Torkad mat och vikt

Ha de senaste månaderna torkat lite ditt o datt och upptäcker nu, eller kanske snarare inser, att jag har lite för dålig koll på viktrelationen färskt vs torkad.
Tror mig veta att jag av 1 kg morötter fick 100 g torkade, mina 800 g äppeltärningar blev 140 g men hur är det med köttfärs och andra matvaror? Någon som har bättre koll än vad jag har?
 
Ha de senaste månaderna torkat lite ditt o datt och upptäcker nu, eller kanske snarare inser, att jag har lite för dålig koll på viktrelationen färskt vs torkad.
Tror mig veta att jag av 1 kg morötter fick 100 g torkade, mina 800 g äppeltärningar blev 140 g men hur är det med köttfärs och andra matvaror? Någon som har bättre koll än vad jag har?

En tumregel skulle kunna var att kött och fisk får färskvikten reducerad med 65% genom torkning. När det gäller frukt och grönsaker är det väldigt varierande beroende på vilken frukt etc. det är, så jag har dålig koll på det.
 

avslutad210712

Gäst
Ha de senaste månaderna torkat lite ditt o datt och upptäcker nu, eller kanske snarare inser, att jag har lite för dålig koll på viktrelationen färskt vs torkad.
Tror mig veta att jag av 1 kg morötter fick 100 g torkade, mina 800 g äppeltärningar blev 140 g men hur är det med köttfärs och andra matvaror? Någon som har bättre koll än vad jag har?

Vid senaste torkningen fick vi följande

Köttfärsen minskade med ungefär 60% och kycklingfärsen med ungefär 75%.
 
Man kan kolla i t.ex. livsmedelsdatabasen hur mycket vatten de olika livsmedlen innehåller, men sen torkar man kanske inte bort riktigt allt vatten (det brukar blir FÖR torrt då).
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips