Söder om Kebnekaise fjällstation

Hej, jag är ett normaltränat fjäll-blåbär som planerar en tur mellan Vakkotavare - Nikkaloukta i mitten på Augusti. Efter att ha studerat karta och annan info så har jag funnit en alternativ väg till Kungsl. nämligen att straxt efter Kaitumjaure-stugan svänga österut mot Skartoalgi och Skartochokka. Tanken är sedan att ta sig mot Keb fjällstation. Eftersom jag är ny i gemet så har jag några frågor.
1: Hur extrem är en toppkamstur på en eller flera av följande Skartocohkka, Skartocohkka, Liddubakti med full packning?
2: Är det möjligt att ta sig rakt ner (norrut) mot Kebnekaise fjällstation eller ska jag satsa på att runda Skartocohkka på östsidan efter en eventuell kamtur?
3: Hur lång tidsåtgång?

Alla tips mottages tacksamt.
 
NEEJ!

ulfnor; sa:
Hej, jag är ett normaltränat fjäll-blåbär.....
2: Är det möjligt att ta sig rakt ner (norrut) mot Kebnekaise fjällstation?
Alla tips mottages tacksamt.
Visst, men inte levande. Den som försöker gå rakt mot stationen kommer att störta ett antal hundra meter nedför det stup som nordväggen utgör.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Sällan vandrad

Hej!

Spännande väg, men tyvärr har jag ingen erfarenhet av sträckan. Har sett en del av den, dock.

Kamvandring med full packning - njae, skulle inte fixa det. Att ta sig ner mot Kebne på Skarttamassivets nordsluttning kan kanske gå, men i så fall långt österut. Nordsluttningar är alltid vegetationsfattiga, vilket innebär STEN ! Den ärrade brant som massivet visar mot fjällstationen är definitivt inget man skulle ge sig på, ens utan packning.

Att från ett läger söder om massivet bestiga topparna, är nog en fin tur.

Att gå öster om massivet i det som tidigare benämnts Savvuvagge kanske är en möjlighet. Har många gånger lockats av anblicken av den dalen som man får när man vandrar mellan Nikka och Kebne. Vackert vattenfall i Savujohka!

Men själva dalen verkar vara vide-/björkbeväxt! Jag skulle försöka hålla upp i sluttningen mot Savubakti.
Sträckan finns omskriven i Abrahamssons "Detta är Kebnekaise"

Om Gavgulvaggi har jag dock hört att den är rätt besvärlig.

Vi får se om någon annan har erfarenhet av området. Inte ens Grundsten verkar ha varit där.

Mvh Bert
 
Re: NEEJ!

Åke L; sa:
Visst, men inte levande. Den som försöker gå rakt mot stationen kommer att störta ett antal hundra meter nedför det stup som nordväggen utgör.

Det är tur det finns mer rutinerade vandrare än jag så vi slipper blåbärs-soppa nedanför branten!
Anledningen till denna (tokiga) rutt är några rader jag läste i en bok som jag tror heter Fjäll-smultron där det lite diffust sades att en nedstigning vore möjlig.
Jag tror nog ändå att det får bli en dagsetapp utgående från syd-sidan (nedanför Savocohkka) för att därefter ta sig vidare genom Savvuvagge och upp till fjällstation.

Jag är fortfarande tacksam för alla tips om tältplats, vägval mm i området.
Mvh uffe
 
En trevlig liten utflykt från stationen är att knalla ner till bron nedanför, och fortsätta upp i sluttningen under branten. Man kan komma upp en bra bit på gräsmark innan man kommer till själva väggen som är så tvär att man befinner sig i skugga mitt på dan, trots att solen står så högt. Annorlunda vyer över Kebnekaisemassivet. Rekommenderas!
När du säger det så har jag ett vagt minne att ha läst nånstans att det skulle gå att tråckla sig upp (eller ner) i ravinen några km österut, men knappast med full packning!
 
Flera olika fina alternativ

I min bok "Fjällsmultron och andra berättelser", som du Uffe hade kikat i, beskrivs en kamtur som börjar i Savuvagge med nedstigning söderut. Jag nämner också nedstigning norrut, i Ladtjovagge, och att det är svårt att uppifrån se vilken eller vilka vägar som är möjliga. Med tung packning blir man klumpigare. Jag gick ner där som en dagstur från Keb en gång, upp via Savuvagge.

Jag undrar om kamvandringar går så bra ihop med full packning, jag hade en period där jag var tvungen att gå över alla pass med full packning, men nu är jag mera "mellow". Ett mycket bättre sätt i linje med "fjällsmultronfilosofin" tycker jag är att ställa upp tältet och göra sina toppturer med lätt dagspackning.

I det här området är dalen söder om Skartåive en alldeles underbar, sällan besökt vandringsled, som du kan gå in i från Kungsleden söder om Singi, och då kan du exempelvis gå upp öster om jåkken mellan Savupakte och Savutjåkka. (Jag använder genomgående den gamla stavningen på namn eftersom jag inte sitter vid en karta nu.) Savuvagge har mycket vide delvis men är fullt gångbar om man undviker dalbottnen.

Kommer man från Nikkaluoktahållet ber man att bli landsatt från båten på södra sidan, kommer man i andra riktningen får man gå till bron nedanför Keb.

Sammanfattning: Dalen söder om Skarta rekommenderas och kamvandringar som dagsturer likaså. Dessutom rekommenderas min bok (www.bokverket.com)

Hälsningar
Göran F.
 
Tack

Tack för infon! Jag har nu införskaffat ett eget exemplar av boken och börjar få ett grepp på området. Dessutom börjar jag få respekt för höjdkurvorna :)

Måste för övrig tillstå att stavningen på fjällkartor och annan information (tex reseberättelser) är en verklig djungel.

Mvh
/uffe
 
Re: Tack

ulfnor; sa:
Tack för infon! Jag har nu införskaffat ett eget exemplar av boken och börjar få ett grepp på området. Dessutom börjar jag få respekt för höjdkurvorna :)

Måste för övrig tillstå att stavningen på fjällkartor och annan information (tex reseberättelser) är en verklig djungel.

- Det gläder mig, vi enmansförlag behöver allt stöd vi kan få!

BD6-kartan gick över till den nya samiska stavningen (med flera accenter) för många år sen, BD10 (Sarek) nyligen så omlärningen dök upp igen. Det är ett getingbo som poppar upp då och då, men jag tycker att många kämpar bra med den nya. Så du som blåbär behöver aldrig lära dig de gamla om du inte blir intresserad av äldre fjällitteratur.

När jag har gett ut böckerna har det gått åt åtskilliga timmar bara till att "konvertera" texter som skrivits med de äldre namnen då de gällde + att kolla av vartenda namn på kartorna.

Med Kuorkelvagge söder om Skarta är väl värd ett besök, helt orösad, och sen kan du bestämma om du vill gå upp i Skarta eller ej.

I första boken och den senaste, "Fler fjällsmultron", finns f.ö. turer i Kaitumdalen väster om Kungsleden i samma område. En underbar trakt.

Hälsningar
Göran
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips