Ris

Om du inte vet det redan, kan du få en ganska obehaglig matförgiftning från att äta uppvärmt ris, men det är inte uppvärmningen som är problemet. Det är hur riset har lagrats efter att det har kokats för första gången.

Okokt ris innehåller ofta sporer Bacillus Cereus, en bakterie som kan orsaka matförgiftning! Och den kan överleva när riset är kokt och lätt kan föröka sig snabbt om den utsättas för optimala förutsättningar som t.ex. värmen från en tork.

Om riset får stå i rumstemperatur eller myser i en tork efter att det är kokt, kan sporenna utvecklas till bakterier, som så småningom förökas och producerar toxiner, och du blir sjuk...

Ju längre det kokta riset har stått i värmen, desto mer sannolikt är det att bakterierna har gjort riset osäkert att äta. Det är därför mycket viktigt att du lagrar riset ordentligt kallt om du har planer på att värma upp det igen senare.

Så hur kan du förhindra detta? Först och främst är det klokt att äta riset så snart som möjligt efter det är kokt. Och eventuella rester bör kylas så snart som möjligt. Det rekommenderas att det kyls ned inom två timmar. Låt riset stå i kylskåpet, men inte mer än en dag innan det värms upp igen, men helst i frysen. Och undvik att torka färdiglagad ris.

Se till att riset blir riktigt varmt igen när du värmer upp det. Och värm inte upp det mer än en gång.

Mvh troswe

Dina inlägg blir bättre om du anger att du kopierat källan och ger länk.
Som denna som är en exakt kopia av det du skrev..

Lite fult att kopiera och lägga in som sina egna liksom.
Det är faktiskt ett brott Troswe! , källan skall anges!

http://www.mumsigast.se/2017/03/31/...allvarliga-konsekvenser-detta-maste-undvikas/
 
Senast ändrad:
Dina inlägg blir bättre om du anger att du kopierat källan och ger länk.
Som denna som är en exakt kopia av det du skrev..

Lite fult att kopiera och lägga in som sina egna liksom.
Det är faktiskt ett brott Troswe! , källan skall anges!

http://www.mumsigast.se/2017/03/31/...allvarliga-konsekvenser-detta-maste-undvikas/

Har inte kopierat, skrev min text om ris för cirka 4~5 år sedan på min blogg (har saxat därifrån), så det är nog tvärtom, tyvärr. Ska in och läsa vad det är för länk du hänvisar till!
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Har inte kopierat, skrev min text om ris för cirka 4~5 år sedan på min blogg (har saxat därifrån), så det är nog tvärtom, tyvärr. Ska in och läsa vad det är för länk du hänvisar till!

Direkt länk till mitt blogginlägg: Värma ris igen (det var från sep/2014)

Det var rätt snarlikt må jag allt säga! Gjorde lite googlade, hittade mer sidor med liknade text... trökigt! :(
 
Senast ändrad:
Ok nu har jag hittat det där expressriset, men det var inget för fjällturen iaf möjligen kajak. Det var ju vakuumförpackat kokt ris med massor av vatten kvar. Fick för mig att det va frystorkat. 250 gr paketet var för mycket. Köpte 10 minuters ris istället i påsar á 112g
 
Om du inte vet det redan, kan du få en ganska obehaglig matförgiftning från att äta uppvärmt ris, men det är inte uppvärmningen som är problemet. Det är hur riset har lagrats efter att det har kokats för första gången.

Okokt ris innehåller ofta sporer Bacillus Cereus, en bakterie som kan orsaka matförgiftning! Och den kan överleva när riset är kokt och lätt kan föröka sig snabbt om den utsättas för optimala förutsättningar som t.ex. värmen från en tork.

Om riset får stå i rumstemperatur eller myser i en tork efter att det är kokt, kan sporenna utvecklas till bakterier, som så småningom förökas och producerar toxiner, och du blir sjuk...

Ju längre det kokta riset har stått i värmen, desto mer sannolikt är det att bakterierna har gjort riset osäkert att äta. Det är därför mycket viktigt att du lagrar riset ordentligt kallt om du har planer på att värma upp det igen senare.

Så hur kan du förhindra detta? Först och främst är det klokt att äta riset så snart som möjligt efter det är kokt. Och eventuella rester bör kylas så snart som möjligt. Det rekommenderas att det kyls ned inom två timmar. Låt riset stå i kylskåpet, men inte mer än en dag innan det värms upp igen, men helst i frysen. Och undvik att torka färdiglagad ris.

Se till att riset blir riktigt varmt igen när du värmer upp det. Och värm inte upp det mer än en gång.

Mvh troswe

Oops, tack för info. Det hade jag ingen aning om. Synd, för det det var väldigt praktiskt.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips