Pulka med skaklarGör-det-självpulka för vinterturer


 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Roligt med DIY, lätt och billig

Minus:Hållbarhet och funktion

Kommentar: Jag prövade göra en egen pulka med skaklar för vinterturer i fjällen. Det visade sig fungera okej, men inte mer.

Min pulka var en finsk barnpulka, på den sattes förstärkningar fram där sedan skaklar av pv-rör monterades.

Pulkan har dragits både av mig och av hunden och då på kortare dagsturer på isen, i skogen samt avslutningsvis på en fjälltur. Det var också på fjället som pulkan dog.

Själva draget bestod av rep som dragits genom vp-rör, som sedan korsats mitt på. Fungerar perfekt, så länge det inte är alltför brant nerför och pulkan är för tungt lastad.

Å andra sidan så var det paradoxalt nog på grund av för lätt last som min pulka dog!

Under lätt, och då menar jag lätt skrååkning i motvind gick allt som smort. När jag däremot skulle skråa tillbaka nästa dag (samma sträcka) och hade stark medvind, fick jag se pulkan komma rullande bredvid mig. Följden blev ihoptvinnade pv-rör som (som iofs höll ) tvinnades så mycket att jag nästan kände hur jag drogs ner mot marken. Detta upprepades var femte meter ungefär, vilket gjorde att jag lessnade rejält, tog bort pv-rören och körde med rep resten av turen.

Det blåste alltså en hel del vid tillfället, hade rören inte tvinnats hade jag lätt kunnat åka vidare med pulkan rullande bredvid mig.

Frågan är om en tyngre lastad pulka med till exempel fenor hade hållt spåret bättre? Jag tvivlar att det hade hjälpt i den medvinden. För lättare turer på platten fungerar det dock utmärkt, särskilt för den som vill sela på hunden och låta den dra.

För den som ändå vill testa rekommenderas följande länkar:

http://www.johanlundstrom.net/pulka/index.shtml

http://alpha2.bmc.uu.se/~markh/skiing/pulka_swedish.html

http://www.wolfgang-reinelt.de/Outdoor/PulkaHowTo/

Logga in