Thermarest Ridgerest



Liggunderlag i cellplast med stängda celler. "Veckat", med luftkanaler.


Tillverkare: Thermarest
Tillverkarens produktsida
 
Betyg: 3.713.713.713.713.71
(betyg 3.71 baserat på 17 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 10 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Mjukare att ligga på än ett normalt, slätt liggunderlag i cellplast

Minus:Kallare än ett normalt, slätt liggunderlag i cellplast. Samlar fukt, snö och skräp som är pilligt att bli av med.

Kommentar: Lägger man ett mycket tunt, slätt liggunderlag i cellplast ovanpå blir man av med nackdelarna - fast då kanske man bär ett slätt underlag till att börja med.

Plus: lätt, packvänligt

Minus:slits fort

Kommentar: Bra och lätt liggunderlag, upplever att det värmer bättre än andra motsvarande cellplast liggunderlag

Plus: Isolerar tillräckligt, bekvämt att hantera.

Minus:Slits en del, är inne på mitt tredje eller fjärde.

Kommentar: Jag har använt Ridgerest i många år, så det rör sig om flera hundra övernattningar på sommarvandring i Pyreneerna, Alperna och norska fjällen.
Eftersom markkylan framåt morgonen märks mest vid axelpartiet lägger jag diverse kläder under den övre änden. För hårt är det inte. Det är för skrymmande att packa ned i säcken, men denna har utmärkta fästen på sidorna. På tågresorna kan jag klämma ned stavarna inuti den hoprullade madrassen.

Liknande produkter: Har provat uppblåsbara Thermarest, men gav upp efter alla punkteringar. De är också väldigt tunga. Ridgerest väger c:a 330 gram.

Plus: Lätt, smidigt. Utmärkt underlag för barmarksförhållanden.

Minus:Räfflingen gör att smuts och böss fastnar lättare. Rätt tunt så det är inget vidare att ligga med bara underlaget på ett hårt golv. Dyrt för ett traditionellt underlag.

Kommentar: Köpte ridgerest främst för att det var lätt. Produkten är OK under barmark.

Liknande produkter: Använt både upplåsbara (thermarest tidigt 90-tal; riktigt skit) och traditionella cellgummiunderlag. Ridgrest är smidigare att packa och l ä t t.

Pris: 300

Plus: Längden.

Minus:Priset.

Kommentar: Varken jätte bra eller jätte dåligt. Ett dyrt liggunderlag är vad det är och ska man ha det på vintern krävs 2 stycken...

Plus: Storleken, komforten.

Minus:Kvalitén.

Kommentar: Jämfört med andra liggunderlag som jag har använt så utmärker sig Ridgerest mest genom formatet. Den är nämvärt längre och även något bredare än andra modeller. Jag har då large-modellen som är 196 cm lång och 63 cm bred vilket passar mig utmärkt då jag är 190 cm lång. Med andra liggunderlag så har jag tvingats att sova med huvud eller fötter utanför vilket inte är så bra.

Dessutom så upplever jag att den är mjukare än framför allt de klassiska liggunderlagen och det känns speciellt på hårdare underlag. Tyvärr så har jag märkt lite slitage på mitt exemplar i form av att ytan har rivits upp lite på några mindre ytor. Detta är dock inget som påverkar de positiva egenskaperna utan är främst en estetisk fråga. Utan de skadorna så skulle jag ge fullt betyg.

Plus: Lätt att rulla, mjukt att ligga på när det är nytt.

Minus:Smalt. Skräp, vatten och snö fastnar. Tröttnar efter några år, iallafall mitt gamla. Dyrt.

Kommentar: Tror jag skaffade mitt 1995. Det var ganska bra i början, men efter några år blev vecken för mjuka så att man lätt trycker ut dom - resultatet är en mycket tunn matta. Nu för tiden ligger det bara och samlar damm, använder ett vanligt McKinley istället, eller ett thermarest. Kanske är dom nya bättre?

Plus: Skönt, varmt, väldimensionerat och ganska lätt

Minus:Skrymmande

Kommentar: Mina gamla RidgeRest är 50 cm breda, ca 182 cm långa och 0,8 cm tjocka borträknat räfflorna, vilket passar mig som är 183 cm lång alldeles perfekt, eftersom jag använder en Sea to Summit Dry Sack 8 liter (halvfull med mjuka kläder) som kudde delvis utanför liggunderlaget (och inte i sovsäcken). Trots att det blivit mer än ett decenniums intensivt användande är mina RidgeRest knappt slitna, och för mig t.o.m. lite skönare att sova på än Therm-a-Rests gamla tunna uppblåsbara liggunderlag. Isoleringen är utan tvekan tillräcklig för sommarfjället, och RigdeRest tål vatten, ger inte upphov till någon dålig lukt, men tar dock väldigt stor plats. Jag förvarar två RigdeRest ihoprullade runt tältstängerna i en gammal Fjällräven G-1000 cylindersäck 30 liter ovanpå ryggsäcken.

Plus: Lätt, varmt, mjukt

Minus:?

Kommentar: I rena euforin var jag nära att ge underlaget en femma:-) Behärskar mig dock då jag bara använt liggunderlaget under 10 dygn hittills. Vet inget om hur tåligt det är ännu. Men som "specialist" på att sova på andra traditionella, släta, liggunderlag med slutna celler kan jag jämföra övrigt med dem, där det bästa skulle få en trea.

Jag har largemodellen. 196 cm långt, 63 cm brett, 1,5 cm tjockt, anges till 3-säsongs liggunderlag. Vikt som mitt traditionella släta Fjällrävens i EVA med slutna celler, dvs. drygt 500 gram, men större. Temperaturen låg mellan några minusgrader och några plusgrader när jag testade det. Varmt, mjukt och skönt att sova på var det. Faktiskt väldigt mycket bekvämare än de traditionella släta.

Eftersom jag använder en kåta var jag lite orolig över hur det skulle tåla glödsprätt, i och med att det tar längre tid att få bort glödsprätt från underlagets kanaler än från ett slätt liggunderlag. Glödsprätt blev det och jag borstade febrilt, utan att först få bort det. Men märkligt nog blev det inga smälthål alls! Förvånande då det är så mjukt.

Om liggunderlaget är i någorlunda skick ett år från idag höjer jag betyget till en femma. Har redan bestämt mig för att skaffa och testa även den tjockare 2-centimeters varianten för vintern.

Kommentar: Sover hällre på ett uppblåsbart men som extra underlag att ha under madrassen eller bara som sittunderlag under raster på vintern e pöfekt.
Tycker att den håller bäst kvalitè av alla cellplast underlag

Plus: Lätt, snyggt och skönt

Kommentar: Detta var det första "bra" liggunderlag jag köpte (har haft några billighetsvarianter tidigare, de höll _inte_ måttet). Har haft det i snart tio år, och använt det på alla möjliga underlag (betonggolv, lerig festivalcamping, härlig mossa, stenskravel) och har sovit bra på samtliga.
Hållbarheten är såpass bra som det blir, mindre hål och revor kan det bli vad direkt kontakt med vassa föremål, men de fortplantar sig inte. Komforten är bättre än något annat ouppblåsbart liggunderlag jag testat. Har endast använt det på sommaren, men ändå med temperaturer ned kring nollan vilket det har klarat hyfsat bra.
Lätt är det, men inte superkompakt.

Plus: Lätt och skönt att sova på

Minus:Volymen och att det lätt går sönder.

Kommentar: Mkt lätt liggunderlag i förhållande till isolation men dock med ganska stor volym.
Hyffsat skönt att sova på och ganska bra kvalitet.
Det blir lätt revor och märken i det. Dessutom är det dyrt i förhållande till vanliga cellgummi underlag.
Jag har både 10 och 15mm modellen och om man använder båda samtidigt isolerar det bra även i vinterförhållanden. Bara 15mm modellen räcker inte.

Plus: Ganska lätt, enkelt att rulla ihop med räfflorna

Minus:För stumt och obekvämt

Kommentar: Har både ett ridgecrest och TR Guidelite, kommer nog bara använda mitt ridgecrest i samband med guidelite på vintern. Jag tycker att underlaget är för hårt/stumt för mig. Det är lätt och värmer helt ok för den typen men komforten är inte riktigt vad jag önskar.

Plus: Punkteringssäker

Kommentar: Det finns inte så mycket att tillägga efter övriga tyckare.
Vikten på 310 gram gör att det är denna som får följa med på mina turer istället för Thermarest ultralight:en.
Sen finner jag inte så stor skillnad i komfort jämfört emellan dessa två.

Kommentar: Instämmer helt i föregående recensioner.
Lätt underlag som värmer förvånansvärt bra!
Har inte provat Thermarest upplåsbaravarienter pga priset och viktskillnaden. Ridgerest duger mycket bra för mig

Plus: Vikten och isolationen

Minus:Ytan dvs storleken

Kommentar: Ridgerest visar sig från sin mest positiva sida redan innan man provat att ligga på det. Jag syftar då på det faktum att det är så lätt att bära. Isolationen i liggunderlaget är även det mycket bra, fast man ligger på kalla ytor (snö) värmer det och släpper inte igenom en tillstymelse till kyla. Ett plus är även att det är mycket lätt att rulla ihop (vågbergen och vågdalarna hakar i varandra). Vad jag inte förstår med liggunderlaget är dess sparsamma yta! Rör man sig när man sover kan man få problem med ,kylande blötande, markkontakt. Längden är bara 183 cm vilket heller inte det är särskildt mycket att skryta med. Eftersom materialet är så lätt i sig tycker jag nog att man kunde gjort underlaget större. Vilket drar ner topbetyget

Plus: Varmt, mjukt lätt.

Minus:Går inte att ligga direkt på snö.

Kommentar: Trevlig konstruktion som gör att det är varmt, torrt och utan att väga för mycket. Har haft mitt i ett par år nu, med kanske 100 utenätter, och gillar det verkligen. Nu börjar det däremot bli lite väl slitet, och det är snart dags för ett nytt. Enda minuset är väl att konstruktionen blir suboptimal, direkt mot snö, utan kräver ett tältgolv eller torrt underlag, då vatten annars samlas i kanalerna och kyler underifrån.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.