Vegetarisk frystorkad mat

Jag ska ut på en längre tur med start 1 februari. Min tur kommer att börja i Grövelsjön, därifrån ska jag skida till treriksröset, för att sen fortsätta på cykel resterande delen av den svenska gränsen. Nog om det. (de flesta bitar är på plats, men inte maten..)

Skidturen beräknar jag ta ca 100 dagar, (inklusive vilodagar)
Problemet, eller något problem borde det ju inte vara, är iaf att jag är vegetarian (lakto-ovo). Jag har gjort en lista över de märken och smaker jag kan få tag i, här i Sverige den listan har jag bifogat. Är det någon som vet om det finns några andra märken/smaker. Som ni kan se i listan är inte heller näringsinnehållet det allra bästa i många av rätterna. Fett innehållet var i någon produkt så lågt som 2g/100g. Proteinet var inte heller särskilt högt. Någon vegetarian som har varit ute en längre period, som har något tips? Är det olja och linser som måste blandas i?

Vilka smaker rekommenderar ni?

//Lina
 

Bilagor

Senast ändrad:
Klassiskt karavansnacks som torkad fruk och nötter har ju fungerat väl i tusentals år. Matoljetillsats är bra om du kör fettmotorn oxså. Men mest kommer din knopp att skrika efter kolhydrater. Välj de långsamma.
go tur
 
Klassiskt karavansnacks som torkad fruk och nötter har ju fungerat väl i tusentals år. Matoljetillsats är bra om du kör fettmotorn oxså. Men mest kommer din knopp att skrika efter kolhydrater. Välj de långsamma.
go tur
Visst, karavansnack ökar energiintaget, men det är inte det intaget som är det svåra att öka. Det svåra är att få i sig tillräckliga mängder med de essentiella aminosyrorna, vissa vitaminer etc.
 
Karavanfolket löste ju den delen med att gräva upp rötter längs med vägen samt emellanåt käka en kamel. Med bara din diet blir det som sagt svårare.
go tur
 
Kan i stort hålla med seobserver och jag är stor motståndare till frystorkat främst för att det tar mycket volym kontra kalorier i packningen och det är väldigt dyra kalorier. Sedan tycker även många att de är äckliga och att man blir dålig i magen av dem men det har jag aldrig upplevt de gånger jag får frystorkat gratis i gröna påsar istället för orangea.

Några exempel från mina expeditioner:

Turbo-oat frukost: 1 dl mixad havregryn, 0,5 dl blåbärssoppapulver, 1 matsked socker och 1 matsked olja. Till detta 0,5 dl nyponsoppa (75 gram pulver).
840 kalorier på 202 gram

1,5 dl couscous med 1 varma koppen kantarell + 2 msk olja.
803 kalorier på 170 grams vikt

2 paket Xing Fu minutnudlar (2 x 66gram) med 0,75 dl röda linser
830 kalorier på 198 grams vikt

Flapjack Berry + 2 påsar modifast choklad (5 dl varm chokladdryck)
870 kalorier på 210 grams vikt

Den sista är oftast till frukost då den går att äta den i sovsäcken om man förberett en termos med vatten + att man skakat ut pulvret i 2,5 dl vatten i nalgene flaska som man har i sovsäcken. När det är dags att äta tillsätter man bara 2,5 dl varmvatten. Ibland äter jag också detta till lunch ifall jag har mycket bråttom eller är väldigt trött. Suverän mat om det är jäkligt kallt ute och man helst inte vill lämna tältet.

Jag är inte vegetarian och de första dagarna i en expedition har jag ofta med mig korv och bacon, men efter några dagar försvinner köttet helt eftersom det har dålig hållbarhet.
 
När det gäller tips om hemmalagat och hemmatorkat ber jag dig läsa recensionerna av medier och böcker. Biblioteket kan säkert hjälpa till med fjärrlån.
Billigare, godare och nyttigare brukar resultaten bli.*
go tur
 
Det finns ju en massa torkade sojaprodukter som inte har speciell lång tillagningstid, det blir ju snabbt oändligt tråkigt med färdigrätterna som alla i stort sett smakar likadant.
 
Jag överväger just nu att ha frystorkat till lunch, och sen torka och komponera egna rätter till middagarna. Tidigare turer jag varit ute på har jag enbart kört på egentorkad mat. Att blanda i färdigtorkade sojaprodukter är ett mycket bra förslag, för resultatet blir inte så jättebra när man torkar ex quorn.
 
Kollade runt lite bland annat på Goodstore och Vegshop men jag som inte är vegetarian fattar inte mycket får jag erkänna. Kan ni ge något exempel på torkad sojaprodukt som inte är känslig för värme?

Det finns torra sojabitar, de brukar kallas sojakuddar eller grytbitar soja. Vad jag vet finns de i de flesta affärer. De bör blötläggas 10 min.
 
Torkad sojafärs tycker jag funkar till det mest. Lägg till nån stark krydda, lite torkade grönsaker o nån kolhydratkälla. Santa Marias tex mex färs är ju en klassiker också.

Testade att laga gryta m kokosmjölkspulver o torkad sojafärs för några dagar sen (hade även i lite färska grönsaker), det blev kanongott o skulle nog gå att utveckla till nåt mer lättlagat (det blev typ två portioner av kokosmjölkspulvret så det bör man ju lösa om man är själv). Köpte pulvret i nån livsmedelsbutik för asiatiska livsmedel.
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
lokets Friluftsmat som vegetarian Friluftsmat 3
Fetknoppen Vegetarisk mat vid eldningsförbud Friluftsmat 15
M1G Vegetariskt OCH glutenfiritt? Friluftsmat 15
lyckegard Vegetariska rätter att tillaga på gaskök Friluftsmat 9
JockeSo Vegetarisk Torrmat likt Real turmat Friluftsmat 10
fredrik_ Vegetarisk tacofärs mums på turen? Friluftsmat 10
kjpil "vegetariska" proteinkällor Friluftsmat 17
saraholvid Tips på vegetarisk mat till fjällvandringen Friluftsmat 33
Mosan Vegetariskt? Friluftsmat 2
mr.murphy Vegetarisk käk för fjällvandring??? Friluftsmat 4
Elvah Frystorkade ej kryddstarka rätter? Friluftsmat 2
rimn Favoritmärke frystorkat? Friluftsmat 3
silly Frystorkad mat. Friluftsmat 19
såg Var är det som är dyrast frystorkat eller det man torkar själv? Friluftsmat 28
Karolina P Äldre frystorkad mat bytes mot ? Friluftsmat 0
Wikinggirl Finns det frystorkat utan palmolja? Friluftsmat 24
Sk0gsmulle Vandring på Island, frystorkat från Sverige? Eller köpa på plats? Friluftsmat 0
HELLRIK Frystorkat på KALLT vatten? Går det är äta? Friluftsmat 19
såg Påsar att hälla varmt vatten i. Typ frystorkade maten som man bara häller i vatten. Friluftsmat 9
Dr manne Frystorkat billigast? Friluftsmat 2
karinsun Frystorkad mat, vilken att föredra? Åsikter om Travellunch Friluftsmat 2
pelka Gammal frystorkad mat! Friluftsmat 3
Mansson Frystorkat Friluftsmat 22
Gusram Behöver man torka frystorkade ärter? Friluftsmat 10
jotho Frystorkad mat för ca 700 kr/kilot!? Friluftsmat 25
såg bortom frystorkad. Friluftsmat 15
arjaeli Trött på frystorkat Friluftsmat 9
Mattias1981 Frystorkat på termosvatten?? Friluftsmat 13
Northstar LCHF och frystorkat? Friluftsmat 34
zebulah Blå Bands nya frystorkade mat Friluftsmat 53
johan.l Någon som testat Travellunch Frystorkat? Friluftsmat 7
JMel Kall frystorkad Friluftsmat 3
avslutatmedlemskap150605 frystorkat som är riktigt gott samt är riktigt billigt Friluftsmat 90
kjpil Matschema för frystorkat Friluftsmat 0
Stuvarn Vägra frystorkat :-) Friluftsmat 9
Kung Stalle Var köpa billigt frystorkat? Friluftsmat 17
Polarnatt Energimängd i frystorkat Friluftsmat 29
oscar jensen Frystorkat utan smakförstärkare Friluftsmat 29
Emeliie Tips på frystorkat Friluftsmat 4
EvilEmil Frystorka din mat... Friluftsmat 9
Alexander85 Hur görs frystorkat? Friluftsmat 22
Tigger Laga frystorkat utan värme! Friluftsmat 24
jultomten Frystorkad mat Friluftsmat 1
Razzle-Dazzle hur länge håller sig frystorkat? Friluftsmat 2
Lennart Hedvall Frystorkat vin Friluftsmat 31
arjaeli Billig och god frystorkad mat för längre vandring Friluftsmat 3
ptte frystorkat? Friluftsmat 2
sajberjohan Gammal frystorkad Friluftsmat 4
granbom Försvarets nya frystorkade Friluftsmat 12
hedencrona bortom frystorkat Friluftsmat 12

Liknande trådar

Logga in

Tips!