Skoskav/blåsor

Yes, det är sån där vanlig vit tejp man tejpar fötter m.m. med. Alla sportaffärer brukar ha. En nackdel är att rullarna är halvstora, irriterande att dra med 10 års förbrukning på en vanlig vandring :)

Jag lindade upp lite tejp på en sån plastclips som används för att stänga igen brödpåsar, alltså den lilla som 'följer med' påsen från affären, oftast vit plast med två metalltrådar i så att den går att böja. Smidigt och tar ingen plats alls, dessutom kan man ju använda allt iom att clipset är i plast och tejpen inte fastnar i plasten.
 
Smart Annika, går ju att linda vattenflaskan med silvertejp eller annat bra-att-ha också.

PS. Jag kör med liner och tjockare socka men min lilltå verkar vara som gjord för att åka på skavsår oavsett hur jag gör.
 
Ok - tack för alla tips. Sticker till Arjeplogsfjällen på fredag. Hoppas att vandringen ska bi mer angenäm efter alla råd.

Mvh Mandris
 
av någon anledning har jag även fått för mig att det bästa är att ha tåstrumpor närmast fötterna och sedan 'vanliga' strumpor utanpå. tåstrumporna gör att tårna inte gnager på varandra och det blir heller inte lika fuktigt. dessutom ser dom ju roliga ut, så det är en bonus =) ska prova det till nästa vandring hade jag tänkt.
 
Är väl inte världens största auktoritet på området, men de mest uppenbara saker man bör göra är:

1. Dubbla sockar, ett par tunnare och ett par tjockare (ylle)
2. Byt sockar ofta så de hålls fräscha och torra (tvätta i närmsta bäck och använd samma par flera gånger per tur istället för att ha med väldigt många par)
3. Ingångna kängor (såklart), även ha med ett par extra dojjor (joggingskor som kan funka att varva med och även funka som vadarskor)
4. Förebyggande tejp på strategiska ställen (stortåsidan, lilltåsidan, hälen)
5. Compeed för att lindra ev. uppkommande symptom
6. ta av skor och strumpor så ofta du kan för att lufta fötterna
7. använd fotkräm och massera fötterna varje kväll, ta av tejpen och sätt på ny dagen efter
8. Välklippta tånaglar före avfärd
9. Avbryt vila/vårda fötterna så fort du anar någon form av symptom. Byt skor, tejpa om, sätt på compeed, smörj in, massera etc innan du fortsätter.
 
Enligt principen "don't fix it if it ain't broke" sliter jag tvärtom aldrig upp någon skavsårstejp, så länge den sitter på bra och fyller sin funktion. Tycker det bara retar upp huden i onödan. En välgjord tejpning kan hålla i många dagar, ibland faktiskt hela turen.
 
På hälar låter jag Compeed sitta länge men tårna brukar bli "uppblottnade" för mig om de är intejpade dagar i sträck (nu menar jag oskadade förebyggstejpade lilltår).
 
Jag har fått ont i min ena stortånagel efter att ha gått brant nerför. Har köpt nya sulor som håller foten på plats bättre och nya skosnören så att skon sitter tajtare. Räcker det eller är skorna för små? Tejpa tån hjälper väl inte? Det är ju inget skavsår.
 
Puder

Håller med Labbman, men vill tillägga en sak. Vanligt krops-/babypuder är bra i förebyggande. Annars brukar jag inte tejpa något i förebyggande, utan det är puder, frekvent luftning och sockbyte. Dubbla sockar tycker jag är ett måste. De gånger ett skav börja komma gäller det att inte vänta utan direkt på med Compeed, som sedan får sitta dygnet runt så länge som möjligt.
Det som är bra med puder är att det kan användas även i skrevet för att motverka infanterield. På kvällen är det bra att tvätta av fötterna, för om man gör det på morgonen blir huden mer mottaglig för skav eftersom den varit blöt (även om man torkar sig väl med handuk).
Av tejpning har jag ingen erfarenhet, men med nämnda metod har jag aldrig behövt tejp.
 
Glöm tape och plåster på fötterna och använd dubbla strumpor istället! Jag hade ett helvete förr med skavsår och inte blev det bättre med tape som rullade och klibbade fast, men med dubbla strumpor kan man gå hur långt som helst. Viktigt är också att låta sockarna torka så ofta man kan. Jag brukar ha med mig två extra par som jag alternerar mellan varannan dag så att de får vädras och torka upp ordentligt.
 
Glöm tape och plåster på fötterna och använd dubbla strumpor istället! Jag hade ett helvete förr med skavsår och inte blev det bättre med tape som rullade och klibbade fast, men med dubbla strumpor kan man gå hur långt som helst. Viktigt är också att låta sockarna torka så ofta man kan. Jag brukar ha med mig två extra par som jag alternerar mellan varannan dag så att de får vädras och torka upp ordentligt.
Jag antog att dubbla strumpor "goes without saying", men tyvärr så klarar sig inte en del öm- eller knölfotingar med bara det alla gånger ;).
 
Dubbla strumpor är underförstått. Jag åker tyvärr på skav ändå om jag går långt, lite skeva lilltår.
 
Liknande trådar

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.