Roger Caffin om gas och bensinkök

Nja - grytan under uppvärmningen är mitt i heta avgasplymen från brännaren och ser inte speciellt mycket av den kalla vinterluften utanför - såvida avgasplymen inte hela tiden blåser bort...

I trangia 27 m gas så har jag mätt upp temperatur mellan 200 - 400 grader C mitt i (avgas)luftströmmen mellan grytvägg och vindskyddsvägg beroende gaspådrag.

Efter uppvärmningen så påverkas givetvis avkylningen snabbt om det är + 25 grader eller -25 grader.

Det som däremot är väldigt viktigt är att det inte blåser vindar över vattenytan i grytan och drar med sig vattenånga - det behövs inte speciellt mycket drag för att det skall dra iväg mer vattenånga och därmed värme från vattnet än vad brännaren ger och vattnet har svårt att koka upp, speciellt om brännaren går med reducerad kapacitet pga. kylan. Lock på grytan för att hålla kvar vattenånga över vattenytan och bra vindskydd så att heta avgasplymen runt grytan vid uppvärmning inte blåser/driver bort från grytan hör nog till det viktigaste faktorerna för god bränsleekonomi vid kyla..
 
Gas är ju smidiogt sâ länge man inte behöver fundera pâ tubens temp. Att bära den i brallan hela dagen hjälper ju ändâ bara en minut när köket brinner o det är -10.
.

Där har vi tydligen olika erfarenheter. När jag åker med gasbehållaren i magfickan på anoraken så fungerar mitt toppmonterade kök som sagt lika bra som under sommartid. Jag har ett cellplastskydd runt, samt vindskydd för såväl brännare som kittel. Inga problem att stanna för lunch vid minus 10, smälta snö till 1,5-2 liter vatten att bära med mig, samt koka upp en halvliter till en frystorkad rätt. Eller att en morgon vid minus 18-20 C plocka upp behållaren ur sovsäcken, smälta ovanstående mängd vatten till förmiddagens behov samt koka choklad och kaffe.

Självklart är gasförbrukningen större på vintern (75 g per dag jämfört med 25 g), men köket är lika lätt att knäppa igång med piezon och lågan brinner lika friskt vintertid. Att ha behållaren i magfickan eller ryggsäcken är för min del inte det minsta besvär. Så mot den bakgrunden ser jag ingen anledning att välja något annat under "normala" vinterförhållanden. Men eftersom jag aaknar erfarenhet av kallare väder är jag då intresserad av hur långt gasköket kan anses fungera med rimlig säkerhet.

Jörgen
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Väderspåman

Du som har utrustning för stark vind sommartid eller stark kyla vintertid har utrustat dig med både hängslen och livrem och har alltså utrustning för onormala förhållanden. Du bör snarast gå Väderspåmankursen. En riktig lättpackare väljer utrustning efter vädret.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips