Geography of Childhood



Boken läste jag som en del i kursen Utomhuspedagogik vid Sveriges Lantbruksuniversitet, den är intressant för alla med ett friluftsintresse och speciellt dom som arbetar med /och eller har barn ( ingedera gäller mig för tillfället men jag tyckte att den var mycket läsvärd ändå).


Tillverkare: G.P. Nabhan, S. Trimble

 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Intressant läsning om barn och natur

Kommentar: Gary Paul Nabhan och Stephen Trimble tar i sin bok " The geography of childhood" upp hur vår relation till naturen formar oss som människor. Undertiteln "Why children need wild places" förklarar boken innehåll i en mening. Nabhan och Trimble beskriver främst vikten av att som barn ha tillgång till "natur" i sin nära omgivning. I åtta essäer tar de på olika sätt upp barnens förhållande till naturen. Essäerna kan läsas var för sig och blandar på ett underhållande sätt personliga åsikter och erfarenheter med referenser till modern forskning inom ämnet barn-natur. Boken är skriven av två amerikaner, det märks framförallt på referenserna och genom att de många små historierna utspelar sig i amerikansk miljö, det gör dock inte boken sämre.

I kapitlet " A child's sense of wildness" tar Nabhan upp det som skiljer barn från vuxna i sättet att förhålla sig till naturen. Vuxna letar ofta efter de stora dramatiska naturscenerierna medan det som är viktigt för barnen är det som finns omkring dem. Växterna och djuren i deras närhet är det mest intressanta, Skalbaggar och fjärilar är lika intressanta som något större djur.

I "The scripture of maps, The name of Trees" tar Trimble upp hur viktigt det är för människor att veta namn på det som finns omkring dem. Det ökar känslan av att höra hemma. Genom närhet och känsla av samband med naturen lägger man grunden till att man som människa känner ett egenvärde. Att få iaktta och upptäcka saker ökar självkänslan.

För Nabhan och Trimble är friluftsliv och natur någonting mycket viktigt. Den upptäckarglädje de har vill de gärna dela med sig av till andra. Boken känns mycket angelägen. Här i Sverige är vi välförsedda med skog och mark att ströva i, men vi lever i en tid då de flesta människors kontakt med natur begränsas till helger och semestrar. Bokens budskap är egentligen enkelt. Genom kontakt med naturen ökar vi vår livskvalité, vilket gör oss till lyckligare och bättre människor.

Boken rekommenderas varmt.

The geography of childhood- Why children need wild places
Gary Paul Nabhan & Stephen Trimble
Beacon press 1994
ISBN 0-8070-8524-3


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.