Nord till Sydleden del 2



Ingår i Skåneledens ledsystem



 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Vackert. Körsbär längs vägarna. Många intressanta nedslagsplatser.

Minus:Vattenstatusen. Ledmarkeringarna i Ystads komun

Kommentar: Skåneledsystemet är i norr till största delen naturlandskap (dock ej vildmark) medans i söder kulturlandskap. Känslan av att civilisation finns två eller tre vägskäl bort ger aldrig med sig, men å andra sidan är det trevligt att komma förbi ett samhälle med matbutik var och varannan dag.

På det hela taget håller jag med om att är en av de minst givande dellederna i hela SL-systemet. Dock ändå värt att gå. Miljön är mest åker och äng. Gillar man sådant är det ofta mycket vackert. Att gå genom ett hav av böljande moget vete är en mysig upplevelse.

Rövarekulan rekomenderas för alla med botaniskt och geologiskt intresse, besta naturdelen på sträckan.

Hörby komuns del av leden är som vanligt helt i toppklass, lägren i gott skick och lederna välmarkerade. Sjöbo låg även de över genomsnittet för SL-systemet. Ystad dock, någon borde tala om för dem att de har en Skåneled. Långa sträckor helt utan markeringar etc. Jag anser att Skåneleden Nord till Syd slutar vid Årsjö Gamla Skola. Tag bussen till Ystad härifrån. Sista delen struntade jag i det och åkte bil in till Ystad de sista tre kilometrarna.

Vattenstatus + läger 2008-06-15
Hörby Ringsjöstrand. Camping. Alla faciliteter på plats. Ej ved.
Rövarekulan: Tjänligt med anmärkning, men jag hittade inte vattnet...
Höghult: Odrickbart pga bakterier. Rent annars, måste stormkokas.
Krankesjön: Bakterier ok, men brunt och smakar sjö. Odrikbart pga smak. Detta är traktens grundvattenkvalite och duger ej ens till att tvätta sig. Sjön är dock jätteplus för fågelskådare.
Romelestugan: Vattnet avstängt. Toaletter i klass med Hotell Hilton.

Vi tar av mot Ystad och dissar Malmö

Bilarp: Utan anmärkning. Ligger vid "klubbstugan"s fotbollsplan. Dusch (kall).
Blentarp: Vatten (tror jag, följ skyltarna) men långt dit.
En vattenpost på vägen, vid "museet"
Raftarp: Varmt vatten, dusch.

Som synes här alltså, problem med vattentillgången.

Sista delen måste man gå 23 km (två etapper) för det finns inget läger i näst sista etappstoppet.

Totalintryck: En ojämn led utan helhetskänsla, men med många fina pärlor längs vägen.

Plus: Gott om färdiggjorda läger- och övernattningsplatser

Minus:För många rena transportsträckor

Kommentar: Nord till Sydleden del 2 startar i naturreservatet Rövarekulan norr om Löberöd och slutar vid Torup utanför Malmö men man kan följa en cykelled 10 km och då komma ända in till Malmö. Vid Häckeberga delar sig leden och den andra sträckan fortsätter med Ystad som slutmål. Hela leden är ca 150 km lång om man räknar med alla förgreningar och alternativa sträckor.

För det mesta följer leden grusvägar och på vissa sträckor även asfalterade vägar. Det är ont om fina naturupplevelser och därför tycker jag att den bäst passar för endagarsvandringar där man tar ut de bästa områdena. Det finns gott om vindskydd och lägerplatser längs leden, men eftersom de ligger väldigt tråkigt placerade är de inget som lockar för övernattning.
Vattnet i brunnarna längs leden har väldigt ojämn kvalitet och bör kokas innan det används som dricksvatten, särskilt på sommaren.

Ställen som lockar för besök är: Rövarekulan (mycket fint med dalgång med ringlande å och höga toppar, gamla kulturminne mm), Häckeberga (fin natur med mångfald av växt- och djurliv bla mycket Kron- och Dovhjort samt vintertid mycket Kungs- och Havsörn), Rommelåsen (fin ås med mycket gran, tyvärr avverkas en hel del av skogen. Vid foten av åsen ligger en liten men mycket vacker fälad väl värd ett besök - Humlarödshus)


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.