Hilleberg Nammatj eller Hilleberg Nallo

» Ladda upp produktbild

En jämförelse mellan Hillebergs båda tält Nammatj och Nallo


 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Nammatj är överlägset vad gäller funktion och hantverk

Minus:Nallo är betydligt lättare

Kommentar: Hillebergs två förmodligen mest användbara tält Nammatj och Nallo är snarlika i många aspekter vad gäller konstruktion och användningsområde. Vilket skall man välja?

Som alltid skall man naturligtvis först fundera över vad man skall använda tältet till. Jag utgår i det fortsatta från att det främst kommer att användas på längre vandringar i fjällen, helgturer i fjällen och låglandsterräng, någon gång som extra bostad på någons gräsmatta vid midsommar eller liknande. Det är så jag använder mitt tält och jag antar att det är så de flesat av oss använder tält.

Nammatj och Nallo ha närapå exakt samma utrymme i innertältet. I Nallo sluttar taket något mot fotänden, men bottenplattan är lika stor, vilket är det viktigaste när man sover. I båda tälten har man gott om utrymme för två respektive tre personer beroende på om det är två- eller tremannaversionen.

Utrymmet i absiden är bättre i Nammatj. Främst märks det i GT-versionen där Nallot känns betydligt mindre på grund av det sluttande taket mot den sista bågen.

Ventilationen är bättre i Nammatj eftersom det finns två ventiler. Dessa är dessutom försedda med myggnät vilket saknas i Nallos enda ventil. Det är viktigt om man tänker sig att ha tältet som samlingsplats på kvällen en regnig fjällvandring. Ventilationen nattetid går säkert att lösa bra i Nallo genom att lyfta ena änden av tälet en bit, men under tiden man är vaken och vill sitta i tältet är lösningen i Nammatj klart att föredra. Glöm inte att man sitter där en hel del när man lagar mat eller spänner av efter dagen om det regnar.

En ytterligare apsekt av ventilationen är att ventilen på Nammatj fungerar som en ljuskälla och ett trevligt fönster i absiden. Eftersom det helt saknas på Nallo blir det mer instängt och mörkare i absiden där.

Ingången på Nammatj är rak och har två enkelt fungerande blixtlås. Man kan enkelt slänga undan hela "dörren" för att få in ljus och när man skall ut eller in. På Nallo sitter dörren på snedden och regleras även där av två dragkedjor. Emellertid blir det en mindre öppning att ta sig in igenom och den går inte att slänga undan lika enkelt som på Nammatj utan måste fästas med gummibanden på sidan. Irriterande när man springer ut och in mycket.

Använder man tältet som extrabostad på någons gräsmatta uppskattar man den extra rymden och komforten som finns i Nammatj. Har man barn som sover i tältet eller i vart fall springer ut och in i det är det bra med en enkel öppning som man inte fastnar i. Extra hög rivstyrka är inte heller dumt...

Nallo har en tunnare väv än Nammatj. Vad gäller rivstyrkan och vattentätheten tror jag säkert att Nallos väv mer än väl räcker till. Däremot är den betydligt sladdrigare och fladdrar mer än Nammatjväven. Känslan i de olika tälten blir betydligt annorlunda på grund av de olika vävarna. Nammatj ger ett mer stadigt och gediget intryck, medan Nallo känns lätt och smidigt, men lite ballongaktigt.

Nallot väger omkring 1 kg mindre än Nammatj. Det är viktigt. 1 kg är kanske 5 % av hela packningen och känns verkligen efter en vecka

Sammanfattningsvis tycker jag att man får ett gedignare och betydligt mer funktionellt tält om man köper ett Nammatj. Nallos enda fördel är den låga vikten (och ett något lägre pris). Men när är det viktigt? Vid paddling är 1 kg hit eller dit helt oviktigt. När man är ute en helg har man ändå så lite mat med sig att ett kilo extra tält spelar mindre roll. När man slänger in det i bakluckan på bilen är det oviktigt. Reser man bär man sällan packningen så långt att det spelar någon avgörande roll. Kvarstår långa vandringar när man bär allt hela tiden. Då är ett kilo viktigt. Å andra sidan, om man har ett två- eller tremannatält kan man vara fler än bara ensam i tältet. Då kan man dela upp tältvikten på fler. Kilot krymper till 500 g eller 333 g beroende på hur många man är som sover i tältet. Det skall ställas mot den betydligt högre komforten i Nammatj. Är man däremot ensam på långa vandringar kan jag förstå vikten av att ha ett lätt tält. Men egentligen endast då. Vore jag ofta det skulle jag satsa på ett Nallo 2 för att få ett lätt tält som jag kan ha när jag är ensam, men som fungerar även för två. I alla andra situationer är Nammatj överlägset.

Allt enligt mig.

Kalle


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.