Skottland tar form!

Har börjat skissa på en skotsk tur i maj; den som jag ställde in förra året efter min olycka.

Det skulle bli en ögla mellan Blair Atholl och Dunkeld, med vändpunkt i Tomintoul. Hoppas klara det på tio dar, vilket ger en hälsosam packning.
Undras om det ens går åt så mycket.

Tyvärr finns bara spritbutiker (inte så få!) i Tomintoul, annars finge jag ner packningen än mer.

Börjar jag i Blair Atholl siktar jag på dalen mellan Cairn Toul och Ben Macdui. Återvägen skulle ta en sväng över Lochnagar och Loch Muick. Jag tror detta bestämmer rutten rätt entydigt.
Turen ryms på tre OS-kartor.
Ett alternativ skulle vara att efter vändpunken söka mig väserut, riktning Ft. William.

Synpkter, erfarenheter, förbättringar? Jag vill få med det bästa och mesta av Cairngorms,
och minsta möjliga skog.
 
Hej! Jag kan inte ge så mycket tips men jag har själva varit och jobbat en säsong i Pitlochry för några år sedan. Jag jobbade på Castlebeigh house, ett hotell som var anslutet till HF holidays. En kedja som specialiserat sig på dagsturer. Gästerna äter frukost på hotellet, åker ut med buss sedan och vandrar hela dagen och kommer åter till middag.

Jag följde med på flera turer och det var väldigt fint där uppe. Det finns ett ganska bra system med fina vandringskartor.
 
Utmärkt område att vandra i!!!

Upp genom Glen Tilt från Blair Atholl går rätt så lätt. Bra stigar. Det finns två ställen längre upp närmare Cairngorms (Bynack & Geldie Burns) där man måste vada över lite större bäckar, det kan vara svårt att komma över om det har regnar mycket och om snösmällningen håller på ( i år finns det mycket snö i bergen där uppe).

Vandringen genom Glen Dee & Lairig Ghru är också lätt, har inte varit just där men har hört att det är lite stenig högst upp. Annars är det en bra stig.

Ställen som har gott om friluftbutiker är Aviemore och Braemar, finns väl också i Blairgowrie men då kanske man får leta lite.

Kan du vara lite mer exakt var du tänkt att vandra, skulle vara lättare för mig att ge dig några tips.

Områden söder om Lochnagar och bortåt Blair Atholl är mina hemmatrakter. Jag har varit uppe på nästan alla toppar i området, några flera gånger. Så som sagt om du behöver tips så sitter jag på väldigt mycket kunskap om området.
 
Om vi tänker oss Blair Atholl som utgångspunkt:

Glen Tilt. Vidare nästan norrut. White Bridge ska enligt boken sakna bro; man följer
hela tiden högra sidan av älven till Linn of Dee, går över bro där och vänder tillbaka. Då måste man dock korsa en biflod strax efter Bynack Lodge.

Upp genom Glen Dee och Lairig Ghru.

Strax efter Castle Hill sväng c:a 90 grader, mot nordost, sen i en allt ostligare bana mot Tomintoul.
Det finns östligare alternativ, med kanske mindre skog, förbi Fords of Avon Refuge.

Från Tomintoul praktiskt taget rakt söderut, utmed linjen 18 på kartan. Man passerar Loch Buig
och når Braemar, eventuellt på lång omväg över väg. Vidare söderut: Glen Callater och skarpt ost till karta 44. Lochnagar, Loch Muick, Glendoll Forest, Kilbo, genom Glen Finlet, väst igen vid 66,
karta 43, VNV til Kirkmichael, ännu en bit väst mot Mains of Glenderby, sen söderut mot Dunkeld.
 
Senast ändrad:
Cateran Trail: En markerad stig som kanske går att använda delvis.
http://www.perthshire.co.uk/index.asp?lm=291
http://www.pkct.org/index.asp?pg=113&cookies=True

Det finns en bra stig från Lairig Ghru till Glenmore Lodge strax N om Lurchers Crag från Sinclair Hut via Chalamain Gap. Sedan kan man fortsätta mot NO förbi An Lachain Uaine och Ryvoan Bothy och vidare mot Tomintoul. Om det är fint väder så är kanske Geal Charn en fin topp att bestiga på vägen. Som du säger går det också att ta Glen Derry upp till Avon (Ann) Refuge men då får man korsa Stepping Stones (risk att bli blött). Vidare mot Tomintoul fins det inga direkt stigar.

Glen Callater är mycket vackert och som du säkert vet finns det en alternativ till Lochnagarstigen om det blir dåligt väder. Man kan bara fortsätta på Jocks Road hela vägen till Glen Doll. På stigen från Lochnagar via Glen Clova vid Bachnagairn finns det en ravin där det finns en bro som byggdes till minne av en man jag kände i fjällräddningen som omkom i en olycka i området. Jag hörde att det hade fallet ett träd över den för några år sedan men jag skulle tro att det har reparerats sedan dess.

Första stigningen på Kilbo Path genom skogen är rätt så jävligt om det är blött. Blir bara lervälling.

Vidare ner mot Dunkeld ser det ut som du har sten koll på så jag har inga kommentarer där.

Annars kan jag ge en kort sammanfattning av områden i Cairngorms och Grampian Bergen runt Lochnagar. Det är djupa dalar ofta med branta sidor och klippor. Topparna är mer som platåer med små terrängskillnader som gör det mycket svårt att navigera i dåligt väder. I molnen ser allting likadant ut och man måste lytta sten hårt på timingen och kompassen (krävs mycket bra navigeringsvana i fjällterräng). En annan sak att tänka på är kartans missvisning (då man måste plussa på eller dra av grader när du navigerar med kompass). I 2000 var missvisningen '4 degrees west of grid north' i just det här området. Vad det är nu vet jag inte, men det står på kartorna i alla fall.

Du kommer säkert att se en himla massa Kronhjort och om du har tur Kungsörn.

Hoppas att et här hjälper lite!!!

ha det bra
Alistair
 
Stort tack!

Cateran Trail ligger nog lite illa till. Att jag vill utgå från Dunkeld eller Blair Atholl beror på att de ligger vid järnväg. Blair Atholl har dessutom campingplats, enligt kartan. Men om det är minsta tvivel om vaden, eller mina möjligheter att kringgå dessa, kan det vara bättre att gå motsatt håll så jag får med mig ngt innan jag gäckas. Jag ska läsa på lit mer i Koch-Osbornes bok, och evt. kontakta ngn turistbyrå. När det gäller Caringorms vet jag redan att man får ypperlig service via epost.

Det kan tänkas då också att jag binder ihop med en variant som leder mot Ft. William. Jag ska också fundera på varianter att undvika själva byn Tomintoul
(jag har faktiskt varit där, cyklade från Keith via Glenlivet bl a och tillbaka utmed Spey), som bara är ett riktmärke för vändpunkten.

Den variant du nämner i början är precis den jag ritat in på min karta.

Karta och kompass brukar jag kunna hantera, men tuff terräng kan påverka avståndsbedömningen.
Tack för varningen.
 
Hello Peter

There is a shop at Tomintoul which sells basic supplies, you can certainly get food there so long as you're not too fussy. There's also a very good ice cream shop!
I don't know your exact route, so it's difficult to say where else there will be shops, but if you come out from the Lairig Ghru I guess you are heading up to Tomintoul via Glenmore? There is also a small shop there. Also a shop at Kirkmichael if you are going that way.

The ford of the Geldie Burn is usually not a problem. I have been across it without getting my feet wet. Sometimes it's a paddle or a wet foot occasion. Only after heavy rain or snow melt does it get serious and then it is dangerous. This doesn't happen very often, and the water level usually drops fairly quickly if you wait it out, but it could be an issue.

There are no other natural obstacles through the White Bridge / Lairig Ghru route, except peat bog squelch!

If you want any more information, please feel free to get back in touch.

Regards

Polly Freeman
Atholl Estates Ranger
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.