Tips för USA resa.

Tjena!
Jag är på gång att resa till USA i några veckor för första gången under september. Ska möta upp en kompis som precis har flyttat dit på obestämd tid. Tanken är att resa runt och uppleva landet så mycket jag bara kan. Då jag endast kommer ha tre veckor på mig tänkte jag fokusera på västkusten denna gång och lämnar östkusten, NYC m.m. för framtida återbesök. Min plan är att besöka några av dom kända nationalparkerna så som Yosemite, Yellowstone och Zion, får se hur det blir.

Jag kommer inte ha någon möjlighet (eller ork) att släpa med egen klätterutrustning på resan till Usa. Men jag undrar om ni som varit i staterna har några bra tips på "berg" man kan bestiga utan någon klätterutrustning och som bjuder på fina naturupplevelser? Min kompis i Usa har inga klättererfarenheter så det som efterfrågas är väl mer av karaktären vandringsleder mot någorlunda höga toppar som bjuder på en så fin naturupplevelse som möjligt. :) Bra tips någon? Personligen vill jag ha så mycket äventyr som möjligt, men vi får väl kompromissa någorlunda så det passar oss båda. :) Alla tips är välkomna!
 
Senast ändrad:
Det finns ju ett helt gäng hyfsade vandringsturer som inte nödvändigtvis når någon topp:
Traska i bäcken i Zion är väl en av de bättre.
Kanske glida ner i Grand Canyon och upp tillbaka (lite drygt 3 mil totalt).
Klättra träd i Kings Canyon kan ju vara en höjdare.

Om toppar är nödvändigt så kan man ju knata upp på Halfdome i Yosemite från baksidan.
Man kan komma rätt högt på MtWhitney (ligger strax utanför Yosemite, högsta toppen i USA utanför Alaska) utan teknisk utrustning.

Om toppar är ett måste, så kolla in geografin så kommer du fram till att bergskedjan Sierra Nevada går norr-söder ungefär i mitten av Kalifornien. Klippiga Bergen (Rocky Mountains) går norr-söder genom Wyoming och Colorado.

Om ni siktar på att tälta, så finns det områden där nåt liknande allemansrätten finns. Dessa områden kallas antingen "National Forest" eller "BLM land". Där kan man ofta tälta var man vill (om inte annat sägs) alldeles gratis.
Om ni siktar på att tälta i nationalparker, så kan deras campingplatser ofta vara fulla. Då kan man försöka få ett "backcountry permit" så att man kan traska ut i skogen och campa. De flesta nationalparkerna har olika regioner där ett fåtal grupper tältar.

Nyttiga websidor för planering:
http://www.nps.gov (kolla in deras vildmarkskartor)
http://www.fs.fed.us

USA är ganska stort geografiskt. Kalifornien i sig självt är lika stort som Sverige. Att sikta på Yosemite, Zion och Yellowstone på tre veckor är nog lite ambitiöst då ni får mycket dötid i bilen (eller på flygplatsen). Om du landar i Kalifornien, så kan en mer lämplig tur vara Yosemite, Sequoia/Kings Canyon, Death Valley, Grand Canyon. Om ni är allergiska mot värme, så kan ni byta ut Death Valley/Grand Canyon mot norra Kalifornien upp till Crater Lake i Oregon. Om du prioriterar Yellowstone, så kan en mer central del av USA vara av intresse. Kombinera tex Yellowstone, Tetons, (båda i Wyoming), Rocky Mountain National Park, Great Sand Dunes, Mesa Verde (tre i Colorado), Arches, Zion ( båda i Utah).

Försök få tag i en "root beer float" på nån billig restaurang eller glass-servering.
Prova på mexikanskt krubb i Kalifornien.
Köp billig klätterutrustning!
Om ni siktar på Grand Canyon eller Zion, så försök leta mer information om 'slot canyons' i ett område som heter Escalante i södra Utah.

... men om du är mer intresserad av 'vandring' än 'klättring', så borde väl den här tråden ligga på ett 'vandringsforum'?
 
Tack för många tips!
Det är långa sträckor och många alternativ, men kommer såklart prioritera det som funkar bäst ihop ang. dess position. Det lutar dock starkt åt Yosemite, möjligen Zion och sedan fortsätta hänga kring Los Angeles, San Francisco och västkusten. Yosemite har jag alltid velat besöka, Halfdome blir säkert en av etapperna. Kommer man upp på El Cap på något vis utan att klättra klippan från vertikala sidan? Väggen måste ialf besökas den också då den efter många år kvarstår som den ultimata klättringen som man måste genomföra och uppleva någon gång i livet. :) Har ingen koll på priser för att ens få komma in i nationalparker, känns inte som dom är gratis i allafall?

Finns det något liknande Via Ferrata på västsidan, eller har det inte blivit lika poppis i väststaterna som i europa?

Grand Canyon känns också som ett måste, vore oerhört kul att få chansen att uppleva det. man får väl stå ut värmen, borde inte vara värre än Egypten (?). :) Borde ju finnas endel guidade turer man kan ta här och var som är bra.

Tack för många bra tips, rutten skall finslipas allt eftersom. :)
 
Skippa bergstopparna och promenera i nationalparkerna istället. De är hundra gånger bättre, särskilt i Utah och kalifornien. Halfdome är dock riktigt bra. Kolla upp state parks också. De kan ofta vara minst lika bra som nationalparkerna.
 
Givetvis ska jag ströva omkring i parken och dalen också, men när jag väl är där vill jag så gärna ta mig upp på några av dom omtalade topparna och blicka ut över alltihop från första parkett. Har fått tips om några andra fina toppar nu som inte kräver tillstånd som Half Dome... Cloud's Rest, Sentinel Dome, Glacier Point och North Dome exempelvis. Det är dock klipporna med dom magnifika stupen som El cap och Half Dome som lockar mig, dels för jag är fotograf och har endel visioner om bildkompositioner för just dom platserna.

Hur det än blir så kommer det ju krävas en del tid för vandringen till samtliga positioner... Jag åker ju inte till USA enbart för att besöka Yosemite, så jag har ingen direkt plan på att släpa med mig all hikingutrustning härifrån och bära omkring på under hela semestern på alla andra ställen... Så hur ska jag tänka? Hur mycket tror ni man behöver ta med sig när man väl ska till Yosemite, tält och utrustning för matlagning eller finns det bra möjligheter till att köpa mat samt hyra in sig i stugor, eller brukar de vara fullbokade i flera månader innan precis som Half Dome "biljetterna"?

Ps: är medveten om att denna tråd tar upp lite frågor om allt möjligt, både bergstoppar, vandring och utrustning, så om det stör allt för mycket har jag inget emot om någon moderator flyttar den till lämplig sektion. :)
 
Naturen i västra USA är grym!

Det verkar som att man kan hitta sista-minuten biljetter till Half Dome, kolla t.ex. http://www.nps.gov/yose/planyourvisit/hdpermits.htm. Fin tur, även om du ej har tillstånd. Det går att komma upp på El Cap utan klättring, på baksidan. De flesta hiker, inkl Half Dome, kan du göra i joggingskor. Känner inte till några via ferrata i dalen.

Det finns affärer i Yosemite, men du behöver ta med campingutrustning. Boende överlag är "a pain in the ass". Räkna med att alla stugor bokas inom nån timme efter att platserna släppts på nätet. Detsamma gäller längre perioder på campingarna, men du kan hitta 2-3 sammanhängande dagar även nära inpå. Men om du har nån anknytning till klättring ska du såklart bo på Camp 4, det är obligatoriskt. Ingen bokning behövs/är möjlig. Var där tidigt om morgonen och köa så får du nog plats! Googla för mer info. Annars är backcountry permit, som nämndes ovan, ett bra alternativ. Det räcker oftast att vara ute tidigt samma dag för att ett sånt tillstånd.

Både Grand Canyon och Zion är klart värda besök. Boendet är klart enklare att fixa än i Yosemite, men det kan löna sig att försöka boka.

Det är inte dyrt med inträde till nationalparkerna, men ska du till flera borde du kolla upp "Golden pass" som ger inträde till alla.

Utanför nationalparkerna, speciellt runt Sierra-bergen, finns det ganska gott om iordningställlda, självbetjänta BLM-campingar, som är bra och billiga. Många ligger väldigt fint.

God tur!
 
Som feedback till er och de tips jag fått så kan jag sammanfatta min resa lite kort.

Att hyra bil i USA vad det absolut bästa vi gjorde, oerhört smidigt sätt att ta sig runt! GPSen var underbar att ha! Vi åkte totalt 695 mil under resan och besökta bland annat några indianreservat, Grand Canyon, Zion, Monument Valley, Death Valley, Lake Taho, Lake Mead, Fire lake valley, och Yosemite. Några storstäder, Los Angeles, Sacramento, Reno, Las Vegas, San Francisco hängde vi också lite i.

Jag lyckades tre dagar innan vi skulle till Yosemite få tag i två permits för Half Dome, så jag och min kompis fick äntligen äran att genomföra den grymma hiken till toppen. Vi såg även soluppgången i Grand Canyon, Hikeade sedan ner i dalen samma dag. vandrade kända The Narrow i Zion samt var ut på en heldag Canyoneering i strax utanför Springdale i Zion.

Vi såg en otrolig stjärnhimmel i Death Valley, besökte även badwater basin (USAs lägsta punkt -85,5m), och besökte en vulkankrater i Death Valley. Vi badade i USAs två största vattenreservoirer med 28 grader varmt - helt otroligt. Vi besökte även Bodie - USAs största spökstad nord-ost om Yosemite samt såg Blink 182 & My Chemical Romance i San Francisco!

En helt underbar resa! Provade även Root-beer enligt tipset ovan... Ingen hitt må jag säga men tack för tipset! ;) Drack även massa nya goda ölsorter (ale)! :)

Åker mer än gärna tillbaks, 3,5 veckor var lite väl kort även om vi han med bra mycket! :)
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Smultronfagre Tips inför klättringsroadtrip USA Klättring allmänt 5
desmo79 Tips på långa och enkla leder i USA (västkust) Klättring allmänt 11
GranenGran Tips present klättring Klättring allmänt 2
Yagami Tips på nybörjarskor som passar mina fötter Klättring allmänt 3
plupp27 Tips på sportklättring mellan Stockholm och Åre? Klättring allmänt 3
busnicke Tips på klättring Klättring allmänt 2
NaturBoel Tips på bra klätterbyxor Klättring allmänt 13
gnobit Köpa klättersele - tips? Klättring allmänt 5
stattin82 Tips på Norge Klättring allmänt 4
qwert Erfarenhet /Tips av tradklättring på kalksten Klättring allmänt 8
simonrudberg Tips på klättring Spanien Klättring allmänt 2
cake Söker tips på klätterweekendresmål Klättring allmänt 4
Tekku Tips till nybörjare? Klättring allmänt 7
gahne Råd och tips om Ailefroide Klättring allmänt 7
Surbjörn Tips på klippa Bålsta/Enköpingstrakten. Klättring allmänt 0
Ternblad Tips på rep? Klättring allmänt 1
Viktor Gyllenberg Klättring Norge, tips. Klättring allmänt 7
Lull Tips på klättring i Soca - Slovenien? Klättring allmänt 0
fridaelinor Klättring i Barcelona - tips önskas! Klättring allmänt 1
jomeon02 Tips på bultade multipitch i Norge. Klättring allmänt 20
SMR Tips på klippklättringskurser Klättring allmänt 9
Jonas__E TV-tips Klättring allmänt 53
johnliungman Tips på länkar om forskning kring säkerhet sökes Klättring allmänt 11
Iotef_kc Klättringsresa tips Klättring allmänt 2
G.S WEBTV-tips, Norges bästa klättrare Klättring allmänt 1
Mike C Söker specifika tips på leder och klippor runt Sthlm. Klättring allmänt 16
Iggle Tips önskas, repbroms för topprep Klättring allmänt 24
johnliungman Tips på klättercamp i Dolomiterna? Klättring allmänt 3
fredrik.markussen Tips om sele Klättring allmänt 11
Charli28 Tips på klättring i södra Norge Klättring allmänt 9
davcel Tips på klättring i fjällen för nybörjare Klättring allmänt 5
Charli28 Tips på klättring i norra europa (ej norden) Klättring allmänt 7
magwo Tips på skor? Klättring allmänt 14
johnliungman Tips på långa tradturer i alperna? Klättring allmänt 6
Mike C Tips på fina välsäkrade trad 6 och 6+ i eller i närheten av Sthlm? Klättring allmänt 8
desmo79 Vad menar Beal? Tips på rep? Klättring allmänt 41
Visenten Några tips för utepremiär i Stockholmstrakten? Klättring allmänt 20
Charli28 Tips om bra bok om teknikövningar Klättring allmänt 8
Mike C Tips ang borttagning av bultar Klättring allmänt 10
Denkan Nyflyttad till Hbg söker klätterkamrat, tips på bouldering i Hbg? Klättring allmänt 0
Ebd Tips på klättersemester för nybörjare? Klättring allmänt 4
utemänniska Tips på bra klippor i Sverige för engelsmän Klättring allmänt 5
ctve8n Köpa lite prylar - ge mig tips på butiker Klättring allmänt 15
mariap Chiang Mai och Krabi?? tips?? Klättring allmänt 2
michaelsson Tips på en varm vinter-klätterresa Klättring allmänt 0
svebur Någon med tips om Ponte Brolla? Klättring allmänt 3
adventure_transport DOLOMITERNA-via ferratta tips! Klättring allmänt 7
Vittra Söker tips på klättring i Asien Klättring allmänt 1
Pialin Tips på klippklätterkurs Klättring allmänt 6
Ticken Tips för en som vill börja klättra utomhus? Klättring allmänt 7

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.