Vista vs. Vista C vs. Legend C vs. 60C vs. 60CS

Har under ett antal år haft en Garmin Etrex Vista som jag använt vid såväl flygning, vandring och i viss mån bilkörning i Europa, USA och Japan. Har tyckt att den var väldigt bra men sista året har den långsamt börjat dö vilket tycks ha någon relation till strömförsörjningen för i bland kan man få den att funka riktigt hyfsat genom att ta ur (fullt fungerande nya) batterier och byta till andra batterier. Glappkontakt eller döende LCD-display? You tell me. Hursomhelst har det blivit så irriterande med detta i kombination med att skärmen ofta är randig så jag funderar på att köpa en ny GPS. Vistorna har ju blivit hyfsat billiga men nu kanske man vill ha något modernare och då tycks ju GPSMAP 60C och 60CS samt Vista C vara fina alternativ med Legend C som ett bra "billighetsalternativ". Om man jämför dem på garmins site så tycks inte skillnaderna vara så särdeles stora därför vill jag konsultera forumet för att kunna bestämma mig. Åsikter om kvalitet, funktionalitet etc vore bra.
Jag vill ha en robust GPS som klarar såväl längre fjällvandringar som flygning där baskartan är ypperlig för att avgöra vilken by som ligger under en. När det gäller vandring och bilkörning är det önskvärt att kunna läsa in mer detaljerade kartor men den möjligheten tycks ju finnas på samtliga nämnda modeller eller?
Tacksam för vägledande ord!
 
USB

En väsentlig skillnad är att eTrex C och Vista C bara har USB port, medan 60C och 60CS både har USB och seriekommunikation (och därmed NMEA).

Det är tyvärr så att alla program inte har USB stöd. Men givetvis har MapSource USB stöd.

Per Brune
 
Aha, men det känns som ett problem som säkert löser sig inom något år när programvaran uppdaterats till de nyaste GPS:erna. Vilken programvara stöder USB? OziExplorer? Easy GPS?
 
Några ytterligare funderingar: Det har jus skrivits en del här på forumet om att 60C/CS serien är bättre mottagning på än de gamla Etrexarna. Gäller detta även jämfört med nya Etrex Legend/Vista C?

När det gäller skillnaderna mellan Legend C och Vista C respektive 60C och 60CS så tycks det vara elektronisk kompass och barometrisk höjdmätare. Gjorde för två år sedan en test med min Vista mot en kompis Etrex Venture som har vanlig GPS-höjdmätning och jämförde mot kartans höjder. I nästan samtliga fall var hans värden närmare kartans än mina. Jag var ju tvungen att kalibrera min vid varje känd höjd för att få mer exakta värden. Således anser jag att barometrisk höjdmätare är onödigt i relation till den extra tusenlappen. :)
 
USB

petho; sa:
Aha, men det känns som ett problem som säkert löser sig inom något år när programvaran uppdaterats till de nyaste GPS:erna. Vilken programvara stöder USB? OziExplorer? Easy GPS?

Förutom MapSource så har OziExplorer och G7toWin USB stöd för Garmin GPSer. Det ska finnas USB stöd till Fugawi men en skridskobekant kallade in ”specialisthjälp ;)” men jag fick det inte att funka :( även om det finns in ruta någonstans där man ställer in att man har en GPS med USB.

CompeGPS ska ha USB stöd men jag har inte använt CompeGPS sedan min ”provtid” på 30 dagar gick ut för några år sedan.

Men Kartex funkar garanterat inte till eTrex Legend C och andra GPSer med bara USB se http://www.utsidan.se/vb_forum/showthread.php?threadid=30253

Beträffande Easy GPS så står det på http://www.easygps.com/beta.asp att programmet har USB stöd men jag har aldrig använt det programmet, då jag inte insett vad det programmet har som andra program inte har.

Per Brune
 
Det hjälper inte båtfolket...

petho; sa:
Aha, men det känns som ett problem som säkert löser sig inom något år när programvaran uppdaterats till de nyaste GPS:erna. Vilken programvara stöder USB? OziExplorer? Easy GPS?

Om man ska ha GPSen i båt (eller koppla till PDA) så är det kört med USB. Autopiloten och alla andra försväntar sig 4800 baud gammal tråkig seriell...

Enda anledningen att ha USB är de få gånger då man ska ladda in nya kartor, i övrigt är seriell överföring mer än tillräckligt prestandamässigt. Det är också enkelt att göra egna specialkablar för unika lösningar om man har seriell anslutning.

Jag har hört från flera besvikna ägare av eTREX C-serien som ångrar att de inte köpte en GPS med serie-interface. Om man BARA ska gå i skogen och ALDRIG kommer att använda sin GPS på annat sätt så är väl USB fint.

MVH/Christer
http://www.clover.se
 
Re: Det hjälper inte båtfolket...

stigvig; sa:
Om man ska ha GPSen i båt (eller koppla till PDA) så är det kört med USB. Autopiloten och alla andra försväntar sig 4800 baud gammal tråkig seriell...
"Att ha GPSen i båt" innebär inte med nödvändighet att man absolut måste koppla upp den mot allt och alla. Många båtar har t.ex. inte autopilot. Men Legend/Vista är även av andra skäl olämpliga på sjön och det är därför de inte heller marknadsförs som marina enheter.
Enda anledningen att ha USB är de få gånger då man ska ladda in nya kartor...
Har man köpt en kart-GPS så kan det nog hända att man laddar in kartor. Det är liksom det som är vitsen...
Jag har hört från flera besvikna ägare av eTREX C-serien som ångrar att de inte köpte en GPS med serie-interface.
Ja det är tråkigt om de inte förstått att Legend/Vista C i första hand är avsedda för fristående användning och inte till uppkopplingar men det är ju knappast produktens fel. Möjligen kan det vara säljarens fel.

Man kan inte köpa en kompaktkamera och förvänta sig att man skall kunna använda alla objektiv som finns till systemkameror heller.
Om man BARA ska gå i skogen och ALDRIG kommer att använda sin GPS på annat sätt så är väl USB fint.
En grov generalisering som riskerar att missleda. Däremot är det riktigt att om man vill koppla upp GPS:en mot allt möjligt (och omöjligt) så är det begränsande med "bara" USB.
 
USB vs. Seriell...

Rent tekniskt så är det bara fördelar med USB, så vi kommer nog se att allt fler programtillverkare vaknar ur sin dvala, då USB inte är någon nyhet...
 
Ja, tack för all info om USB vs. Seriell men nu är jag mer intresserad av hur bra mottagning 60C har jämfört med Legend C. Några åsikter om detta?
 
60C hittar lättare position i skog?

petho; sa:
Ja, tack för all info om USB vs. Seriell men nu är jag mer intresserad av hur bra mottagning 60C har jämfört med Legend C. Några åsikter om detta?

Det finns en del på nätet se t ex http://gpsinformation.us/gps60c/g60review.html

http://gpsinformation.us/vistacolor/etrexvistacolor.html

men jag hittar ingen direkt jämförelse mellan dessa.

Angående Vista C talas det om att positionen blir exakt vid bra sikt men inte så mycket om hur ofta enheten inte hittar positionen. Men man ger ett känslighetsomdöme:

"What about RF sensitivity and use under tree cover?
We noticed in comparative testing that our test VISTA unit seemed to be somewhat less sensitive than some other Garmin receivers, because the Legend and Vista have smaller antennas than say the GPSmap 76(S) and G-V with which we compared. Perhaps Garmin has further improved the noise figure in the newest receivers. Experiments under tree cover show all the eTrex models to have more reception problems than other Garmin receivers. Data scatter due to trees is about the same."

Genom att lägga samman informationen så kan man dra slutsatsen att 60C har bättre känslighet än Vista C även om någon direkt jämförelse inte redovisas.

Thure
 
Hittade lite om det på andra ställen också. det tycks som om antennsytemet uppgraderats från Legend till Legend C versionen. Har inte haft något jätteproblem med det på min gamla svartvita Vista men förbättringar är alltid trevligt. Nu har jag till slut beställt en Legend C från digiwoo.com i alla fall. Föll för den smidigare designen och den tusenlappen billigare som den är. :)
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
graylingman Hur rensa bland waypoints i eTrex Legend/Vista? Navigering 11
thureb Drivande position Garmin Legend Vista HCx Colorado Navigering 61
Diddip eTrex Legend vs eTrex Vista Navigering 23
Brune eTtrex Legend HCX och Vista HCX nu i Sverige Navigering 8
apersson850 Uppdatering för Legend C/Vista C Navigering 0
rothman Skillnad eTrex Legend & Vista? Navigering 2
ekis Ny Firmware till Garmin Legend (och Vista) Navigering 3
storspov Ladda minne i Legend/Vista Navigering 15
mgens Basemap i Garmin eTrex Legend och Vista? Navigering 1
CyberJunkie etrex Legend vs etrex Vista! Navigering 3
magnuss Legend / Vista Navigering 5
Jojje2 Legend & Vista ägare Navigering 0
niklaz Min Vista HCx dog - köpa nya eTrex 30 istället? Navigering 8
Beigarth Garmin etrex vista hcx - vandring Navigering 6
pal2 Garmin Dakota 20 eller Vista Hcx Navigering 12
cdtdk Garmin etrex vista - Hur söker man? Navigering 2
mannhem GPS Garmin Vista HCx Navigering 2
orjanraberg Glappande batterier på Garmin eTrex Vista Hcx Navigering 12
orjanraberg Bluechart eller Bluechart G2 till Garmin Vista HCx? Navigering 12
rengman garmin etrax vista hcx - går av sig själv Navigering 5
at1981 Spårfunktionen i Etrex Vista HCX? Navigering 4
niklaz POI till mina Garmin GPS:er (Nüvi 255 och eTrex Vista C) Navigering 0
Gab83 Garmin eTrex Vista problem - hjälp Navigering 6
torpet etrex i Vista? Navigering 3
orjanraberg Garmin eTrex Vista HCx - omdöme och frågor Navigering 25
Beliaz Problem att använda Garmin eTrex Vista Cx till GeoCaching... Navigering 12
niklaz Uppgradera: Garmin eTrex Vista HCx, Colorado eller Oregon? Navigering 11
pby Kraftigt underskattande trippmätare i Vista HCX Navigering 16
Brune Stänga av tyckmätaren på Vista HCX vid flygning Navigering 12
Radmanso Strulig etrex Vista hcx Navigering 0
thureb Batterispar på Vista HCx? Navigering 33
oberg_niklas Skärm, mm., Garmin Colorado eller Vista HCX Navigering 7
Jorden runt Nybliven Vista HCX-ägare Navigering 10
holsson Garmin Vista HCX Navigering 3
graylingman Waypoints från Excel till MapSource och vidare till eTrex Vista HCx Navigering 2
thureb Tillbaka längs ett slingrande spår i eTrex Vista HCx Navigering 5
holsson Garmin etrex vista HCX Navigering 7
emil.s Köpa GPS, men vilken? (eTrex Vista VS 60Cx) Navigering 5
Lars10 Garmin etrex vista HCx - firmware v 2.50 på svenska Navigering 6
mahas Vista Hcx Navigering 1
thureb Val av minneskortstorlek Vista HCX Navigering 10
PalleKuling garmin vista raderar kartor vid nedladdning av nya Navigering 2
pallo vista hcx Navigering 0
myggis manual etrex vista cx Navigering 12
AWG Etrex Vista CX manual Navigering 3
UsedToBeNice Garmin eTrex Vista CX vs 60CSx Navigering 31
olhe Running OziExplorer with Windows Vista Navigering 5
chyfer färg problem garmin vista cx Navigering 3
EP Waypoint minne fullt i Vista C? Navigering 8
Durras Lantmäteriets fastighetskarta i en Garmin Vista CX? Navigering 4

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.