Hilleberg TarraGeodesiskt tvåmannatält, externa stänger, självstagande förutom de två absiderna som måste spännas ut, raka fot- och huvudändar i innertältet, en ventil i toppen, vikt ca 4 kg sommarrustat, ett halvt till ett kilo mer med snöpinnar och extratjocka bågar.


Tillverkare: Hillebergs
 
Betyg: 4.574.574.574.574.57
(betyg 4.57 baserat på 7 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 2 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Rymligt

Minus:hög vikt många utv fästen för montera tältduk

Kommentar: Hade ett på test men är för tungt även med pulka.
Jag köpte Helsport himalaya 2 exp dock endast en Abside och lite mindre men ger lägre vikt och pris.
Det många ej tänker på är att stora tält kräver mer jobb att gräva ner och ev vinskydda med snöskkärmar samt att när invändig volym ökar blir det kallare då du ska värma luften med din kroppsvärme om du ej värmer med MF kök i inner tält med CO-varnare.
En nackdel är även utvändiga ´fästen´att spänna ut tältväven med som kan frysa fast och ev spricka vid kyla jag har 4 på mitt här är fler samt att väven spänner väldigt mycket när man ska fästa dessa mina sitter på absiden och ej på ´taket´där det spänner mer

Plus: Rymligt, bra ventilation, enkelt att sätta upp, bombsäkert.

Minus:Jag vet inte vad jag ska skriva, skulle utan att tveka skaffa samma tält igen om det blev aktuellt.

Kommentar: Tarra har använts på sommarturer där vi väntar oss en del snö och blåst och är mitt standardval för pulkaturerna på vintern och påsken. Enkelt att sätta upp, bombsäkert, rymligt som ett tunneltält men med styrkan hos ett geodesiskt kupoltält.

Innertältet har raka kortsidor och absiderna är som på ett tunneltält = rymliga. De kan också rullas undan helt vilket ger ett svalt och luftigt boende varma sommarnätter.

Toppklass!

Liknande produkter: Saivo, VE25, Phortress.

Kundservice: HB har mycket bra kundtjänst.

Plus: Volymen, vindstabiliteten, tystnaden ( relativt tunneltält ), ventilationen, materialen ( vävar och stänger ) , kvaliteten i utfförandet, priset, mycket pengar visst men väl värt det.

Minus:Vikten

Kommentar: Okej, lets face facts, detta är inget för gramjägaren! Men om man vill ha ett tält som är lika rymligt som ett tunneltält men som är tyst och inte fladdrar och som kan ställas upp utan bök och stök även på en berghäll i ytterskärgården eller fjället då är detta kanon. Fyra pinnar, eller i skärgården fyra måtligt stora stenar, räcker egtersom det bara är absidernA som skalll sträckas. Är det varmt så öppnar man upp båda apsiderna och får ett skönt tvärdrag är det ett jäkla busväder och blåser storm och regnar/snöar på tvären så njuter man av skyddet, volymen och den relativa tystnaden. Mycket snabbt och smidigt att sätta upp och ta ner.

Liknande produkter: Staika ( hade jag innan )

Plus: Lätt och snabbt att sätta upp, mycket snabbare än tunneltälten av samma märke. Låter mindre i vindbyarna än tunneltält.

Minus:Blixtlåsen fastnar i tyget om man försöker sig på en enhandsöppning av absiden. Lite lågt i takhöjd kanske

Kommentar: Haft det sedan 2005 blivit 35-40 nätter i det.
Mitt gamla tält blåste sönder 2004 i Norge (annat märke). Så ett vindtåligt tält var prioritet ett.
Har bara använt det sommartid än så länge.
Inga speciella problem med ventilationen.
Har köpt till underlag (footprint) för att spara innertältsgolvet och det blir renare miljö i absiderna (kan nog minska fukten i tältet med).

Liknande produkter: Andra Hilleberg tält.

Kundservice: Bra service. Säljer nog inte längre över disk där. Däremot har dom alla sina produkter uppställda i en visningshall.

Köpplats: Hilleberg AB Frösön

Plus: stabilt

Minus:inte hittat några

Kommentar: Har inte så mycket att tilläger till förgående recensioner.
Väldig stabilt, enkelt att sätta upp och ta ner, även om man är bara en person.
Personligen tyckte jag inte att det är så dålig ventilation i tältet, har dock hittills bara sovit ensam i den och jag laga ingen mat i tält.
En detail som är smidig: tvättlina i tält.

Kundservice: Smidig.Okomplicerat. Tillmötesgående.Tack Kenneth.

Köpplats: Hillebergs outlet

Pris: 6600

Plus: Lätt att slå upp i hård vind och snödrev, klarar antagligen alla väder? Två bra absider. Bågarna har samma längd. Hilleberg kvalité.

Minus:Ventilationen från början. Vikt och pack volym

Kommentar: Använder Tarra bara på vintern och tältet har därför fått utstått en hel del. Det mest vindstabila tältet jag har, litar till 100% på det. Enkelt att slå upp ensam. Flexibla linfästen gör det möjligt att staga tältet på lämpligaste sätt. Rister mycket lite i hård vind, jag upplever att det är tyst. Inneutrymmet är generöst och bra planerat. Absiderna är rymliga, en absid rymmer två fullvuxna Schäfrar utan problem. Tältet är dyrt men du får vad du betalar för. Jämför jag Tarra med en bil så blir det en"Hummer" Behöver du ett kompromisslöst tält och har pengarna, är mitt råd, köp!

Liknande produkter: Hilleberg"Saivo" The North Face"VE 25" Mountain Hardwear"Trango2"

Kundservice: Hilleberg åtgärdade problemet med dålig ventilation genom att sy en extra ventil bredvid den ordinarie. Trevligt bemötande.

Köpplats: Utebutiken i Umeå AB

Pris: 7900

Kommentar: Är väldigt nöjd med detta tält. Har använt det under ett års tid. Mest under vintern, men även på sommaren, under totalt ca 30 nätter.

Gillar verkligen att det är så lätt att sätta upp och att det går snabbt. Väldigt bra att man kan arbeta effektivt 2 personer samtidigt med uppsättningen. Jämfört med ett tunneltält som nästan är lättare att sätta upp själv.

Vindstabiliteten är också ett stort plus tycker jag. Till skillnad mot föregående recension tycker jag tältet är tyst i hårt väder. Jag jämför dock med tunneltält.

Ett anat stort plus är att man reser inner och yttertält samtidigt. Tält som man reser innertält och yttertält separat är en helt oförstålig konstruktion enligt mig.

Gillar det stora utrymmet som man har i tältet, både innertältet och varsin stor absid. Bra förvarings utrymmen i innertältet.

Tycker att det är bar med lösa extra linor, så man slipper allt lintrasel vid uppsättning och nedtagning.

Då till det negativa.

- Ventilationen skulle kunna vara bättre, gärna fler ventiler. Vi har sytt om vårat tält med ventilerande väv i taket. Vid snöderev skulle man annars inte kunna få någon ventilation.

- Fastsättningen av "hatten" kan vara lite struligt med handskar på och hård blåst. Men absolut inte allt för svårt.

- Håller med föregående om att dragkedjorna lätt fastnar på yttertältet.

Summa sumarum, med en bättre ventilation hade jag satt betyget 5. Det är synd på ett så bar tält att man inte helt har lyckats med det. Tillägas skall dock att jag trots den dåliga ventilationen inte haft allt för stora kondens problem.

Kommentar: Positiva och negativa observationer efter tre veckors ganska hård användning på Denali:

Plus:
1. Lätt att sätta upp i alla väder pga de sammankopplade inner- och yttertälten, mindre risk att helheten blåser iväg under uppsättning och nedtagning.
2. Knäppspännena istället för hellånga stångkanaler fungerar riktigt bra.
3. Med extratjocka bågar känns konstruktionen mycket hållbar och pålitlig.
4. Relativt raka innertältsväggar, vilket minimerar nedblötning av sovsäck vid kondens.
5. Rikligt med fickor på sidorna av innertältet (4 st), även om ett par till i taket inte hade skadat.

Minus:
1. Konstruktionen är inte så vindstabil som det påstås, inte ur ljudsynpunkt i alla fall. Duken fladdrar vid minsta vind och det krävs många spända linor för att få nivån acceptabel (till skillnad från TNF VE25 t ex). Öronpropparna måste med!
2. Tältstängernas kanaler fylls lätt med snö och vatten, vilket efter lite tö och återfrysning blir till is och stora problem! Detta bör åtgärdas på något sätt, t ex med rättvända flärpar högst upp på stångkanalerna och avrinningshål längst ner.
3. Ventilationen i taket är otillräcklig. Åtminstone en sidoventil som på de större tunneltälten vore trevligt och väl värt ett extra hekto.
4. Dragkedjorna i yttertältet fastnar hela tiden. Lätt att lära sig undvika det på sommaren, men det är värre med tjocka vantar på eller så fort någon ny gäst kommer på besök. Dubbelt, ihopsytt flärptyg föreslås.
5. Det saftiga priset. Dock diskuterat till leda här på Utsidan.
6. Massor med linor och onödigt stor valfrihet vad gäller deras placering! Lösningen på VE25 är betydligt mer praktisk. Inget jätteviktigt, men när de trasslar ihop sig och vädret är dåligt blir man lätt irriterad.

Sammantaget ett mycket trevligt tält med några barnsjukdomar kvar att fixa.

Logga in