Sammanställning av bindningar för tur/expedition

Jag saknar en bra sammanställning över lämpliga bindningar för fjällskidor och tänkte vi kunde hjälpas åt att skapa en sån.

Vi skippar rena utförsåkningsprylar, alltså som mer liknar slalombindningar med utlösningsfunktion och sånt. Det finns nog separata trådar för det.

Istället pratar vi bindningar för turer och expeditioner i vinterfjällen, Fokus mer på att ta sig fram långt med kanske pulka, ofta i tält, än att vara bra för några minuters utförsåkning efter en topptur... Ja så är i alla fall mina tankar.

Men allt är ju bättre än bindningarna på bilden nedan. Minns inte namnet på bindningarna men de köptes för över 15 år sedan för att kunna använda mina befintliga Lundhags vandringskängor när jag skulle på en av mina första turer.

Bindningen har väl egentligen bara den fördelen av att den passar alla kängor. Jo förresten, den enkla konstruktionen gör ju också att den är lätt att fixa till under tur. Senast hade jag glömt främre remmen men kunde låna en bit jordkabel istället....

Mitt problem är att jag fortsatt köra med dessa bindningar i alla år på den ena mer extrema vinterturen än den andra. Och vad värre är, även de tunna sommarkängorna från Lundhags har varit min följeslagare på vinterturerna sen dess...

Nu ska det dock bli ändring på det. Vad tycker ni om olika bindningar? Rottefella NNN ? Andra förslag?
 

Bilagor

  • 08220001.JPG
    08220001.JPG
    127.2 KB · Visningar: 2,754
Salomon BC

är inte lika vanlig i Sverige nu som när den kom då Rottefella BC tagit över kanske beroende på att Rottefella inte tillverkar skor och inte har krav på royalty på skofabrikanter vilket kanske Salomon har??

Jag har hur som helst Salomon BC och Alfas Skarvet skor. Bra kombination för åkning i praktiskt taget all terräng men utför är det kanske aningen för lite böjmotstånd i bindningen varför bakre foten vid Telemarksväng inte styr optimalt utan det blir lite sladdrigt.

Manuell binding är att föredra framför automatisk då det är större frysrisk i den automatiska bindingen enligt erfarenheter från skridskokamrater.

Numera görs Alfa Skarvet skor med Rottefella BC sula.

Thure
 

Bilagor

  • SAL0696.jpg
    SAL0696.jpg
    3.8 KB · Visningar: 1,582

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
manuell är också att föredra för att de är enklare att få loss om man trillat bökigt till. Automatvarianterna kan ju kräva ett väldigt välriktat och hårt tryck med stav eller liknande medan manuell bara är att få tag i flärpen och vränga loss.
 
Den heter ABC Marcus är säkert 50 år gammal och kommer att överleva mig. Låga fästpunkter för klacken ger suveränt klackgrepp men är obra vid fall. Man kan dra av viren, har hänt mig 2x på 55 år, men har man en reserv i ryggsäcken så fixar sig det med. (Extra sittlapp, vindsäck, vallor, halsduk, chokladbit, filmrulle (stativskruv ovanpå en stav) och ännu obrukad reservskidspets, samsas med tröja och thermos.)
 

Bilagor

  • IMGP0178_2_2.jpg
    IMGP0178_2_2.jpg
    20.1 KB · Visningar: 2,023
Fast häl

Den heter ABC Marcus är säkert 50 år gammal och kommer att överleva mig. Låga fästpunkter för klacken ger suveränt klackgrepp men är obra vid fall. Man kan dra av viren, har hänt mig 2x på 55 år, men har man en reserv i ryggsäcken så fixar sig det med. (Extra sittlapp, vindsäck, vallor, halsduk, chokladbit, filmrulle (stativskruv ovanpå en stav) och ännu obrukad reservskidspets, samsas med tröja och thermos.)

Jag gillar möjligheten att låsa hälen, enkel och innovativ lösning! :)

...men kanske inte så bra för skelettet alla gånger.
 
Fler varianter

Kan väl visa upp ett par av mina bindningar. Vet inte om de finns på marknaden idag, men de fungerade/fungerar bra. Kabybindningen är ju en universalbindning som jag gissar passar till de flesta skor. Jag har använt den med mina gamla Lundhagskängor och stabiliteten har varit ganska bra. På bilden är ingen tårem monterad. Lite breda om man råkar ut för smala och hårda spår och det var anledningen till att jag bytte till Rottefella Telemark och skor därefter.
 

Bilagor

  • bindning 001.jpg
    bindning 001.jpg
    65.7 KB · Visningar: 2,159
  • bindning 011.jpg
    bindning 011.jpg
    52.4 KB · Visningar: 1,510
Den svaga punkten

i systemet är ofta kängan där läppen/sulan ofta spricker på NN 75-liknande skor. Bygelbindingar med 3 pinnar och motsvarande hål i sulan kan ge brottanvisningar i anslutning till hålen.

Kabelbindningar kan nöta på skorna men sånt går normal enkelt att laga och med ett repsnöre har man reserv om kabeln skulle gå av och man inte har reservkabel.

En sån repslinga kan vara en nödlösning även vid haverier på andra bindningsvarianter/skor än kabelbindningssystem.

Thure
 
Med en spännrem över tån och en bakom foten så kommer man alltid hem med av NN75 oavsett om det är tåbygeln eller pjäxan som gett upp. Det verkar ju som om rottefella tänkt på det då de gjort de avlånga hålen i bindningens bakre, övre kant. Blir ju en kabelbindning av enklaste typ på så vis. Givetvis kan spännrem bytas mot valfritt snöre/ståltråd/vad som helst som är böjbart och starkt. Men rem är absolut smidigast om man kan avvara ett par från ryggsäcken.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips