Säkerhet

När man är med om att det blåser upp på fjället och tar beslutet att gräva ned sig, vad är egentligen bäst: vindsäck eller nödbivack? Sten Brander brukar alltid säga att vindsäck är det bästa skyddet eftersom det går snabbt att sätta upp. Om man får långtråkigt kan man gå ut och bygga upp en mur av block för att få extra skydd.
När man kommit in är dock inte alla problemen lösta. Även om man sitter skyddad kan man frysa ihjäl. Ta Anaris olyckan som exempel. Är det vanligt att folk som redan är nedgrävda fryser ihjäl?
En bivack blir varmare, tar längre tid att göra, och taket kan blåsa sönder. Vindsäcken kan också blåsa sönder, är kallare men kommer upp snabbt och man slipper bli blöt, vilket inte är något problem med Gore Tex eller andra andande membran.
Finns det fler viktiga skillnader som man bör tänka på när man ska ta skydd?
 
Vindsäck

Att sätta upp en vindsäck (av traditionell typ, påse över skidor) i riktigt tråkigt väder är ingen lek! Så jag tror att det finns en övertro på vindsäckar!
Det är inte så kul att göra en bivack heller om vädret är tillräckligt dåligt...

Har man därimot en av sovsäckstypen, en påse med ett stort blixtlås som man kryper in i (1-3 pers) så är den ju riktigt smidig (Hilleberg sålde en sådan variant för ett antal år sedan) och det behövs ordentligt oväder innan en sådan börjar blåsa sönder!

Jag brukar oftast gå med tält på vintern och då använder man det istället och i kombination med vindmurar så fungerar det bra i alla fall upp till stormvindar!

Men bivack är ju överlägset om det är sämre väder en så! 30 m/s och det fortfarande är tyst i bivacken är ju oslagbart!


Så svaret är som vanligt, det beror på...
/Peter T
 
temperatur

En bivack eller snöka håller en temperatur runt -5 grader om den byggs rätt och man är ett par personer i den. I en säck är det lätt att delar av kroppen håller säcken mot vinden vilket lätt medför nedkylning.

Mvh

/föhl
 
Antingen eller?

Man har med både snöspade och vindsäck(eller tält).

Två erfarenheter:
Først, de flesta har med en vindsäck som nödutrustning och tar den inte fram føre det är nöd. Dumt, mycket dumt. Använd den ofta til rast, så fort det blåser lite. "Ståfika" kan då istället bli en trevlig och vilsam rast. Och, du har vana med att sätta upp den.

Andra. Jag var tvungen att øvernatta i nødbivack en gång (tältet blåste ner då is i den drivande snøn tärde upp den vindmuren til tältet, efter att ha byggt upp den två ganger til gav vi upp och gick til stugan 1,5 km bort). Det var ingen sikt, og helt flatt i verkligheten och på kartan. Var hyttan var hade vi til slut ingen aning om. Altså, ingen driva var vi än gick. Vi grävde de ett shakt ner i backen enl. all anvisningar. Men, vi klara inte att göra taket (snö-block uppå skidorna) tätt i den starka vinden. Så, när vi satt nede i gropen kom det fin snø ner som smälte på kläder.

Konklusjon er nog at ha med både snøspade og vindsäck.
(Nästa dag låg hyttan 300 meter bort i solskenet!)
 

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.