Vad är detta för fälla?

När jag tomtade runt i skogen idag såg jag vad som såg ut som en stor (1,5-2 m lång, ca 1m hög) fälla av något slag. Gaveln var täckt av ett kraftigt nät och den såg ut att ha två "rum" inuti med någon form av anordning i mitten som gjorde det möjligt att gå in men inte ut. Vad den har haft för tak vet jag inte då den var i allmänt halvruttet skick så det är oklart om där också har varit galler eller om den har varit helt täckt.

Nyfikenheten tog överhanden och jag kikade ned i den och inuti låg en drössle knotor som ser ut att vara från en älg.

På grund av en risig kamera blev det bara suddiga bilder men jag bifogar dem här.

Vad är det man har tänkt sig att fånga i denna fälla, någon som vet?
 

Bilagor

  • SDC10284.jpg
    SDC10284.jpg
    73.9 KB · Visningar: 3,250
  • SDC10286.jpg
    SDC10286.jpg
    63.1 KB · Visningar: 1,995

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Är nog inte enbart för grävling utan också förmodligen för lo, räv och möjligen vildsvin (beror på vart i Sverige du hittat den), dvs en kombifälla. En fälla för enbart grävling brukar vara lägre. //Omar
 
Ser ut som en kombinerad räv/grävlingsfälla, där päronena hade sommarstuga så fanns det et par bönder som hade liknande fällor. De matades in med självdöda höns, slaktavfall mm.

Lo var på den tiden för sällsynt för att man skulle tro att den kunde vara avsedd för dom, vildsvin var också för sällsynt och jag gissar att den var för klen för att stå emot ett förbannat sådant....
 
Senast ändrad:
När sådana här fällor betas med kött eller köttrester, så är det nog räv eller grävling som skall fångas- Om det i stället är betat med fjädrar, dun eller päls så är det troligare att man försöker locka ett nyfiket lodjur dit.
 
Tack för svaren. =)

Den hittades i Uppland, mitt ute i "ingenstans" (i den mån det nu går att vara i "ingenstans" i Uppland).

Min gissning var också grävlingsfälla men jag blev osäker eftersom den var så hög (cirka en meter). google talade om för mig att grävlingsfällor brukar vara lägre och ha lite annan typ av bete än älgben. Med det vill jag inte ha sagt att den är till något annat än grävling, bara att det var det som gjorde mig osäker på vad den skulle användas till.

Det är fler som har hört av sig till mig och sagt att det ser ut som en kombifälla för grävling/ lokatt och enligt länsstyrelsens sida skall tydligen Sveriges tätaste lodjurspopulaton finnas i Uppland, om nu det har med saken att göra.

Då uppstår ju nästa fråga. om man nu fångar lokatt i den, vad gör man med dem sen? Lokatt får väl inte skjutas hur som helst? (hade för mig att de var fridlysta men det kanske är fel?)
 
Tack för svaren. =)

Då uppstår ju nästa fråga. om man nu fångar lokatt i den, vad gör man med dem sen? Lokatt får väl inte skjutas hur som helst? (hade för mig att de var fridlysta men det kanske är fel?)

Man skjuter den och sedan gräver man ner den. Det finns även jägare som inte gillar att gräva så de släpper ut lodjuret igen och därefter tiger de så att de inte blir mobbade av äldre jägare som vet bättre.

/Stellan
 
Från och med 2008 är det åter tillåtet med fällfångst av lodjur. Men för att de fällorna skall vara godkända så måste de vara helt sälta invändigt, lodjuren försöker alltid bita och klösa sig ut och skadas lätt i fällor. När man ser jaktstatistiken på lodjur, så är det påfallande att i princip hela kvoten skjuts inom bara några få dagar, därför finns det misstankar om att en del har fångats illegalt i fällor innan, och sedan "avlivats" när jakten blir tillåten:

http://www.sva.se/navigera/Djurhals...ormation-om-vilt/Stora-rovdjur/Lodjursjakten/
 
Fällan är en tunnelfälla för rävfångst (googla "Värmländsk tunnelfälla").
Det händer att lo går i sådana fällor även om det inte är avsikten och man kan då välja på att antingen släppa ut katten eller ringa Grimsö och få 3-5000 kronor om de får komma och sätta en sändare på katten. Jag har varit med på flera sådana märkningar när "elaka jägare" önskat att dels få veta hur det går för "deras" katt och dels att man inte skall sprida ut att de hjälper till med forskning istället för SGT.
Anledningen till att det går så snabbt att fylla kvoten efter jaktstarten är att det finns så väldigt tätt med lo att det är svårt att misslyckas.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips