Black Diamond BodKlättersele för alpint och allround-bruk.


Tillverkare: Black Diamond Equipment
 
Betyg: 4.674.674.674.674.67
(betyg 4.67 baserat på 3 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 2 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Lätt. Enkel. Bombsäker konstruktion. Billig. Mångsidig.

Minus:Möjligen något tunn vaddering vid bigwalls och inomhusarbete där man hänger mycket.

Kommentar: Jag har haft olika varianter av Bod sedan jag började klättra på 90-talet och den är lite av ett "multitool" i klätterutrustningsarsenalen - med sina spännen för "benslingorna" som gör att selen kan tas på utan att man behöver kliva i den, har den gått utmärkt att ta på när man har stegjärn, snöskor eller skidor på fötterna, utan att för den saken behöver fippla.

Jag har klättrat kilometervis med klippklätterturer i den och tycker att styrkan är att den är "enkel" - det finns helt enkelt inte så många saker som kan gå fel med den. Trots det har den (numer) en vettig "belay loop" och en hissningsslinga bak (som jag oftast hängt min kritpåse i.

Den är inte jätteväl vadderad, vilket kännts vid hängande standplats och under min korta (men intensiva) bigwall-karriär och när man blir mycket hängande när man t.ex. bygger leder inomhus. För sådana "arbeten" skulle jag kanske rekommendera en annan sele. Men den ÄR bra - riktigt bra.

Selen har två utrustningshängare på varje sida (jag hade ett tag en "alpine bod" som bara hade en hängare och bara på ena sidan) vilket gör att det är lätt att "racka på" även om man behöver kånka med sig mycket utrustning.

Priset - några hundralappar - är också mycket tilltalande.

Jag rekommenderar den här selen till folk som precis börjat klättra, och som vill testa olika dicipliner inom klättringen - utan att specialisera sig på något speciellt, eller människor som vill klättra året runt, på olika underlag, som klippa på sommaren och is på vintern. Där kommer den verkligen till sin rätt.

Plus: Latt och ingen isbildning i den. Pa och av med stegjarn.

Minus:INGET

Kommentar: Alpin Bod ar kanske den basta vinter sele som fins. Den saknar foder av den enkla anledning att det samlas sno i fodret som sedan gor att det bildas is. Ultra latt super sanbb att fa pa och av. Jag har anvant den sedan 1988

Köpplats: Black Dimond

Pris: 500

Plus: Lätt att ta på även med storskor och stegjärn. Relativt billig. Bra allroundsele.

Minus:Inte jättebekväm. Lite bökigt spänne.

Kommentar: Denna sele ser inte så bekväm ut, men de breda benremmarna fördelar trycket riktigt bra. Det simpla fleecefodret på midjeremmen gör också sitt jobb.

Visst, det här är inte en sele att tillbringa timmar i på hängande strandplatser, men jag personligen hänger rätt bekvämt i den.

Riktigt till sin rätt kommer Bod på alpina turer, eftersom man kan ta på sig den även med stegjärn (eller för den delen skidor) på fötterna.
Den som bara klättrar sport tycker däremot förmodligen att det är det lite meckigt att trä spännet om man jämför med Petzls snabbspännen.

Köpplats: Playground Norden AB

 

Logga in

Tips!