Visar recensioner från      | Sortera efter    

Kommentar: Världen utvecklas och så även Bohusleden. Kalhyggen, stormfällda träd och skogspartier är ett elende, men det finns avverkare som sparar markerade träd och stolpar. Genom Lilla Edets kommun har OK Gipen tagit över skötseln av leden från Rödvattnet till Flogget på Bredfjället. De har utfört ett gott arbete. Om man ska klaga på något är att de målat alltför många träd med ledfärgen och kanske satt upp för många vägvisare. Vid mitt första försök att gå på leden för ett par år sedan var det tidsödande och svårt att hitta. Idag kan en blind gå leden bara han har en färgkänslig blindkäpp. I dagarna börjar Gipens medlemmar syna lerhålen. De kommer och rätta till, laga och lägga ut nya spänger över blötmarkerna.

Uddevalla kommun verkar dock ha glömt bort att Bohusleden passerar. Jag fick leta efter vindskyddet vid Stora Köperödssjön och hade inte hittat utan karta och GPS. Markeringen var till och med övermålad? Har man lagt om leden? I så fall har man missat att ändra kartan på etappgränsen vid Groröd. Dock var förhållandena bättre vad jag kunde se av Herrestadsfjället.

Tanums kommun, längs Örekilsälven är leden välskött och lätt att ta sig fram på ur "hitta-vägen-synpunkt".

Båda recensionerna jag läst är bra och tar fram vad som är fint med Bohusleden. Dock undrar jag om recensioner som är mer än två år gamla bör ligga kvar.

På Bohusleden.info och Sunes sida om Bohusleden finns aktuell information om även inte komplett.

Plus: Naturen, en ny sida av Bohuslän. Bra vindskydd, härlig terräng

Minus:Dålig märkning, ibland igenväxt led. Få möjligheter till proviantering

Kommentar: Jag har haft nöjet att flera gånger vandra längre sträckor på Bohusleden och då främst norr om Kungälv uppemot Uddevalla. Jag är mycket förtjust i leden och kan bara önska att fler skulle utnyttja denna i mångt och mycket bortglömda pärla. Det bjuds på en stor variation i både kupering och terräng och många vacka vyer på vägen. Till skillnad från fjällvärldens storslagenhet är det på Bohusleden snarare de många små upplevelserna som jag uppskattar.

I området runt Göteborg och norr om Kungälv genom Svartedalen är leden mycket väl utmärkt och lättvandrad (dock kuperad i Svartedalen). Sen blir den sämre, främst i märkningen. Då få tycks vandra på leden är den tidvis helt borta vilket leder till tidvis frustrerande letande. Ingen större fara på dagsturer o dyl men lite mer irriterande vid längre vandringar. Det känns som kommunerna längs leden är väldigt olika i sin inställning till underhållet av leden. Lite känns det som om de måste bestämma sig: antingen ha en led - och då i gott skick, eller strunta i det helt. Som det blir nu blir man lätt lite avskräckt av den bristfälliga märkningen.

Annars är naturen, vindskydden och allt annat en mycket trevlig upplevelse. Om fler nyttjar leden (jag möter många fler vandrare i vilka fjäll som helst än på Bohusleden) och om den satsades lite på skulle betyget lätt bli en stark fyra! Pröva på, det är värt det!

Plus: Nära för oss på västkusten.Bra för nybörjare.

Minus:Uppmärkningen kan vara lite si och så, speciellt när leden dragits om.

Kommentar: Leden sträcker sig mellan Hallandsgränsen och Strömstad.
Jag och min kompis valde att "vandra när vi kunde" dvs vi valde en sträcka, parkerade var sin bil i ändarna och gick därimellan, ibland med övernattning i vindskydd.
Det tog två år att på detta vis göra Bohusleden i 21 etapper.(alltid i perfekt väder)
Leden bjuder på varierande vandring med höjdpunkter som Svartedalen,Bredfjället och Kynnefjäll, norra delen var helt fantastisk.En hel del kultur möter man på vägen och Västkuststiftelsens ledbeskrivning ger massor med tips. Ibland springer man på kalhyggen där alla markeringar är borta (här får man gå på kartan) och ibland stormfällda träd i så stor omfattning att man bromsas ordentligt.Generellt kan man säga att ju närmare städerna man är desto mer vandalism förekommer, t.ex nerrivna ledmarkeringar, eldning inne i vindskydden osv.
Vandalerna vandrar som tur är inte särskilt långt.
Vindskydden är i stort sett välbevarade dock är
Väktarekullens raststuga i starkt behov av renovering.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.