Primus MicroLantern (stålkorg)Gaslykta med korg av rostfritt stål och piezotändning


Tillverkare: Primus
Tillverkarens produktsida
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Ljus och värme.

Minus:------

Kommentar: En bra sak i kombination ljus och värme. Att nätkorgen minskar ljusutbytet en aning är sant men ljuset räcker mer än väl inne i tältet.
Nyttja hängaren så att du inte smälter hål i innertältet, det blir rejält varmt över.
Glödnätsinbränningen är en lätt match men var försiktig när du sätter korgen åter.
Rekommenderas

Liknande produkter: De flesta har tyvärr glas enbart.

Kundservice: Inte behövt för denna men tidigare prövad är fantastisk.

Köpplats: gåva

Plus: Robust, bränslesnål, rejäl upphängningsanordning.

Minus:Ja den låter lustigt om man drar ner den på jättelåg fart.

Kommentar: Trevlig liten bekantskap. Lyser bra (80W) och ger en del värme (300W). Väger knappt något heller för den delen. Har man en metall-kåsa kan man säkerligen värma någon deciliter vatten på den.
Drar 25g/h, så knappt 10h på normal gasflaska. En rekommendation är kanske att ha en gasflaska som är dedicerad lyktan, så att man inte lyser bort sitt matbränsle =)

Strumpan är naturligtvis fruktansvärt ömtålig om man får för sig att peta på den, men vad det gäller normal hantering finns ingen risk för oro. Jag har haft den i ryggsäcken och inte på något sätt varit försiktigare än vad jag brukar, och den har hållit.
Däremot har jag lyckats med konststycket att få strumpan att glida upp och slå i "taket". Detta resulterar i att hälften av "gashålen" hamnar utanför strumpan, vilket gör att lyseffekten halveras. Trodde först det berodde på kylan och halvfull gasflaska, men så var det inte. Troligtvis är det ett hett tips att förvara lyktan med ovansidan uppåt.

Piezon ger alltid gnista, men många gånger ges gnistan så långt ner att den inte tänder. Jag misstänker att detta beror på att min "gnistpinne" lutar något utåt, och strömmen går väl över där avståndet är kortast (?).

Vid byte av strumpa rekommenderas tändare före tändstickor, då det behövs en hel del eldande.

Jag valde mellan denna och varianten med glasskärm. Glasskärmen ger lite extra ljus och skall vara litet mindre bländande. Men den är omtåligare. Regn på glaset kan få det att spricka, vilket också kan hända om det blir ett litet hål i strumpan. Å andra sidan fungerar den ju utan glas, om man låter bli att komma åt strumpan.
Valet bör nog avgöras utifrån var och hur man tänkt använda den.

Rekommenderas starkt till de mörka höstkvällarna i eller utanför tältet.

Liknande produkter: Varianten med glasskärm.

Kundservice: -

Köpplats: Northstar.se Umeå

Pris: 500

Plus: Mycket ljusstark, slagtålig, piezotändning, låg ljudvolym

Minus:När trycket i gasflaska närmar sig nästan tom så låter lyktan väldigt lustigt

Kommentar: Jag är mycket nöjd med den här lyktan, den lyser bra med få döda vinklar och utvecklar begripligt med värme. Jag använder den lika mycket för att värma upp och torka tältet som att lysa med. När man vaknar i tältet och det är minusgrader ute så är det väldigt skönt att slå på lyktan och efter 2-3 minuter så har man varmt och gosigt i tältet. Lyktan kan använda den där sista gasen som dom flesta köken inte klarar av att använda

Köpplats: Addnature.com

Pris: 549

Logga in

Tips!