Torkad maskrosrot kostar 560 kronor / kg

Jag var inne i min nya favoritbutik i Malmö (Astrid och aporna) för att köpa råvaror till barnmaten och där fann jag torkad maskrosrot med ett pris av 560 kr/kg.

Kul med tanke på hur mycket energi man lägger på att bli av med dem i trädgårdarna.

Undrar om det är bättre att torka dem innan tillagning än att bara laka ur dem i vatten innan kokning?
 
Torkad maskrosrot? Hur använder man den? Är det gott? Innehåller det några magiska antioxidanter eller något annat? Jag försöker förstå hur i hela friden det kan vara så dyrt!
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Torkad maskrosrot? Hur använder man den? Är det gott? Innehåller det några magiska antioxidanter eller något annat? Jag försöker förstå hur i hela friden det kan vara så dyrt!

Torkar man den så väger den inte mycket, så priset är nog inte så högt.

http://runeberg.org/nfbq/0616.html

"Roten användes som kaffesurrogat (l
ö ve ta n d). Den cfficinella torkade roten, radix
Taraxaci, maskrosrot, skall insamlas på hösten. Torkad
maskrosrot har mörkbrun färg och är längdskrynklig;
barken är sönderdelad i från hvarandra lätt skiljbara
koncentriska skifvor. Roten innehåller ända till
24 proc. inulin, dessutom taraxacin m. m. Den torra
roten angrines gärna af insektlarver och är i viss
mån hygroskopisk, hvarför den måste väl skyddas
och förvaras på torrt ställe. Torr maskrosrot
användes till dekokt, som förr ofta begagnades
under och efter gulsot samt mot trög afföring.
O. T. S. (G. L-m.) "

Inulin:

http://en.wikipedia.org/wiki/Inulin
 
Torkad rot kan väl användas som färsk rot om man blöter den.

Maskrosrot är den mest energirika roten vi har i naturen och är en av de växter man skall satsa på om födan tryter i en överlevnadssituation. 26% kolhydrater om jag minns rätt...

Nu tror jag inte tanken med just dessa förpackningar är att användas som föda utan mer som nämns i nedanstående inlägg.

56 kr/kg bör väl motsvara en 60-65 kr/kg räknat på färsk rot?

Gott är det inte men inte illa heller, men i en soppa eller gryta med andra rötter och smaksättare blir det fina biten.
 
Åhå

Man lär sig något nytt varje dag! Jag tackar särskilt för den fina länken till Runebergsprojektet. Man hisnar ibland när man tänker på all gammal kunskap som gått förlorad. Men i det här fallet fanns den ju å andra sidan kvar ;-)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips