Lundhags Motion 100

» Ladda upp produktbild

Ryggsäck avsedd för längre vandringsturer


Tillverkare: Lundhags
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Otroligt skön att bära med

Minus:Kvaliten?????

Kommentar: När jag läser föregående recension är det otroligt hur olika man kan uppfatta en produkt men tycke och smak är som alltid olika.

Min recension grundas på två motion-säckar, en 65-liters och en 100-liters, båda inköpta våren 2004 på rea hos getout så priset var minsta sagt bra. Läs gärna andras recensioner angående motion 80 för 65, 80 och 100 liters säckarna är "samma" förutom storleken.

Låt mig börja med det negativa. För mig står Lundhags som ett kvalitetsmärke och därför är det lite trist när jag upplever att en så pass dyr säck uppvisar ett (eller några) , som jag ser det i alla fall, rent konstruktionsfel. På framsidan där det rörliga höftbältet ligger an mot tyget uppstår en nötning som troligen kommer att medföra att tyget i säcken nöts hål på. En annan detalj som känns underdimensionerad är lyftöglan som sitter på framsidan där sömmarna på båda säckarna gick sönder trots att vi knappast använt lyftöglorna mer än vid av- och påstigning på tåget vid första vandringen. Som kompensation kan nämnas att Lundhags utan några som helst diskussion åtgärdat båda säckarna. Den större byttes ut mot en ny och den mindre lagades. Har nu lagt in bitar från ett tunt liggunderlag där nötningen från höftbältet sker men det skall inte behövas. Hade inte dessa brister funnits hade jag utan tvekan gett en 6:a i betyg. En annan sak är att säcken "luktar". Trodde först att det var min armsvett som luktade *L* men insåg after ett tag att det troligen är en hel del neoprene eller liknande i bärsystem.

Vad är viktigaste med en ryggsäck? Självklart att den är skön att bära med och där har verkligen Lundhags lyckats. Under tre vandringar i sommar med startvikter på 32 kg, 26 kg och 31 kg har jag inte upplevt några som helst problem med bärsystemet utan det är enkelt att ställa in och fungerar utan att skava. Har heller inga problem med att remmar glider eller liknande men en del remmar är nog i längsta laget. Höftbältet är otroligt enkelt att spänna åt. En sak med höftbältet som jag blev varse om är att man inte skall ha det för långt ner påhöften för då ligger det an mot ischiasnerven och benet har en tendens att vilja domna. När jag lyfte upp bältet högre än jag trodde att det skulle vara försvann de tendenserna.

Regnskyddet är stort och inga problem att få plats med liggunderlag på utsidan och ändå få regnskyddet tätt. Tog dock ett tag innan jag hittade öglorna för att fästa regnskyddet i framkanten med så jag fästade det i dragkedjorna till de små fickorna längst ner på säcken och det gick hur bra som helst. Kan säga att regnskyddet användes flitigt under sommaren för solen lös med sin frånvaro under de 28 dagar vi var i fjällen.

Finns flera invändiga fickor vilker är praktiskt om man gillar den lösningen. Personligen är jag mer för en "slät" säck invändigt men det är väl utifrån tycke och smak. Fungerade dock bra att ha sånt man räknar med att ta fram under dagens vandring i de fickorna. Locket är löst och kan höjas för att öka volymen. I framkanten av locket är säcken "urgröpt" för att man inte skall slå i huvudet under vandring. Där är meningen att man skall fästa locket med en tryck-knapp vilken gick upp hela tiden men locket fungerar lika bra utan så till slut ledsnar man på att trycka fast den. Längst fram i nederkanten finns en liten ficka på var sida som jag från början bara tyckte var onödiga men mot slutet uppskattade jag dem. Kanon att ha sina Rune-kakor, torkade renkött, en kniv, sina Snickers etc och kunna plocka fram under vandring utan att behöva stanna. Finns även invändig ficka för vätskesystem samt uttag för slang om man vill ha det. Själv föredrar jag lösa flaskor. Säcken är delad i två delar med en extra botten och den undre delen går att nå utifrån via en dragkedja. Man behöver inte dela av säcken om man inte vill men det kan vara rätt praktiskt.

En 100 liters säck är stor, mycket stor. Eftersom jag bär allt vårt gemensamma + mitt personliga när vi vandrar kan jag säga att jag utan problem skulle kunna gå en två, troligen tre, veckors ensamvandring med allt invändigt i säcken och dessutom utan att byta ut min utrustning mot en-personers tält, kök eller UL-utrustning. Så den troliga kundkretsen är en erfaren vandrare som använder sin utrustning mer än en vecka per år. Då är ovanstående konstruktionsmissar än mer trista. Även om jag gått lika mycket i sommar som en "vanlig svensson" går på tre-fyra år (om man utgår från en veckas vandring per sommar) så skall säcken tåla mer.

Om du ändå funderar på säcken rekommenderar jag att du lägger något mellan vid höftbältet redan vid köpet och sedan försöker du vara sparsam med lyften i öglan. För som sagt bärkomforten är det inget fel på.

Den stora säcken är buren av mig som är 178 cm lång och väger ungefär 85 kg. Den lilla säcken är buren av en kvinna som är 155 cm kort och väger 45 kg men då är alla justeringsmöjligheter "bottnade" men det fungerar.

Plus: Många fack

Minus:Dåliga bärremmar, mycket onödiga detaljer, Låg kvalite

Kommentar: Efter att under två höstveckor, en i höst och en förra hösten testat denna dyra säck har jag lite åsikter. Förra hösten gick jag med 25 -27 kg packning. I år 22 - 24 kg packning.
Säckens huvudremmar glider sakta upp. Efter en 15 - 20 minuter får man stram åt remmarna. Även en del andra glider sakta upp. Det är på tok för många remmar och långa. Detta är särskilt irriterande när det båser och remmarna far upp i ansiktet. Även om det är enkelt att dra åt midjebältet upplevs det som att bältet töjer sig och glider ner även vid så lätt packning som 20 kg. Säcken i sig är tung. Om man har lite packning i säcken och har ett blött tält överst glider det gärna ner en bit bak på säcken. Det inbyggda regnskyddet är otroligt svårt att få fast i sidorna. Vilket gör att vatten kommer in om man går i motvind
Lite positivt: Det finns flera prakriska fack.
Ska du köpa ny säck, köp INTE denna du blir klart missnöjd.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.