck har följt mig på fem resor i Pyreneerna, Alperna och Norge, sammanlagt 74 vandringsdagar. Den har klarat sig bra på de mest kritiska delarna av resan, transporterna med tåg och buss. Jag packar isär tältet, duken i huvudutrymmet, stänger och pinnar i lockfickan, vilket löser problemet med det krokiga utrymmet. Madrassen har jag stående på ena sidan, och kan vid behov ha tältet på den andra. Det finns fickor och remmar som gör en sådan lösning säker; fördelen är då förstås att jag fort får fram tältet på lägret.

Viss slitage på känsliga ställen har jag märkt, men fått lagat. På ett ställe, i mitten längst ned har jag lagt en bit vävtejp som skydd. Den sitter fortfarande kvar.

Köpplats: Uteliv i Linköping

Plus: Lätt, lättpackad, stabil, bra ventilationssystem, många användbara detaljer

Minus:Lite ömtålig, den böjda ramen påverkar packutrymmet

Kommentar: För mig och mina användningsområden är Exos 58 en nästan helt perfekt ryggsäck: Jag har gått med den på dagstur och på övernattningstur med tält och vikt upp till rekommenderade max 15 kg. Med maxvikt är den lättburen, med låg vikt märks den knappt alls.

Jag letade efter en lätt ryggsäck och valde denna istället för den jag tänkte mig först, men jag har inte ångrat mig. Den är lite tyngre och lite dyrare än t.ex. GoLite Jam2, men det som gör den tyngre är det jag uppskattar mest: Ramen och de många fickorna / remmarna. Exos är verkligen ingen avskalad ryggsäck, och för mig är det positivt.

POSITIVT:

Ramen och ventilationssystemet funkar precis så bra som utlovat. Det är väldigt lätt att packa och bära stadigt. Ventilationen mot ryggen är strålande: Jag gick både snabbt och långt i solsken med maxlast utan någon som helst känsla av tung, svettig säck mot ryggen.

Axelremmarna är lätta att justera med remmar både upp- och nertill, och det är enkelt att småjustera medan man går för att flytta vikt mellan axlar och höfter, om man vill det. Både axelremmarna och midjebältet sitter bra och bekvämt.

Jag uppskattar verkligen att ha många lättillgängliga ytterfickor till karta, kamera, mobil, vattenflaska, nötpåse, jacka, soppåse, toarulle, den hopfällbara svampkorgen, etc. Eftersom det finns sidofickor, nätfickor, toppfack, midjebältesfickor, axelremsficka och många band och remmar så är det extremt lätt att stuva undan saker åtkomligt på utsidan av ryggsäcken.

Säcken går att komprimera i sidorna och i botten, så det funkar bra att packa även med lite mindre utrustning för kortare turer.

NEUTRALT (men tänkvärt):

Tyget är lite tunt, remmarna är smala, spännena är små och plastiga, ramen är av aluminium. Det är nog oundvikligt om ryggsäcken ska vara lätt, men det känns att man får tänka lite på att inte skada den. Det går definitivt att använda den på riktigt ute i skogen, men jag har undvikit att lägga ner den utan att se vad jag lägger den på, att hänga tyngd på enskilda remmar, varit försiktig med packningen så att inget vasst trycker mot tyget inifrån, o.s.v.

Det tunna tyget är lite vattenavstötande men skyddar verkligen inte länge om det regnar. Det torkar å andra sidan fort, men särskilt det man har i topplocket bör vara antingen vattentåligt eller vattentätt packat.

NEGATIVT (lite):

Den böjda ramen gör att packutrymmet mot ryggen blir böjt. När jag skulle packa ner ett tält som var långt och rakt och måste stå lodrät i ryggsäcken blev det inte helt lätt att få det så nära ryggen som möjligt, eller att sen packa runt tältet. Det funkade ok, och jag ska ändå köpa ett nytt tält som komprimerar bättre, men det kan ju vara värt att tänka på vad man har att packa ner.

Dom påpekade när jag köpte den att man inte rekommenderas att flyga med den, och med tanke på att ramen är lätt men oflexibel kan jag tänka mig att det finns risk att både den och tyget kan bli skadat om den kastas runt som last. Ska jag flyga tänker jag packa ihop den och ta den som handbagage, utan toppfack bör längden på ramen (storlek L) precis gå in som det.

Liknande produkter: Golite Jam2

Kundservice: Inhandlades på SÄCK i Stockholm, fick verkligen bra hjälp att välja ut rätt rygga.

Köpplats:

Pris: 1895

Plus: Vikten, kapaciteten, avlastningen, ramen, ventilationen, detaljerna, priset.

Minus:Några klena lösningar samt vissa "ögonlösningar"!

Kommentar: Jag gillar min Exos 58. Den packar mycket, väger lite och sitter skönt. Jag kräver inte mycket mer än så. Priset är en bonus! Jag är 180cm lång oh väger ca: 73kg. Jag använder en Exos 58 storlek large. Den väger ca: 1.19kg och packar 61l. Kanske inte lättast i klassen, men frågan är om någon annan tillverkare klämt in så mycket detaljer och funktion i den vikten?

Ryggsäcken väger 1.19kg. Det är lätt! Topplocket går att plocka bort. Man kapar då 125g och får en smidigare säck. Jag har köpt Ospreys Raincover UL storlek medium. Det täcker ryggsäcken med ett liggunderlag av cellplast fastsatt. Regnskyddet väger 115g. Tyget på ryggsäcken känns väldigt tunt, men inger förtroende. Förstärkningar finns på utsatta ställen. Samtliga remmar är smalare än vad man ser på snittsäcken, dock finns allt nödvändigt. Axelremmar och midjebälte är tillverkad av cellplast och meshtyg.

I storlek large rymmer Exos 58 ca: 61l. På min första tur packade jag tält för två, sovsäck, liggunderlag och kök. Jag packade mat för >5 dagar, div utrustning och kläder. Jag packade dessutom en Nikon (digital systemkamera) D200 med vidvinkel och teleobjektiv. Vikten startade på ca:18kg.

Axelremmar och midjebälte är av cellplast och meshtyg. Tillsammans med ramen i aluminium avlastar de riktigt bra. Exos 58 är absolut ingen >20kg-säck. Ska du bära tungt, välj en annan säck! Upp till 15kg sitter mycket bra. 18-20kg fungerar men känns. Bärsystemet är fast, det får ej att justera med annat än axelremmarna. Large fungerade bra för mig trots att jag har något kort rygg för att vara 180cm. Om du är riktigt smal är förmodligen midjebältet för stort. Kolla på Ospreys hemsida.

Bärsystemet förstärks av en lätt aluminiumram och en meshplatta kallad Airspeed. Den avlastar bra och tillåter dessutom luft att cirkulera, på riktigt!

Ryggsäcken har många detaljer för sin låga vikt. Den är toppmatad, man kommer inte åt huvudfacket från andra håll. Topplocket går att ta av, har justeringsmöjligheter och en ficka som rymmer regnskydd samt en normal fleece utan problem. Det finns två sidofickor som rymmer t ex sandaler, regnställ eller förstärkning. Utanpå detta sitter en expanderbar ficka som rymmer regnställ samt förstärkningsplagg. Denna var väldigt snabb att packa i och ur. Jag har använt den väldigt mycket. Längst ned på varje sida finns rymliga mesh-fickor som kan förstärkas med kompressionsremmarna. Remmarna finns i två par på bägge sidor av ryggsäcken. Två ganska stora meshfickor sitter på midjebältet. Fästen för add-ons, isyxor, vandringsstavar och liggunderlag finns.

Jag betalade 1895:- för ryggsäcken.
Det finns några negativa saker med ryggsäcken också. Tyget är tunt. Packa någorlunda försiktigt och släng inte omkring ryggsäcken på hårt underlag så ska nog detta inte vara ett problem. Jag funderar på att komplettera med en vattentät packpåse för huvudfacket. Ryggsäcken är konstigt klen i tyget kring ramen, precis där den kommer i kontakt med marken när man ställer den ifrån sig. Här kunde Osprey kostat på sig en bättre lösning för några gram extra! Jag har förstärkt detta med Leukoplast efter att ha läst om detta på nätet. Vissa av spännena, särskilt midjespännet, känns något underdimensionerade. Inget har gått sönder än, men jag kommer nog bära med mig några i reserv om olyckan är framme.

Som jag inledde recensionen så gillar jag min Exos 58. Den är verkligen lagom, sitter bra och väger lite! För under 2000:- är det en riktigt bra ryggsäck. Letar du efter något ganska lätt som ändå kan allt du är van med, tveka inte, KÖP!

Liknande produkter: GoLite Pinnacle, Mountain Hardware Superscrambler och dyl.

Köpplats: Addnature.com

Pris: 1895

Plus: Skön att bära. Luftig rygg. Detaljlösningar

Minus:Kännslig för att packa långt ut från ryggen.

Kommentar: En stor och lätt ryggsäck med lagom mycket smarta detaljer. Gillar storleken eftersom jag gärna packar mitt tält i ryggsäcken. Har nu använt den vid ett antal vandringar och den känns toppen. Jag tycker att den funkar bra med vikter upp till 16kg. Luftig mot ryggen nästan kall ibland. Banden för liggunderlag i botten känns lite veka. Så de används inte.

Kundservice: Funkade bra bokade en rygga när de inte hade någon hemma. Fick en av två.

Köpplats:

Pris: 1895