Två män hittade döda i tält i Kebnekaise

Vid förbränning bildas det en del vattenånga till rökgaserna, men blir det varmare i tältet minskar relativa fuktigheten. Torka kläder kan funka bra om man eldar i kamin med skorsten. Har man inte skorsten blir det sämre torkeffekt dessutom risker med kolmonooxid.

Ett alternativ är att hänga blöta kläder utanför tältet eller på ryggsäcken när det blåser. Funkar även vid minusgrader. Fukten ger iskristaller på tyget som man kan borsta bort. Viss sublimering från is till vattenånga kan också ske speciellt om solen skiner.

Thure
 
Fortfarande rätt oklart.

Tråkigt för alla berörda.

Kolmonooxidförgiftning kan det ha varit och i så fall är det en relativt enkel analys av blod som kan bekräfta misstanken. Andra saker kan ha spelat roll här.

Thure
Nu verkar det vara fastslaget att kolmonoxid var orsaken:
 
Nu verkar det vara fastslaget att kolmonoxid var orsaken:
Är det inte konstigt, om dom nu använde fiske tältet med tillhörande gasolkamin, som är avsett för tältet, hur kan då en sådan tragisk olycka hända ?
 
Jag sätter oftast upp tältet utan att dra ner yttertält helt till marken och har extra klämmor med linor ut till extra markpinne för att släppa in lite extra luft för att torka utrustning och om det regnar kan man vara tvungen att ta ner lite på inner tältet för att kunna vända på kläderna utan att behöva gå ut.

Och ang koloxid ej göra egna experiment med att kombinera fläns kastrull (värmeväxlare variant)med en brännare av annat fabrikat med otur kan man få extremt mkt koloxid.
Kolla förbränningstester på kök bl utfört av Norska försvaret som jag tidigare länkat till kökforum.

Skulle som sagt ej komma på tanken att ta in köket i innertältet och med dagens små täta innertält ej heller köra egna små "paraffinkök"sk värmeljus iaf inte mer en 1 och då i en stekpanna eller dylikt anv. dessa när jag hade 3p i tält med bomulls inner tält typ Caravan ryggåstält som vi hade på -70 talet även i SV högsta belägna områden där man inte behöver speciella tält om man har mkt stag linor och bygger lite stenmurar runt tältet SOM MAN SEDAN TAR NER.(extrema naturmedmänniskor flyttar aldrig på stenar alls utan letar upp naturliga vindskyddade lägen jag gör ofta en kompromiss och tältar på sedan tidigare använda platser och en anledning till att gå upp tidigt är att fler lediga platser att välja på på populära ställen ,flyttar stenar och lägger på tältpinnarna på vindsidan.)
 

Aktuellt

På turskidor mellan stugor – ny bok guidar till svenska fjällen

I över 30 år har Oskar Karlin skidat mellan stugor i den svenska fjällvärlden. Nu har han samlat kunskaper, råd och tips i en 400 sidor tjock bok.

Streamade naturupplevelser: Tre tips för lata mellandagar

Under året som gått har många nya naturfilmer och -serier släppts. Vi tipsar om några härliga äventyr att följa med på från soffan!

Vinn ”Turskidåkning” av Oskar Karlin!

Med sin nya bok vill Oskar Karlin inspirera fler att upptäcka den svenska fjällvärlden på turskidor. Här har du chansen att vinna boken!
Med risk för att någon redan postat detta så gör jag det igen. På ämnet kolmonoxid.


Klippet väcker en fråga hos mig. Varför blir förbränning sämre på grund av snösmältningen? Han säger att det beror på kylan och det i sig är logiskt. Men jag tänker att förbränningen borde vara klar när den träffar kastrullen.

Tittar man på utformningen av kök så är det däremot ganska enkelt att tänka sig att vi begränsar tillgången på syre så fort vi blockerar lågan med en kastrull. Så handlar det mer om att man i jakten på effektiva kök låter risken för kolmonoxid öka? Jag har svårt att tänka mig att det skulle vara en designmiss som alla har förbisett.

Sorry för att jag väckte upp tråden igen.
 
Som jag har förstått det har det med att lågan kyls av kastrullen. Att smälta snö producerar mer CO än att t ex koka vatten. Flänsar under kastrullen gör också att det produceras massor med CO. Sistnämnda kastruller använder jag inte av det skälet. När jag smälter snö öppnar jag tältet i toppen. Sedan använder jag köket vintertid för att ge värme i tältet. När ingen kastrull är på köket så stänger jag till tältet helt.
 
Som fler skrev i kommentarerna så borde han testat även i absiden, för det känns som den mest naturliga platsen att koka på. Jag har då aldrig tänkt tanken att tända det i innertältet med stängd dörr. Låter vansinnigt ur brandsäkerhetssynpunkt ffa.

Jag är ingen direkt vintercampare så inte ett problem för mig iof, men i fjällen på morgonen har det hänt att jag kokat upp vatten i absiden. Eller om det regnar.
 
Det jag funderar över är vad som händer om ställer kastrullen så högt över att lågan får jobba fritt istället för som nu när den är klämd mellan brännaren och kastrullen. Det blir säkerligen mindre effektivt men förbränningen borde bli bättre.

Angående hans video så tror jag mest att han ville visa worst-case-scenario och därför eldade i innertältet. Det finns garanterat folk som gör det som inte vet bättre.
 
Det jag funderar över är vad som händer om ställer kastrullen så högt över att lågan får jobba fritt istället för som nu när den är klämd mellan brännaren och kastrullen. Det blir säkerligen mindre effektivt men förbränningen borde bli bättre.

Angående hans video så tror jag mest att han ville visa worst-case-scenario och därför eldade i innertältet. Det finns garanterat folk som gör det som inte vet bättre.
Jag har ett minne av att jag läst någonstans att om kastrullen är "högre" över lågan så bildas mindre CO.
Angående att använda köket i innertältet så är något Lars Monsen brukar ägna sig åt. T ex i första avsnittet av "Monsen och nationalparkerna" kan man se det.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips