Vandra Fjäderlätt För njutbara turerJörgen Johansson har utkommit med en helt omarbetad bok efter succerna Vandra fjäderlätt 2007 och Lättare packning 2009. ISBN 978-91-86433-58-1


Tillverkare: Vildmarksbiblioteket
Tillverkarens produktsida
 
Betygsätt gärna: 55555
(betyg 5 baserat på 1 recension)

Skriv en egen recension

Det finns 2 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Kommentar: När jag granskar Jörgen Johanssons bok är det naturligt att jämföra erfarenheter. Hans egen vandringserfarenhet måste omfatta flera tusen dagar, själv har jag bara vandrat 29 somrar, 839 dagar. Mest verkar han ha gått i svenska fjällen, men även på låglandet (mina 20 dagar i Sydsverige ingår inte i de 839), och därutöver en hel del (och mycket krävande) i Nordamerika. Själv har jag bergsvandrat 75% på den europeiska kontinenten, 20% i fjällen (mest Norge) och därutöver en tur vardera på Korsika och i Skottland. En annan skillnad är att jag inte ens i början burit tungt, utan letts till att granska lätta alternativ i takt med att mina anspråk stegrats och kroppen börjat gnissla - jag är 73 år när jag skriver detta.

Om Amerika påpekar han att det ofta handlar om ett torrare klimat, och att man mindre ofta vandrar och övernattar över trädgränsen (men också att t ex Alaska erbjuder omfattande vildmark av ett slag vi inte ens hittar i fjällen). Samtidigt överdriver han skillnaden mellan Alperna och fjällen - t ex min basutrustning är precis densamma i båda fallen, utom att mina alpturer kräver fler kartor samt transport av vatten och att jag inte tältar varje natt där.

I två hänseenden är slagsidan åt Amerika påtaglig. Det ena är vattenrening - vad jag minns har jag aldrig renat vatten i Alperna. Det andra är umgänget med djur, det står en hel del om behållare och linor för att skydda maten från svartbjörn. I Alperna ska man istället se upp med rävar, speciellt på campingplatser en bit under trädgränsen. Jag förlorade en gång i Frankrike proviant för 5 dagar, samt färskvaror till morgonmålet på en camping.

Rödräv finns ju även i fjällen. En gång när jag ställt tältet öppet för att vädra ut fukten fick jag väldigt bråttom tillbaka när en räv sökte sig dit - de tycks känna lukten tvärs genom förpackningar och på avstånd. Kor kan också vara besvärliga i Alperna, de är väldigt nyfikna på tält.

Men allteftersom jag läser inser jag att detta är randanmärkningar. Mina lösningar är ofta andra, ibland lättare, ibland tyngre, men det viktiga för den som vill bekanta sig i ämnet är de ständiga påminnelserna om att det faktiskt går - den och den artikeln *behöver inte* väga mer än x gram. Ibland övertygas jag inte av de alternativ som författaren föreslår, men väl om deras existens. Och friluftsbutiker är inte alltid de bästa inköpsställena. Man kan rentav göra en del artiklar själv.

Det är knappast någon bok för sträckläsning; speciellt de med lite vandringsvana kommer nog att hoppa lite av och an. Ofta glömmer jag själv att det handlar om just lättpackning - snarare kanske om *enklare* packning - och jag kommer själv att ompröva en del av mina lösningar för hygien och reparatur, bland annat.

Första delen är ett slags lärobok - författaren använder själv detta ord - med en hel del teori, t ex om värmeöverföring och Maslows behovstrappa. Det betyder mycket olika för olika människor, men jag anser att t ex argumentationen när det gäller lättare skor är mycket övertygande (jag är dock själv redan övertygad). Boken blir efterhand alltmer praktisk och detaljerad, för att inte säga ivrig, med många förslag och namn, som kanske hinner åldras. Men då vet man redan lite om vad som går och hur man ska leta.

Boken är rätt tjock, drygt 270 sidor, och det är en del omtugg, men det kanske kompenseras av de många lockande bilderna. Tidigare har en del avhånat lättpackningssträvanden med att vederbörande “glömt upplevelsen” - inför det rika bildmaterialet (och många av berättelserna på fjaderlatt.se) faller denna “kritik” platt.

Liknande produkter: Diverse sajter.

Pris: 250

Plus: Tips och varför från A-Ö

Minus:------

Kommentar: Jörgen har åter bevisat att det är det lätta som gör det njutbart.
Hans egna erfarenheter har växt och i den nya boken berättar han om erfarenheter, varför och hur.
Förutom illustrationer är utrustningslistor och länkar frekventa.
För de som ännu inte handlat sin första utrustning är det en guldgruva. För oss som redan har är det en inspiration mot mera njutningsfullt vandrande.
273 välmatade sidor och 12 för dina anteckningar. Rekommenderas varmt.

Liknande produkter: saknas

Pris: 255

 

Logga in

Tips!