Rensning på plats

Man är ute och fiskar en hel dag. Den uppdragna fångsten läggs efterhand i medhavd plastkasse och mår säkert inte så bra i värmen. Hur gör ni för att den ska vara i bra skick när man väl kommer hem? Rensar den på plats, i så fall så fort den är uppdragen eller väntar tills fisket är slut? Eller har det någon betydelse om man väntar tills man är hemma igen efter en lång dag?
Någon skillnad på söt- och saltvattensfiske när det gäller hållbarheten på fångsten. Det finns kanske arter som är känsligare i detta hänseende? Många frågor och här kommer fler.

Vad använder ni till rensningen? Kniv eller rent av en ordentlig sax. Har ni med någon form av skärbräda (finns kanske någon smart som inte är för stor och tar plats) eller är ni så osmarta som jag och gör det direkt på stenarna = alltid slöa knivar som behövs slipas efter var gång.

Det där med att använda plastkasse är väl inte heller så smart. Får en känsla av att de stackarna ligger och ”kokar” i den. Finns det någon bättre förvaring. Att ha dem direkt i fiskeväskan lockar inte precis.

Som sagt många frågor. Hade varit kul att få höra hur ni gör och kom gärna med andra synpunkter.

/g
 
Jag har dem i en sån där klassisk fiskekorg. Först fyller jag den med färska björkkvistar för att inte slemma ner rottingen för mycket. Rensning brukar jag göra direkt jag får tillfälle, det brukar ju bli en kaffepaus efter man har dragit upp dagens första fisk. Kom ihåg att fiske är 10% fiske och 90% fika... Plastkasse är absolut häda enligt mig, då blir firrarna riktigt sunkiga. Vill man kan man även fukta björk-kvistarna så att fisken inte torkar och blir äcklig. Ställ korgen sen i skuggan.

tight lines/Smulan
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
strand; sa:
Vad använder ni till rensningen? Kniv eller rent av en ordentlig sax. Har ni med någon form av skärbräda (finns kanske någon smart som inte är för stor och tar plats) eller är ni så osmarta som jag och gör det direkt på stenarna = alltid slöa knivar som behövs slipas efter var gång.


/g

Den här skärbrädan kanske kan vara något.
http://www.clasohlson.se/shop/store...ampaign=N&NoCache=5/20/2005+1:48:13+PM#q10700
[Ändrat av mtpatrol 2005-05-20 kl 13:53]
 
Kolla läget under kaffeångorna

Jag brukar ta med mig en hink med ved som jag använder till att förvara fisken i efter första fikat och termospåfyllning.Fisken låter jag simma bäst den kan i hinken tills det börjar bli dags att åka hem.Rensar fiken på plats i handen (krävs lite övning+många skärsår) och virar papper om fisken.Fileing och annat finlir får vänta tills jag är hemma.Fiskar nästan uteslutande i saltvatten,och lämnar fiskrenset till fåglarna.


peter
 
Jag brukar slänga fiskarna i en bajla i båten (med vatten i... annars kan ju fiskarna dö..)
sen överlämnar jag rensning å sånt kladd till pojkvännen när vi väl är hemma...
Det är mkt smidigt =)

//Marie
 
Eftersom jag oftast cyklar ut när jag ska fiska så tycker jag att någon form av fiskekorg verkar ganska smart att förvara fångsten i . Men den måste gå att komprimera för att inte ta för stor plats medan den är tom. Ska kolla vad det finns för modeller. Blöta kvistar var en bra idé. Håller med om att plastkassar inte håller måttet. Om inte annat vill man ju inte se ut som någon söndagsfiskare :)

Att ta med en hink eller balja är säkert bra när man har plats. Men tycker inte att det verkar riktigt just mot firrarna att förvara dem levande nertryckta i en hink. På tal om det Peter, du säger att du mest fiskar i saltvatten, får man fråga lite kaxigt vad i hela friden är det för fisk du tar som får plats i en liten hink?

Att överlämna rensningen till pojkvännen var kanske inte så dumt, men det förutsätter att man har en...

Hur avlivar ni dem? Klubbar dem eller kniv i nacken eller skär huvet av dem på en gång? Själ vill jag inte låta dem lida mer än nödvändigt.
 

avslutad210712

Gäst
Rensar och saltar fisken så fort som möjligt på plats med kniv och utan skärbräda. Transporterar antingen i en fisklåda om det är i båten eller på en klyka om det är till lands. Eller transporteras och transporteras - är det inte alltför mycket fisk det handlar om så halstras den på plats.
 
strand; sa:
På tal om det Peter, du säger att du mest fiskar i saltvatten, får man fråga lite kaxigt vad i hela friden är det för fisk du tar som får plats i en liten hink?
Vem sa att hinken är liten? :)

Rätt utformad (bred) klarar dom sig hela dagen om man byter vatten då och då.Eftersom jag mest är ute med ul-grunkorna blir det abborrar + en och annan förvirrad öring runt 2-3 kilo (Än så länge) som brukar få åka med hem.Om vi ändå är inne på förvaring,kan inte ett keepnet vara något?Har själv ett som jag gjort av ett gammalt håvnät.



peter
 
Avlivning med ett välriktat slag i huvudet.
Sen rensar jag fisken ganska snabbt. Gälarna är viktiga att skära bort. Saltar oftast med havssalt eller ett jodfritt salt.
Harr bör tillredas så fort som möjligt och rekommenderas inte att tas med hem.
De få gånger jag fiskar sill brukar jag dock sköta rensning och filéeing hemma.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips