Trangia detaljer

För att skydda teflonpannan så har jag klippt ut en rund disk av Ikeas tunna skärbrädor. Ena sidan på den har även fått en perforering. Det blir 4i1 funktion. Skydd, skärbräda, durkslag och lock till färdig mat som väntar på stekta tillbehör. Trasan vill jag kunna ha utanför köket när den behöver torka.
/Gustav
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Jag använder en Trangia Multi-Disc och en tillskuren rund bit (7mm?) våtdräktsmaterial som
innerskydd i T25:an. Innerst mot 'hårda' pryttlar (och på grund av min 1,4L kaffepanna: upp-
stickande kastrullhållare!) ligger neopreneskivan sedan ett inklämt Trangia Kittelstöd och sedan
ytterst Multi-Disc:en mot stekpannan. Funkat utmärkt, och länge.
Nu har jag ju iofs DuoSSAL stekpanna och kokkärl så det är antagligen lite overkill, men det
känns rätt för mig...
/Odd
 
Med multidisk och påse, men utan rem

Jag packar oftast köket med stekpannan i botten, i trangiapåsen, utan trangiaremmen men med multidisken. Det är mindre pill både vid montering och stuvning. Trangiaremmen är svåranvänd med vantar på händerna. Det behöver inte vara många minusgrader innan aluminium mot bar hud är otrevligt.

Till T25 använder jag gärna locket från tundra. En kastrull kan stå och dra med multidisk som lock, medan man kokar sås eller annat i den andra kastrullen, och avslutar med att steka.
/John
 
Vita Trangia år

Efter att syndat med andra kök några år börjar jag minnas några vaga minnen från någon som hade en gummistropp typ Biltema med metallkrokar i varje ände istället för packremmen. Någon som har smartare tips på hur man ersätter packremmen?
 
Insidan nedåt

Insida nedåt: Då kan det koka...och locket kan alltså "leva sitt eget liv" utan att ramla av.

Insida nedåt: Går väl det med?

Jag kör med insida ned...nog en gammal vana.

Hålen mot viden såklart...mer syre åt folket! :)
 
Tack för alla tips angående förvaringen. Ska prova med mina nätpåsar om det går att få ihop en kombination som skyddar insidan av kastrullen och stekpannan. Sen var ju utskuren skärbräda ett väldigt bra tips hur som helst, så det kanske blir en sån också.
 
Någon som klurat ut någon modifiering av Trangias gasolbrännare så att den kan användas för vätskematning? När jag provade att vända tuben så brann det ojämt och flammade ibland på ett läskigt sätt.
 
Vissa brännarmodeller med värmeslinga kan köras med vätskematning. Det är bra i sträng kyla om man till exempel vill smälta stora mängder snö.

Synd att Trangia inte konstruerat sin brännare på det sättet, just att brännaren har värmeslinga, gjorde att jag fick upp hoppet när jag köpte den som komplement till spritbrännaren. Men, men..
 
Man ska inte låta sig skrämmas av att det blir "fullfart" när man kör vätskematat. Det funkar bra, och jag kör min trangia (GB74) väteksmatat regelbundet höst och vår.

Om du vill kunna finlira och sjuda och så, får du nog titta på en annan brännare.
Brännare gjorda för flytande bränsle, och med nålreglering i brännaren, inte på slangen, är en god början.
 
Man ska inte låta sig skrämmas av att det blir "fullfart" när man kör vätskematat. Det funkar bra, och jag kör min trangia (GB74) väteksmatat regelbundet höst och vår.

Om du vill kunna finlira och sjuda och så, får du nog titta på en annan brännare.
Brännare gjorda för flytande bränsle, och med nålreglering i brännaren, inte på slangen, är en god början.

Jag kanske är lite väl lättskrämd, men tror jag föredrar något som känns lite mer kontrollerat än de eldbollar jag fick...

Har kollat efter brännare med nålreglering i brännaren, men har ännu inte lyckats hitta något som jag tror skulle fungera med Trangia. Någon som har förslag på lösningar?
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips