Vad släpar ni på ?

När ni gör en vandring där en eld skall finnas varje kväll, tar ni med yxa o såg då ?
Eller eldar ni med stockar som ni skjuter in i elden vartefter för att slippa ta med verktyg ?
Själv kör jag enbart med en bågsåg, då jag tycker inte yxan behövs.
Jag har en större kniv som jag klyver mindre vedbitar med vid
uppstart av elden, det har alltid funkat bra.
Om ni har såg med er, finns det ihopfällbara
lättare varianter än den traditionella bågsågen ?
peter skuggan
 

Aktuellt

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!
Jag tar nog aldrig med mer än kniven, och den är inte ens särskilt stor.

Men, om man är flera eller det finns behov av "storved" för eld som ska brinna hela natten etc skulle jag nog ta med min fällbara såg, Fiskars tror jag den heter. Inte så fancy men ger mycket pang för pengarna, kan fälla större träd än vad jag vill elda. En yxa underlättar om man har svårt att hitta torr ved (kan klyva sig in till de torra delarna), men om vikt är prio så skulle jag skippa den. En liten yxa är ändå inte nåt vidare klyvverktyg.
 
Den här sågen är bra: http://www.utsidan.se/reviews/viewreviews.htm?ID=1874

Eldar man som jag ofta i en kåta är en fördel med yxa att ge rundbitar ett hugg. Stor skillnad på kluven och okluven rundbit inne i kåtans eldspis. Tror det skulle bli mycket jobb att såga exempelvis tallens avblåsta grovgrenar på längden.

Som yxa används typ Fiskars 600: http://www.utsidan.se/reviews/viewreviews.htm?ID=1439
Lillen från Gränsfors tycker jag fungerar tillräckligt bra sommartid för fjällvandringar. I vintras testade jag Estwings lilla helt i stål. Bet bra.

Bra att med yxans baksida även kunna slå ner en kåtas relativt grova markpinnar, eller skala ner klabbar med yxans baksida på knivryggen till tänd- och understödsstickor i kåtan.

Raskesven
 
Jag använder alla möjliga verktyg och vilka jag tar med mig beror på årstid, plats och om jag har markägares tillstånd eller inte.

Yxa - Gränsfors lilla skogsyxa, perfekt för att ta ner torrtallar eller massakera törestubbar
Såg - Laplander eller bågsågsblad (bågen tilverkas lätt i skogen, den lilla sågen är perfekt för slanor och liknande och bågsågen används mest för större träd och när man är på samma plats en längre tid.
Storkniv - Stromeng "8, fungerar bra till att både ta ner slanor, massakera törestubbar och att klyva veden till mindre bitar. Men den är inte lika effektiv som en yxa men ett lättare alternativ som även funkar att tälja med, skogen multiverktyg helt enkelt.
 
Det varierar lite.

Jag har en sån där såg som visas på länk hos Clas O (men jag minns inte om min är köpt där). Sen har jag en sån här ihopfällbar grensåg som är ungefär som en fällkniv, fast större och med sågblad (den är nog köpt på ÖB). Och så har jag en liten Fiskars Handy 500.

Men vilket som följer med ut beror lite på vart jag ska och hur mycket och på vilket vis det skall eldas.

När jag t.ex. vandrade Upplandsleden från Marma till Hemlingby med ungarna så eldade vi vid varje vindskydd (ok, det var bara tre, men ändå) vi övernattade vid, men då använde vi den ved och yxa som fanns där. Hade inte ens kniv med mig att spänta stickor med. Men då var vi ju inte beroende av elden.

Ska man ha eld bara för matlagning brukar man kunna klara sig på bara smågrenar man hittar, men ska man elda för "mys" och värme så behövs det större ved och då är såg och yxa något som underlättar väldigt mycket.
 
Handsmidd yxa från Töre. Här försedd med "nödskaft" i väntan på det rätta handtagsvirket ;)

1473291100_d6cc96f981.jpg
 
Det beror givetvis på situationen och tillfället.

Vanligtvis har jag med mig en ihopfällbar grensåg modell större. En kompromiss mellan sågkapasitet, vikt och storlek.

Har jag utrymme och om vikten tillåter så tar jag alltid med min bolo ... en handsmidd mascheteliknande kniv. Tung men med ett stål som går att slipa mycket vass och som håller skärpan. Jag köpte den direkt av smeden i en liten isolerad by utan riktig väg på södra Mindanao i sydostasien för ett antal år sedan när jag på egen hand tog mig runt. Blev visad till smeden av en infödd bekant.
Bolon har blivit lite att ett multiverktyg ... är tung och har en egg som gör att det går utmärkt bra att hugga med. Går att klyva med med hjälp av sten eller annat tillhygge. Fungerar hyfsat att tälja och går givetvis att skära med.
 
Brukar ta med mig Fiskars hopskjutbara såg ( långa mod ) och Husqvarnas fritidsyxa ( 0.5kg ) när jag går mycket. Annars så blir det en tyngre yxa ,typ Gränsfors stora skogsyxa , sågen är samma hela tiden .
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips