Ajungilak Tyin ArkticSovsäck för vinterbruk


Tillverkare: Ajungilak
 
Betyg: 3.53.53.53.53.5
(betyg 3.5 baserat på 4 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 1 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Priset, Varm och skön

Minus:Storleken

Kommentar: Köpte min Tyin Arctic (och inte Arktic!) 200 (anger längden) i vintras och har bar använt den en tur. Om man ska ut på vintern och inte vill frysa så är Arctic ett bra budgetval.

Syntetsäck på vintern har både för och nackdelar. Nackdelen är att den blir stor och tung jämfört med en dunsäck. Fördelen är att den håller värmen bättre när den blir blöt, och tro mig, ska du ut på vintern så blir säcken blöt förr eller senare. En annan fördel med Arctic är att den är väldigt billig. Man får således mycket värme för pengarna.

Man kan ju fråga sig om man behöver en säck som har komforttemp på -35 och extremtemp på -45 grader? Jag har själv inte provat min Arctic i sådana temperaturer ännu men jag ska göra ett test ute på balkongen i vinter i åtminstonde 30 minus. Återkommer med utvärdering! Ska du "bara" ut på vårkanten så kan det trots att det är plusgrader på dagen vara -20 och mer på natten. Absolut ingen ovanlighet, så jag skulle aldrig köpa en säck som inte klarade -20 grader. Ett köp av Arctic är absolut befogat!

Säcken är trots allt stor, men det får man räkna med på vintern. Jag har inte haft något problem med att få ner den + all annan utrustning i min ryggsäck (Haglöfs Fox 80+10 liter). Jag har tryck ned den i nedersta facket i min ryggsäck och då har den precis fått plats där.

Enda problemet jag ser med säcken är att blixtlåset har kärvat sig lite. Blixtlåset är förövrigt bara 90 cm långt för att behålla värmen bättre. Om det skulle vara ca -5 grader eller varmare på natten så är säcken väldigt varm (men det är ju olika för olika personer). Då är det bara att krypa ner i bara kalsongerna! Huvan är enkel att justera med bara en hand. Vikten ligger på dryga 2 kilo (kolla på ajungilak's hemsdia för exakt info)


DATA (enligt tillverkare):

Temperatur: +5 / -35
Extrem temperatur: -45

Tre lager över och två lager på undersidan.
Volym ihoppackad: 17 l

Plus: Skön insida, relativt billig och varm, skön huva

Minus:Lite trasslig värmekrage, voluminös packad.

Kommentar: Jag har haft min Ajungilak tyin Arctic, 210 cm, i två vintrar nu. Var ute i runt -25 både detta nyår och förra nyåret. Ner till -15 till -20 frös jag inte alls i ett tunt ylleunderställ, men vid -25 kom fleecebyxorna fram. Säcken har skönt tyg på insidan. Utsidans tyg samlar upp en del kondens, men det torkar upp snabbt när man blir lite aktiv under frukostbestyren. Dock samlar loftet upp en hel del kondens. På morgonen sitter en isrand ungefär som en haklapp där man andats under natten. Dragkedjan är lite kinkig och fastnar lätt i tyget, särskilt när man vaknar och blixtsnabbt måste ut. 3:an är en stark 3:a.

Plus: Priset

Minus:Vikten

Kommentar: Jag köpte en till min fru för några år sedan och den har sedan varit med på ett par fjällturer och under alpin klättring. Den är lite för tung, men annars tycker jag (och min fru, som är den som oftast använt säcken) att den är bra och varm.

Den är, som tidigare skrivet, lite skrymmande i packningen, men i övrigt jättebra och till det priset har jag svårt att tänka mig något bättre.

Plus: Billig

Minus:Tyng och stor volym

Kommentar: Jag hade tänkt mig att köpa en annan syntet sovsäck, då det var omöjligt att få tag på Marmot och North Face säckarna jag tittade på, blev valet Ajungilak Tyin Arctic.

Priset på säcken är mkt bra, köpte den på Sportsnet för 1930 kr, vilket får anses som helt ok för en vintesäck. En Northface säck i denna komfortklas kostar ca 3000 kr.

Jag valde att köpa den säck som är upp till längd 180 cm. Jag är själv just 180 och tänkte att det blir nog precis lagom. Betoningen ligger just på precis. Jag kan utan större problem sova i den, men ibland kan jag uppleva den som lite liten, 5 cm längre skulle inte skada. Storleken större skall passa upp till 210 cm, vilket jag tycket skulle bli för stort.

Jag har sovit ner till - 20 utan några som helst problem. Enligt tillverkare skall den klara -35 i komfort. Vilket jag undrar om den verkligen gör. Väntar med spänning på att få se vad säcken klarar :-)

Jag tycker att det bildades väldigt mkt is i loftet i sovsäcken, mer än vad jag är van med i andra sovsäckar.

Luvan är helt ok, även om den skulle kunna vara lite rymligare. Men åtdragningen är helt ok. Termokragen är stor och fungerar bra, förutom att den endast fästes genomkardborre band, en tryckknapp skulle vara välkommen.

Blixtlåset är halvlångt, vilket jag tycker är väldigt bra då den sparar vikt och minskar risken för kalldrag. Att ta sig i och ur säcken är inga problem. Dragkedjan är ordentligt skyddad från kallras med en kraftigt stoppad klaff.

En stornackdel med säcken är den stora volymen och den höga vikten. Marmot och North Faces säckar väger mindre. Att få ner säcken i den medföljande packpåsen är dock inga problem.

Slutomdömmet blir att det är en säck som funkar bra till ända målet om man har en ekonomi som inte riktigt tillåter inköp av en dunsovsäck eller en dyrare syntetsovsäck. Det är nog dock en pryl som inte kommer att bli allt för långvarig på min pryllista.

Logga in