EKA-knivar Swede 88



Tillverkare: EKA-knivar AB, Eskilstuna
Vikt: 58 g
Längd utfälld: 180 mm
Längd handtag: 108 mm
Längd blad: 72 mm
Bladtjocklek: 1,5 mm
Bladmaterial: Rostfritt Sandvik 12C27
Handtag: Ek, bubinga samt masurbjörk
Pris: 198-245 kronor


Tillverkare: EKA-knivar
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: lätt, enkel, säker, hål för "senilsnodd"

Kommentar: En bra kniv för enklare göremål eller som backup till den "riktiga" kniven i bältet. Klarar lättare tälj/skärjobb som att tillv. tändspån etc. men man bör undvika att ha den till tyngre täljarbeten. Bra att ha i "vardagsryggan".

Plus: Ringa vikt, design, materialval, fånglinehål, pris, service

Minus:Avsaknad av fodral, mjuka skruvar, något kort handtag, ömtålig

Kommentar: Jag har ägt min EKA Swede 88 i ca 2 år nu (2007). Kniven har blivit utsatt för varierande arbeten, allt från matlagning i hemmet till diverse campinggöromål.

Låt mig säga direkt att jag är förtjust i den här lilla kniven. Den är lätt, slinker lätt ner i fickan och har ganska bra ergonomi, trots att jag kanske skulle önska ett något längre handtag. Mina händer är dock ganska stora, så en normalanvändare bör inte ha några problem med den detaljen.

Kniven har en sk back lock mekanism, dvs en spärr mot oavsiktlig nedfällningen. Utlösaren sitter således på handtagsryggen.

Det alldeles adekvata bladstålet (Sandvik 12C27 härdat till runt 58 HRC) är tillräckligt rosttrögt för att kniven skall kunna användas i fuktig miljö, t ex i samband med köksgöromål, sportfiske och dylikt.

Bladet har en nästintill perfekt geometri. Det är 1,5 mm tjockt, 22 mm brett och äger den där typiska nordiska slipfasen som vi är vana vid i samband med andra märken som Frosts (Mora of Sweden) och tidigare KJ Eriksson. Slipfasen är uppdragen ca 7 mm upp på bladet från eggen räknar och det modifierade drop point bladet är svagt taperat mot spetsen.

Handtaget som är tillverkat i antingen ek, bubinga (afrikansk jakaranda) eller masubjörk har en benägenhet att svälla något i fuktig miljö eftersom det inte är behandlat med en stoppbarriär, typ lack. I stället har EKA-fabriken valt att behandla handtaget med någon typ av linolja.

Det faktum att handtaget sväller gör ut/nedfällningen något trög. Det här går dock ofta över ganska fort. Skulle trögheten sitta i så kan man lossa något på pivotskruven som är justerbar. Ett stort plus förståss.

En detalj i det här sammanhanget är att skruvarna som är tillverkade i mässing är så pass mjuka att en justering omedelbart resulterar i grader i pivotskruven. Inget som förtar av funktionen men kanske tråkigt för en samlare ;). EKA-företaget är dock så tillmötesgående att de ofta skickar ersättningsskruvar helt gratis! Tack för det EKA!

I ändan av handtaget finns ett rejält tilltaget hål för fånglinan. Diametern är hela 7 mm. Vet inte riktigt varför hålet är så stort på en kniv av den här storleken och det ganska delikata utförandet eftersom det inte handlar om en kniv som tål någon större belastning. Att således bända, vrida eller banka kniven i diverse hårda material som trä, plast och dylikt är inte att rekommendera. Det tunna bladstålet och avsaknaden av chassi skulle garanterat resultera i ett haveri.

Kniven är m a o tillverkad i första hand med tanke på lättare sysslor i och kring hemmet, som en jaktkniv för småvilt samt som en EDC (Every Day Carry) kniv.

Den är däremot inte lämplig att tälja med eftersom det tunna men breda bladet och eggen med sin typiska slipfas gärna vill fastna i material som trä. En liten bändning resulterar lätt i bladbrott.

Jag köpte min kniv på Clas Ohlson i Backa på Hisingen (Gbg) och gav under 200:- kronor för den. Tyvärr fick jag inte med något fodral, endast en lädersnodd att fästa i fånglinehålet. Modellen för 245:- kronor levereras (oftast) med ett läderfodral av hygglig kvalité.

EKA Swede 88 är i stort sett en genomsympatisk kniv. Dock har jag några anmärkningar. Pga att kniven saknar chassi så borde den i stället ha ett delat handtag. Dvs, två skollor ihopsatta med 2 par skruvar. I stället har kniven ett fast botten och endast 2 pivotskruvar. På det viset är det inte möjligt att plocka isär kniven för vård eller torkning. Tyvärr.

Handtaget finner jag kanske i minsta laget. För min del hade det gärna kunnat vara åtminstone 1 cm längre.

Och avslutningsvis. Vissa ex har haft problem (liksom andra EKA-modeller) med att bladet i samband med nedfällning får kontakt med chassisprintarna, varvid det uppstår ett irriterande jack i eggen.

~Paul~


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.