Vegetarisk frystorkad mat

Jag ska ut på en längre tur med start 1 februari. Min tur kommer att börja i Grövelsjön, därifrån ska jag skida till treriksröset, för att sen fortsätta på cykel resterande delen av den svenska gränsen. Nog om det. (de flesta bitar är på plats, men inte maten..)

Skidturen beräknar jag ta ca 100 dagar, (inklusive vilodagar)
Problemet, eller något problem borde det ju inte vara, är iaf att jag är vegetarian (lakto-ovo). Jag har gjort en lista över de märken och smaker jag kan få tag i, här i Sverige den listan har jag bifogat. Är det någon som vet om det finns några andra märken/smaker. Som ni kan se i listan är inte heller näringsinnehållet det allra bästa i många av rätterna. Fett innehållet var i någon produkt så lågt som 2g/100g. Proteinet var inte heller särskilt högt. Någon vegetarian som har varit ute en längre period, som har något tips? Är det olja och linser som måste blandas i?

Vilka smaker rekommenderar ni?

//Lina
 

Bilagor

  • Vegetarisk turmat.pdf
    56.2 KB · Visningar: 1,066
Senast ändrad:
Klassiskt karavansnacks som torkad fruk och nötter har ju fungerat väl i tusentals år. Matoljetillsats är bra om du kör fettmotorn oxså. Men mest kommer din knopp att skrika efter kolhydrater. Välj de långsamma.
go tur
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Klassiskt karavansnacks som torkad fruk och nötter har ju fungerat väl i tusentals år. Matoljetillsats är bra om du kör fettmotorn oxså. Men mest kommer din knopp att skrika efter kolhydrater. Välj de långsamma.
go tur

Visst, karavansnack ökar energiintaget, men det är inte det intaget som är det svåra att öka. Det svåra är att få i sig tillräckliga mängder med de essentiella aminosyrorna, vissa vitaminer etc.
 
Karavanfolket löste ju den delen med att gräva upp rötter längs med vägen samt emellanåt käka en kamel. Med bara din diet blir det som sagt svårare.
go tur
 
Kan i stort hålla med seobserver och jag är stor motståndare till frystorkat främst för att det tar mycket volym kontra kalorier i packningen och det är väldigt dyra kalorier. Sedan tycker även många att de är äckliga och att man blir dålig i magen av dem men det har jag aldrig upplevt de gånger jag får frystorkat gratis i gröna påsar istället för orangea.

Några exempel från mina expeditioner:

Turbo-oat frukost: 1 dl mixad havregryn, 0,5 dl blåbärssoppapulver, 1 matsked socker och 1 matsked olja. Till detta 0,5 dl nyponsoppa (75 gram pulver).
840 kalorier på 202 gram

1,5 dl couscous med 1 varma koppen kantarell + 2 msk olja.
803 kalorier på 170 grams vikt

2 paket Xing Fu minutnudlar (2 x 66gram) med 0,75 dl röda linser
830 kalorier på 198 grams vikt

Flapjack Berry + 2 påsar modifast choklad (5 dl varm chokladdryck)
870 kalorier på 210 grams vikt

Den sista är oftast till frukost då den går att äta den i sovsäcken om man förberett en termos med vatten + att man skakat ut pulvret i 2,5 dl vatten i nalgene flaska som man har i sovsäcken. När det är dags att äta tillsätter man bara 2,5 dl varmvatten. Ibland äter jag också detta till lunch ifall jag har mycket bråttom eller är väldigt trött. Suverän mat om det är jäkligt kallt ute och man helst inte vill lämna tältet.

Jag är inte vegetarian och de första dagarna i en expedition har jag ofta med mig korv och bacon, men efter några dagar försvinner köttet helt eftersom det har dålig hållbarhet.
 
När det gäller tips om hemmalagat och hemmatorkat ber jag dig läsa recensionerna av medier och böcker. Biblioteket kan säkert hjälpa till med fjärrlån.
Billigare, godare och nyttigare brukar resultaten bli.*
go tur
 
Det finns ju en massa torkade sojaprodukter som inte har speciell lång tillagningstid, det blir ju snabbt oändligt tråkigt med färdigrätterna som alla i stort sett smakar likadant.
 
Jag överväger just nu att ha frystorkat till lunch, och sen torka och komponera egna rätter till middagarna. Tidigare turer jag varit ute på har jag enbart kört på egentorkad mat. Att blanda i färdigtorkade sojaprodukter är ett mycket bra förslag, för resultatet blir inte så jättebra när man torkar ex quorn.
 
Kollade runt lite bland annat på Goodstore och Vegshop men jag som inte är vegetarian fattar inte mycket får jag erkänna. Kan ni ge något exempel på torkad sojaprodukt som inte är känslig för värme?


Det finns torra sojabitar, de brukar kallas sojakuddar eller grytbitar soja. Vad jag vet finns de i de flesta affärer. De bör blötläggas 10 min.
 
Torkad sojafärs tycker jag funkar till det mest. Lägg till nån stark krydda, lite torkade grönsaker o nån kolhydratkälla. Santa Marias tex mex färs är ju en klassiker också.

Testade att laga gryta m kokosmjölkspulver o torkad sojafärs för några dagar sen (hade även i lite färska grönsaker), det blev kanongott o skulle nog gå att utveckla till nåt mer lättlagat (det blev typ två portioner av kokosmjölkspulvret så det bör man ju lösa om man är själv). Köpte pulvret i nån livsmedelsbutik för asiatiska livsmedel.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips