Träning för klättrare

Hejopp!

Har sedan i höstas tagit upp klättring, och blev ju såklart tokbiten.

Nu har jag lite funderingar ang träningen:

Jag klättrar tre-fyra pass i veckan på klättergymet, mycket bouldering men även en del vägg.
Försöker ta mig an svårare och svårare problem hela tiden.
Jag blir ju ordentligt trött, men inte samma "trött" som efter ett rejält pass på rodden eller cykeln.

Fråga: GER klätterträning någon nämnvärd kondition?

En del av linjerna är ju rejält utmattande, men det är ju oftast bara under ett par minuter.

VIdare fråga: Om man lider av ömma armbågar (antar att det är muskelfästen som strular),
hur avhjälpa bäst?

Jag vill ju inte sluta klättra, så jag försöker att värma/strecha så mkt som möjligt, men ibland gör man där tunga catchen och då säger det KNAK i fästena, och så är det klippt ett par dagar.

Tips emottages tacksamt!
 
Klättring ger allsidig träning och vill man utvecklas som klättrare så är det antagligen bättre att använda träningstid till klättring än till annan styrketräning.

Dock, att köra hårt flera dagar i rad kan nog bara mycket vältränade ungdomar göra. Dom flesta mår bra av att musklerna får återhämta sig med en eller annan vilodag mellan passen.

Om man dessutom är ute efter god kondition så bör klätterträningen kompletteras med t.ex. löpträning. Just denna vintern så ger längdskidåkning det perfekta komplementet till klättringen.

Alltså: Är du träningsnarkoman så klättra varannan dag och kör konditionsträning varannan dag.

Inflamerade senfästen är ett elände. Det finns bandage att köpa på apoteket. Det lindrar utan att bota.

På den gamla tiden gällde en gyllene regel att "never jump to reach a hold". Det var då det men även idag så skulle den regeln nog förhindra en del skador.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Har använt mig av tipsen i boken "Training for Climbing" av Eric J. Hörst http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0762746920 för att framgångsrikt hålla mina armbågsproblem under kontroll. Tipsen avser uppvärmning, stretching och hantelövningar.

För att hålla armbågen varm under klättring använder jag den här produkten http://sport.rehband.com/Products.aspx?m=3527&a=310539 (köpt på Stadium) samt smörjer den ömma "armbågsknogen" med receptfri smärtstillande salva (Voltaren, Ibuprofen). Detta har hjälpt mig men jag har å andra sidan ingen särskilt besvärlig skada.

Har förresten hört om folk som blivit hjälpta av att träna med en Powerball (gyroskop). Har skaffat en sådan från Teknikmagasinet (100 kr) men kommer inte riktigt överens med den. Nog bättre att satsa på en dyrare, med display för uppnådd rotationshastighet.

PS. Skaffade mig skadan då jag för fyra månader sedan gjorde ett press på en inomhusled utan föregående uppvärmning. Att jag vid tillfället i fråga hade klättrat nio dagar i följd var ovidkommande, enligt min bestämda mening. :)
 
Att få problem med armbågarna vid intensiv klättring är jättevanligt, särskilt i början.

Har haft problem med inflammerade muskelfästen tidigare men inte nu längre. Jag tvingar mig själv att inte klättra "ryckigt och slängigt". Tänk PANTER och inte ORANGUTANG. =)

Gå hellre ner i grad och klättra snyggt och kontrollerat tills du helt behärskar teknikerna och musklerna "sätter sig", sen smyger det uppåt vare sig du vill eller inte.

Eftersom jag jobbar med kroppen och klättring kan jag inte ta riktiga viloperioder, så när jag skadat mig använder jag mig av ett slags punkttrycksrem från Rehband som pressar på utsidan av underarmen, strax nedanför armbågen. Då lättar smärtan och jag kan utföra mitt arbete men som sagt, det har ingen läkande förmåga, bara smärtlindrande och förebygger att man skadar sig ytterligare.

Har börjat med yoga som komplement till klättringen, det är fantastiskt. Väldigt skadeförebyggande i det att man bygger upp balansmuskler och muskelfästen och dessutom sträcker och vrider rygg och höftböjare så mycket. För övrigt har yogaträningen fått mig att klättra hårdare grader tack vare att jag blivit vigare. Rekommenderas!

Man får ju inte ut så mycket konditionsträning av klättring som av exempelvis löpning men det tydligt att man håller hjärtat i form med "bara" klättring.

Jag frågade Chris Sharma när han var i sickla vad han tränade vid sidan av sin klättring, var ute efter löpning, styrketräning osv när han svarade att han "ibland går till klippan med en rätt stor ryggsäck, det är väl träning?"
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips