Klättermusen FrosteMidjelång klättring- och expeditionsjacka från Svenska Klättermusen.


Tillverkare: Klättermusen
 
Betyg: 4.54.54.54.54.5
(betyg 4.5 baserat på 2 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 2 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Huvan förstås. Väldigt tålig jacka om än luggsliten. Klarar hårt regn bra.

Minus:Stropparna vid ärmsluten. Lite väl tajt om man inte är spinkig. (skulle köpt Brede kanske...)

Kommentar: Min första recension här.
Efter att vart ägare till en Froste i ca 7 år så var det väl dags att skriva nåt om den. Nu är väl ett och annat utbytt på jacken som går i produktion nuförtiden så ha det i åtanke.
Till att börja med; den är tajt. Och om jag förstått rätt så är dagens modeller tajtare.
Beroende förstås hur din kropp ser ut. Jag är väldigt kort men ganska tränad kropp och då sitter jackan väldigt kroppsnära. vilken den även ska. Jag kan dock i stort sett bara ha en underställströja och en tunnare tröga under. Beroende på aktivitet såsom 10 timmars alpin klättring så behövs ju inte mer, vid raster drar man på sig något över. (till exempel klättermusens Liv).
Men visst, den blir ju lite begränsad så sätt. Jag tyckte den var den snyggaste jackan i världen i början och ville jämt ha den på mig. Men vintertid till vardags så blev jag som en korv om jag hade en varm tjock tröja under.

En farlig detalj som jag inte vet om de har kvar.
Vid ärmsluten så har/hade de stroppar för att dra åt. De där stropparna åkte in i bromsen vid en lång rapellering i Norge för att antal år sedan. Som tur var så fastande de vid en liten avsats som jag kunde ställa mig på. Utan den så hade det vart väldigt knivigt. En hel del svordomar där kan jag säga. Efter det så är jag noggrann att stoppa in stropparna på olika sätt.
Efter dessa år så ser den ärligt talat ganska luggsliten ut. Tyget ser nopprigt ut. Innerfodret hänger ganska löst. Kompassen vid ärmslutet gick av. Ena hållaren till en stropp i huvan har åkt av.
Jag har använt jackan ganska mycket, men ärligt talat...så många klättringar har det inte blivit med den och inte heller jättemånga vandringar. Den blir för varm för det.
Funktionen att dra upp dragkedjorna bak ryggen har jag aldrig använt. Finns inte direkt tid vid det på klättringar och lite för meckigt.

Det kanske låter som att jag är missnöjd. Det är jag inte, men för de pengarna man lägger ut så är jag ändå liiite besviken.
Froste jackan var som en våt dröm flera år innan jag köpte den. Så är det inte längre. Och nuförtiden har de utökat sin produktion så jag har inte längre någon koll. Dock lika dyra om inte ännu dyrare.

Plus: Mycket hög kvalité. Fantastisk huva. Bra detaljer.

Minus:För tung och bylsig för sommarbruk. Något tät vid mer fysiska aktiviteter.

Kommentar: Jag har nu haft min Klättermusen Froste under ca 1,5 år och är överlag mycket nöjd med jackan. Till största delen har jag använt jackan inom "allmänt frilufsliv", men även under längre fjällvandringar genom Sarek-fjällen, tufft vinterväder i fjällkedjan mm.

Ofta när man har använt en skaljacka under en viss tid finns det ofta vissa saker som man tycker borde ha gjorts annorlunda eller att man saknar vissa detaljer eller funktioner, så är det dock inte med Klättermusen Froste. Här är allting redan som det bör vara och det är få saker som man stör sig på. Den ger ett mycket robust och pålitligt intryck och det känns som om den står pall mot i princip vad som helst. Detta kan dock vara en av jackans få nackdelar, just att den blir för robust och tung, men om man vill ha en jacka att lita på under vinterexpeditioner eller liknande så är det ett bra val.

Jackan har en mycket bra huva som helt stänger ute kyla och vind. När man tar på sig huvan i hård blåst känns det som om man helt har avskärmat sig från vinden, delvis tack vare den stora vindstruten. Alla detaljer, såsom dragkedjor, armledsslut, huva mm är tillverkade på ett sätt som gör att de känns som att de kommer hålla för evigt. Inga dåliga kardborrar som är slutkörda efter något års användande med andra ord.

Men som tidigare beskrivet är det en ganska tung och mycket robust jacka som bäst passar sig under senhöst, vinter och vårvinter. Senare under året upplever jag den som lite "overkill". Min jacka är också av årsmodell 08 vilket innebär att det är ett ganska annorlunda material än dagens modell, vilken är lite mer stretchig. Personligen tycker jag bättre om materialet i min modell.

Logga in

Tips!