Ajungilak Kompakt

» Ladda upp produktbild

En tre-säsongers syntetsäck. Finns i tre utföranden; för personer upp till 180, 195 respektive 215 cm. Sovsäcken väger 1530/1630/1900 g beroende på storlek.


Tillverkare: Ajungilak
 
Betyg: 3.63.63.63.63.6
(betyg 3.6 baserat på 5 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 2 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Varm och trevlig "mysig".

Minus:Så hal inuti att man inte kan ligga still.

Kommentar: Säcken är varm och skön, passar utmärkt för fjällvandringar under sommarhalvåret + lite till.
MEN: Den är så hal att man alltid är tvungen att hitta en helt plan yta för tältet. Annars halkar man hela tiden ner i det nedersta hörnet på tältet och har ett h-e att ta sig upp igen. Ingen bra situation om man vill sova gott.
Dessutom är packpåsen inte så regntålig som den ser ut, ett klart minus för oss som förvarar sovsäcken utanpå ryggan.

Köpplats: Skövde Natur

Plus: Mjuk, tjock och skön. Fungerar i kallare temeraturer än vad som anges.

Minus:Vikt, volym och pris.

Kommentar: Har använt min Ajungilak Kompakt året runt under fyra år och gillar den verkligen. Den är mjuk, fyllig och blir tjock och skön. Det är en tresäsongs syntetsäck med angiven komforttemperatur +20 ner till -9. Extremtemperatur -15. Min erfarenhet är att den inte alls är lämplig i +20, men otroligt skön när temperaturen sjunker lite. Vid sommarfjällvandring är den värmemässigt helt perfekt då temperaturerna ibland går närmare nollan. Har sovit i den när temperaturen varit nedåt -25, men då är den i kallaste laget även med jackan ovanpå. Något jag uppskattar mycket är kallrasskyddet som man med en elastisk snodd kan ”strama åt” runt halsen och undvika att varm luft pyser ut och kall luft kommer ner i säcken. Mycket tack vare detta fungerar den i så pass låga temperaturer. Den levereras med en kompressionspåse som gör att den blir hyfsat smidig när den är nedpackad och komprimerad, men inte att jämföra med smidiga dunsäckar. Har för mig att jag gav 1800kr för den, så ganska dyr är den ju. Andra nackdelar är vikten på 1630g och volymen på 9L (?). Kan man stå ut med vikt och volym så får man en otroligt skön sovsäck.

Plus: Temperaturomfång, komprimerbarhet.

Minus:En smula trång.

Kommentar: Huruvida säcken håller vad temperaturgränserna lovar vet jag ej. Jag vet dock att minus 5 inte bjöd några som helst problem. Det går också bra att använda säcken när det är varmt, utan att man för den sakens skull vaknar badande i svett. Jag har använt den både under höstvandring i Jämtland och under paddelturer mitt i sommaren. En allt-i-allo säck, som funkar för många aktiviteter. Ska man åka stjärtlapp till sydpolen väljer man nog en annan säck, men hur många är det som tar sig för sådana expeditioner egentligen? Kompressionspåsen som följer med är ordentlig - riktiga remmar och vattenavstötande väv. Kompressionspåsen går utmärkt att använda som toppturssäck.

För mig som är precis 180cm är 180cm-säcken något liten. Det fattas någon centimeter för att det ska vara riktigt skönt.

Plus: Håller vad den lovar, lättpackad

Kommentar: Inför årets första fjälltur skulle jag skaffa en ny säck för sommarbruk. Fjällsommar innebär ju såväl nollgradigt som högsommar, och mina tidigare säckar klarade någotdera, men inte båda. Snål som jag är kikade jag i reakorgen, och fann något slags fjolårsmodell av denna säck till bra pris. Temperaturområdet kanske var i varmaste laget (-5 - +20), men det är eländigt att frysa och siffrorna var ju långt från orimligt att råka ut för. Dessutom lär den ju också kunna passa bra på vår- och höstkanten.
Det visade sig att tempområdet passade bara bra för all fjällsommar (hade såväl 0 som +20).
Konstruktionen är bra med kragsnöre för att hålla värmen kvar i säcken men ändå inte begrava huvudet. Kompressionspåsen är beprövad och välfungerande. Mumieformen har ju sina nackdelar, men säcken är brukbart rymlig.

Plus: Prisvärd, packvolym, skyddklaff under dragkedjan, krage

Minus:Kompromissäck (inte bäst eller sämst på något)

Kommentar: Jag har haft min Kompakt i ca 10 år nu. Under årets fjällvandring noterade jag att varken fyllning eller tyg i dagens modeller överensstämmer med den jag har. Omdömet i den här recensionen gäller min sovsäck.

Mina krav på en sovsäck är att den ska täcka så många av mina behov som möjligt och inte kosta skjortan. Mina vanligaste aktiviteter är paddling och fjällvandring. Alltså en 3-säsongers sovsäck med syntetfyllning,låg vikt och liten packvolym. Till det pris jag gav tycker jag att jag gjort ett kap. Sovsäcken klarar fortfarande ett par minusgrader. Visst har fyllningen tappat en del av sin spänst men inte mer än vad som kan anses vara normalt efter ett decenniums friluftsliv. Föregångaren, min Caravan Sport, höll betydligt sämre.

Min sovsäck är något lättare än dagens modell (angivna vikter ovan gäller dagens modell). En förbättring finns dock på dagens modell jämfört men min; en innerkrage som minska värmeläckaget från sovsäcksöppningen.

Innertyget är av den glatta typen. Det finns en skyddsklaff under dragkedjan för att minska värmeläckaget. Dagens modeller har en innerkrage för att minska värmeläckaget. Sovsäcken packvolym var (är?) liten jämfört med andra syntetsäckar.