Vågrätt matlagning

Jag lagar min mat på optimus nova och optimus kokkärl.
Riktig matlagning, har aldrig ens provat torkad mat.
Problemet för mig är att var jag än ställer brännaren så lutar det alltid lite
åt något håll.
Vätska kokar snett i grytan och fettet i stekpannan hamnar på en sida.
Lösningen på det är en rund platta under brännaren med 3 bultar i och ett mini vattenpass.
Plattan måste vara stor nog så att bultarna sitter utanför brännarens ben men att vindskyddet ändå
går runt.
Först lägger man plattan där man skall laga mat, lägger det lilla vattenpasset ovanpå och justerar skruvarna
tills det är vågrätt.
Jag gjorde en bild för att illustrera det hela.
Brännare vågrätt.png

Efter att det är justerat så tar man givetvis bort vattenpasset och ställer brännaren där.
Jag har tänkt mig 2,5 mm aluminiumplåt och M4 bultar för att det har jag redan.
Hålen för bultarna gängas så att man kan skruva bultarna (men det är självklart).
Bilden på vattenpasset hittade jag på campingvaruhuset.
Storleken på vattenpasset är 49 x 58 x 15 mm, så lite större än en tändsticksask.

Det går så klart att göra det på annat sätt som att borra hål och fästa muttrar i plåten på valfritt sätt
som att limma eller löda.
Jag gängar hålen.
Belastningen kommer ändå inte att vara stor.
 

HasseQ

Temp. avstängd
Ambitiöst, för basläger ?! Jag har ett spindelbens gaskök, försöker pressa ned benen i backen så att det står någorlunda rätt.
 
intressant problem att fundera på. Du skulle också kunna fundeea i "andra änden" och göra justerbara kastrullstöd.

Optimus 81 trapper löste problemet genom att stekpannan vilade med en konvex kant i vindskyddet, så att det gick att korrigera lutningen på den om köket stod snett.
Syns hyfsat i den här tråden även om stekpannan vilar på en kastrullkant istället.
Länk
 
Verkar omständigt att justera in med alla skruvar. Går det inte att bara ta lösa pinnar - kottar - stenar som ändå ligger på marken och använda dom som kilar tills plattan är plan?

Ett annat alternativ är att skapa en plan yta på marken, med händerna och sparka med skorna tills det blir plant.

Jag håller med dej om ditt dilemma men ju mindre prylar man har med sej, ju bättre och dessutom mindre vikt att bära på.
Bättre då att försöka använda det som finns i naturen.
 
Jag kan inte riktigt relatera till problemet (jag förstår såklart problemet, men tycker inte att det är svårare än att flytta runt brännaren lite), men en enklare och lättare lösning skulle ju kunna vara att sätta bultarna direkt i brännarens fötter. Nova har tre ben, och det är redan hål upptagna i fötterna.
 

Aktuellt

Vinn ”Turskidåkning” av Oskar Karlin!

Med sin nya bok vill Oskar Karlin inspirera fler att upptäcka den svenska fjällvärlden på turskidor. Här har du chansen att vinna boken!

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

På turskidor mellan stugor – ny bok guidar till svenska fjällen

I över 30 år har Oskar Karlin skidat mellan stugor i den svenska fjällvärlden. Nu har han samlat kunskaper, råd och tips i en 400 sidor tjock bok.

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I mitten av november lade sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongstarten.
Jag kan inte riktigt relatera till problemet (jag förstår såklart problemet, men tycker inte att det är svårare än att flytta runt brännaren lite), men en enklare och lättare lösning skulle ju kunna vara att sätta bultarna direkt i brännarens fötter. Nova har tre ben, och det är redan hål upptagna i fötterna.
Nej, det kan inte jag heller trots flitigt matlagande på allt annat än jämna markplättar. Det går alltid att pricka (eller fixa till) tre lika höga punkter, staga up patronen med ett par tältpinnar och/eller kila upp med ett par småstenar.
Men "lite vatten i grytan"-testet är en bra säkringsrutin :)
 
Först: För mig duger smält smör i stekpannan och diverse kreativa metoder för att ändra eventuell lutning så att smöret inte hamnar i en kant på matlagningskärlet.

Sedan: Väljer någon ovan avbildat arrangemang med vattenpass och tre skruvar finns en strategi som underlättar avsevärt jämfört med att skruva planlöst på en skruv i taget:

1. Skruva högra och vänstra skruvarna samtidigt lika mycket åt motsatt håll så att vattenpasset för höger-vänster visar plant läge.

2. Skruva den övre skruven så att vattenpasset för uppåt-nedåt i bilden visar plant läge.

Det fungerar med endast ett vattenpass som man vid punkt 1 orienterar åt höger-vänster och vid punkt 2 ”uppåt och neråt” i bilden.
 
Vill trådskaparen minska på vattenpassets storlek finns det så kallade doslibeller som är en dryg centimeter stora. De visar lutningen i alla riktningar med en gasbubbla under en välvd glasyta. Bubblan ska vara i mitten.

Ovan beskrivet förfarande för att ställa in en plan yta med tre skruvar går snabbt när man övat några gånger. Lantmätares instrument på stativ brukar ställas i plant läge med den metoden vid varje användningstillfälle.
 
Hur fungerar de där skruvarna på mjuk mark?

Jag hade nog hellre siktat på två stycken kilar. Gärna med övre ytan räfflad så de inte halkar iväg så lätt.
 
Vågrätt matlagning kallar jag det om man ligger med benen i sovsäcken pga att man sparar in på byxor.(end goretex och då oftast smutsiga så ej i sovsäck har tunn dunjacka på när äter eller planerar nästa dag el övrigt)
Jag steker ej men värmer mat på svag värme på Nova och anv olja i maten för att öka kalori intaget och då (med olja)bränner det mkt sällan vid.endast när man ska röra om och äta sitter jag upp.
Nivellering gjorde jag mkt från ca 15 år på byggen(utsättning) till pensionär och ser på ytor vid tält uppsättning och val av kök plats i Absiden var det är plant nog skulle det vara lite flytta lite runt eller tryck ner ena benet på köket eller på berg sätt någon tunn platt sten under ett ben.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips